Kako bi na današnji dan izgledala trasa Srbije do EP-a?

Sve se rešava krajem marta - kako sada stvari stoje Orlovi će pre svega morati da pobede Norvešku kao gosti. . .

Fudbal 11.09.2019 | 23:00
Kako bi na današnji dan izgledala trasa Srbije do EP-a?
Matematički gledano, Srbija još može kroz kvalifikacije do Evropskog prvenstva. Kako bi to moglo da se desi? Potrebno je da Orlovi dobiju sve tri utakmice do kraja, a Ukrajina izgubi sve tri. Ili da Portugalija izgubi dve od četiri preostale. To je teorija, a realnost? Ona govori da su to ćorava posla i da Orlovi, ipak, moraju da idu alternativnim putem.

Sreća je da tog puta ima. Srbija ga je izborila osvajanjem svoje grupe u Ligi nacija C. I u martu će se boriti za tu poslednju preostalu kartu da posle 20 godina zaigra na Evropskom prvenstvu.

Hajde da malo pogledamo šta se dešava oko tog marta i te Lige nacija. Ostalo je da se odigra „fajnal for“, na kojem će se od 26. do 31. marta 2020. (tačni termini nisu još utvrđeni) boriti pobednici četiri grupe u Ligi C. A to su Srbija, Škotska, Norveška i Finska. E sad, ukoliko se neka od ovih reprezentacija plasira na šampionat kontintenta kroz kvalifikacije, ona neće igrati u Ligi nacija, već će uskočiti „rezerva“.

Srbija, dakle, nije u toj poziciji i igraće u završnici Lige nacija. Igraće i Škotska, koja je tek peta u svojoj grupi, Belgija joj beži 12, a Rusija devet bodova. I momci koji brane boje Tartan armije pričaju danas isto što i Srbi:
 „Za nas je utakmica života u martu“.

Norveška je još u igri za direktan prolaz jer je na četvrtom mestu u grupi, sa dva boda manje od Švedske i jedan manje od Rumunije, dok je Španija nedodirljiva na prvom mestu. Problem za Norvežane je nepovoljan raspored jer im u oktobru u goste dolaze Španci, a onda idu na noge Rumunima. Ali šansa postoji.

I na kraju, Finci imaju ogromnu priliku da direktno kroz kvalifikacije izbore plasman na šampionat Evrope. Četiri kola pre kraja Italija je gotovo siguran pobednik grupe, a Finci su drugi sa tri boda više od Jermenije i pet od Bosne i Hercegovine, kao i sedam više od Grčke. U oktobru BiH dočekuje Finsku i tu bi moglo mnogo toga da se reši.

Ukoliko se neka od ovih reprezentacija direktno kroz kvalifikacije plasira na Evropsko prvenstvo, prva rezerva da uskoči u završnicu Lige nacija je Bugarska, druga je Izrael, a treća Mađarska.

Projektovani parovi polufinala Lige nacija (od 26. do 28. marta) su Škotska - Finska i Norveška - Srbija. Igra se samo jedna utakmica i to na terenu ekipe koja ima bolji renking u ovom takmičenju. Po tom kriterijumu, najbolja je Škotska, pa Norveška, pa tek onda Srbija.

To bi značilo da bi Srbija igrala kao gost protiv Norveške u polufinalu, a što se finala tiče, tu više renking neće imati ulogu, pošto će domaćin finala biti određen žrebom, i to nekoliko dana pred samo finale, odnosno verovatno na dan polufinalnih utakmica.

Pitanje svih pitanja je: da li je Srbija jača od sva tri moguća rivala, da bi se izborila za tu poslednju kartu za EURO? Škotska je reprezentacija koja od Mundijala 1998. godine u Francuskoj nije igrala ni na jednom velikom takmičenju. Norveška je poslednjem velikom takmičenju igrala 2000. godine, kada je bila u grupi s Jugoslavijom na Evropskom prvenstvu. To je, uostalom, i naše poslednje učešće na šampionatu kontinenta.

Finska igra trenutno najbolji fudbal u svojoj istoriji i ima šansu da prvi put zaigra na Evropskom prvenstvu. Ni na Svetskom nikada nije bila. Što se Bugarske, kao rezervnog učesnika tiče, poslednji nastup na velikoj sceni joj je bio šampionat Evrope 2004. godine.

Sve kada se sabere, svi rivali imaju dosta duži staž u čekanju na veliko takmičenje od Srbije. Na papiru sigurno imaju i slabije sastave od Orlova. Da li je to, onda, sve dovoljno jak adut da naš državni tim posle 20 godina ode na Evropsko prvenstvo?

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar