Потписнице Дејтона покрећу нову иницијативу за Западни Балкан?

САД су направиле први корак како би продрмале ЕУ забављену својим проблемима. Иницијатива изасланика Палмера требала би подстаћи земље Балкана да пронађу рјешење за своје проблеме, пише за ДW бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг.

Босна и Херцеговина 11.09.2019 | 08:28
Потписнице Дејтона покрећу нову иницијативу за Западни Балкан?
На конференцији Бледски стратешки форум у Словенији говорило се између осталог и о питањима интеграције земаља Западног Балкана у ЕУ. Тај скуп је окупио министре спољних послова тих земаља. Али, упадљиво је мало било министара спољних послова из земаља чланица ЕУ.

Гост који је свакако привукао највећу пажњу био је Американац Метју Палмер (Маттхеw Палмер) као новоименовани специјални изасланик за Западни Балкан.

САД су сада преузеле иницијативу и учиниле први корак како би раздрмале ЕУ - запослену сопственим проблемима -  како би земље Западног Балкана поново довеле за преговарачки сто и како би их подстакле да пронађу истринско рјешење за несугласице које постоје већ скоро 20 година.

Заправо је био задатак ЕУ да енергично ради на проблемима региона и европској интеграцији тих земаља. Током 90-их година, када су Босна и Херцеговина а касније и Косово биле умијешане у ужасне ратове, иницијатива САД била је та која је ствари на Балкану извела на прави пут.

Искуство нам је показало да су само она рјешења, која су била усаглашена између Америке и Европе, успјешна и трајна. Све досадашње акције Брисела биле су превише разводњене и нису заиста водиле ка циљу. Зато бисмо Сједињеним Америчким Државама требали бити захвални на овој иницијативи, иако се то неким Европљанима сигурно не допада.

Један добар познавалац региона, професор Данијел Сервер, рекао је да предсједник Трамп пред предсједничке изборе сљедеће године хоће да укњижи још један успјех – по питању застоја у рјешавању проблема између Србије и Косова. Сматра се и да САД не смију да регион тек тако препусте руском утицају, који је постао врло јак.

Сви су сложни да је фокус Метјуа Палмера на Косову. Дискусија о опасној „размјени територија" између Косова и Србије, са катастрофалним посљедицама по Босну и Херцеговину и друге земље региона, послије берлинске конференције о Западном Балкану крајем априла уклоњена је са дневног реда.

Ја сам одавно енергично упозоравао на опасност од новог повлачења граница према етничким мјерилима. Надам се да је сада јасно да се та чврста позиција међународне заједнице подудара са мировним споразумима. Палмер се о томе још није децидирано изјаснио. Но, и поред тога, носи поруку да САД на Балкану не желе моноетничке, већ „грађанске" државе. То се слаже са европском линијом и ставом Њемачке.

Зар Европска унија сада не би требало да преузме иницијативу и именује специјалног опуномоћеника управо за разговоре између Приштине и Београда, опуномоћеника који би био надлежан и за регион Западног Балкана? То би било досљедно. Зар није вријеме да се српској мањини која живи на Косову да сопствени глас, а не само да се чека да Београд буде једини који говори у име тих Срба?

Предсједник Србије Александар Вучић се управо срео са сенаторима САД Роном Џонсоном и Крисом Марфијем. Републиканац Џонсон је експерт за безбједносна питања у држави и иностранству – и то је добар сигнал. Ту би ЕУ требало да што прије отпочне сарадњу са САД како би у све то унијела своју европску перспективу.

Мора се поставити и питање није ли Босна и Херцеговина, која је доживјела најужаснији етнички рат, већ годинама талац балканских размимоилажења. Ту је одавно требало јасно ставити до знања да амбиција Милорада Додика да отцијепи Републику Српску од Босне и Херцеговине води у  уништење државе Босне и Херцеговине. Пошто Европа очито није у стању да то јасно и гласно каже, сада то мора да учини САД.

Претходно зараћеним државама Србији и БиХ се, због историјских процеса, не може тек тако препустити да саме преговарају. Политика Републике Српске подрива јединство Босне и Херцеговине. Томе се мора јасно стати на пут – посебно зато што то директно противрјечи Дејтонском споразуму о којем је са сукобљеним странама преговарала Америка. Остаје нада да су САД и Европа сакупиле довољно историјског искуства и да ће са новом иницијативом г. Палмера и са новим људима у Европској комисији препознати важност заједничког дјеловања и изласка у сусрет једних другима.

(Вијести / ДW)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Лигика

11.09.2019 06:42

ЦИА је и посијала сјеме зла и раздора, да се они нису умујешали све би било другачије, сад се ОНИ као боре и брину за нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@инспектор

11.09.2019 07:37

А КГБ и Београдска испостава КГБ и они се боре и брину за нас.

Name

ре силинг

11.09.2019 07:04

Да америка не подрзава појединце европа би успјела

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

11.09.2019 07:26

Како да не,Вуциц,Додик,Сесељ,Земан,Орбан.....велики дрзавници

Name

Директ

11.09.2019 13:24

Овдје успијева само криминал и корупција.

Name

Сер од Добоја

11.09.2019 07:31

Све је то продукт Додигове политике, и ово из Европе као и Палмер из Америке, то је реакција на Додигову ретроградну и анти дејтонску политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је!

11.09.2019 08:17

Само Дејтон и ниста висе, тј. 3 министарства у савјету министара!

Name

ре Тако је

11.09.2019 08:45

Повратак на 3 министарства је немогућ, дејтонски мировни споразум је предвидио договор и пренос надлежности, повратак на стање прије је немогуће...а највећа заслуга за пренос надлежности припада...погоди коме, прво слово Д,,

Name

007 Бонд

11.09.2019 07:46

Мало сутра ћете ви да присилите Србију да призна Косово, или да Србија размени територије с Косовом! Америка нема вше ту моћ, јер више не можете да бомбардујете и санкционишете Србију. Јер једино сте с бомбама и санкцјама и успели да извучете нешто! А то су сад прошла времена, јер покушали сте у Сирији, па је дошао Рус и изгубили сте. Покушали сте и у Венецуели, па је дошао Рус и изгубили сте. Покушали сте и у Турској, па је дошао Рус и изгубићете и Турску. Србе такође више нећете смети да пипнете, јер позваће Срби Русе и Кинезе и изгубићете и Србију, а и Републику Српску, и то заувек. ...Американци морају да схвате да оних са истока има бар 4 МИЛИЈАРДЕ и да долази њихво време. -И Србиће их позвати, и радо ће доћи, јер добиће зону утицаја у сред Европе... -те Европе за коју ви Амерканци сматрате да је ваша! ....Тако да пазите шта радите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бонд

11.09.2019 09:02

Сирија и Венезуела имају нафту, Турска има огромну куповну моћ и Русима плаћа дебеле паре за војну опрему. Шта то Србија може понудити Русији и Кини у замјену за њихово мијешање? Лијепу ријеч? Дијете, поглуп си очигледно. Велике играче занима само једно - паре. А у Србији тога нема, тако да ти је теорија смијешно-глупа

Name

Марко

11.09.2019 09:06

Оно о цема је амерички дипломата прицао на БНу прије два дана било би за Србију одлицно кад би могло тако.Да ЕУ земље,и остале, дозволе припајање Косова са Албанијом,тј дјелова гдје су албанци вецина,а за узврат да СР од АЛ добије излаз на море и Српски дио косова.На то албанци вјероватно никад неби пристали ал ме изненадио такав став једног УСА политицара.

Name

Дупли арсини као бумеранг Европи

11.09.2019 09:24

Зури се свима сто посрцу на својој "сила-право" политици. Србија је сувwеwнw дрзава, када сw врате тој цињеници, умјесто продавања магле, свw це се довести у ред.

Name

007 Бонд

11.09.2019 10:15

Шта нафта? Питање је да ли нафте и гаса има за убудућих 50 година? Јер има скоро 7.5 МИЛИЈАРДИ људи на свету, и све то што си ти набрјао се троши брже него што мислиш. И шта буде кад нестане нафте и гаса? ... Шта су Срби толико били битн Русима, па да 1807 стају на српску страну против Турака и да шаљу Карађорђу руске генерале и војску у помоћ? ...Зашто је Рус 1945 ослобађао Србију? Партизани 100% сами нису могли да победе немца и хервата-усташу! ... Кинез у Србији има инвестиције од 5 МИЛИЈАРДИ долара. Она њихова железара у Смедереву је јако скупа. Само она пруга Београд-Будимпешта кошта 1.3 МИЛИЈАРДЕ евра. ...Ко је сад глуп?

Name

Лицитирати

11.09.2019 11:12

Веца је потразња за литијумом и орихалком.... Сви хрле ка Србији или стоп технолоском напретку, 10%,свијетских залиха...Наравно да ни руси ни кинези као силе неце то дозволити бет обзира на србе. Запад нема ста понудити србима, осим Косова које су силом отели мислеци да це моци да уцјењују. Њихов проблем сто нису знали стрпљиво и паметно одрадити, за интерес свих, поготово у Европи, умјесто сатанизовања и униставања српског народа, најбројнијwг на овом простору. Него свако је свакога намарцио, Америка Европу, унутар Европе једни друге итд...а Русија све тврдју орах, као никада прије....

Name

Дзоо

11.09.2019 07:55

Давних дана рекао сам да це нас подрска Додику да се обије о главу опет нама као од Сл, Хр, Ма, ЦГ и КМ сад је на реду РС да нестане а ми опет селидба . Ја нецу нигде моја дрзава је БиХ а у њој моја РС . Ако се не дигнемо до прољеца Вуциц и Додик остварице Цосицев сан сви Срби у једној дрзави сли без мене и моје фамелији ја истајем на дједовини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2019 08:47

Само сви на дједовину и цувати је.

Name

Зворник

11.09.2019 10:30

Такоје је Дзооо Босна је твоја ко и моја и осталих и мирна Босна је... земљу која Босну нејма.

Name

Анте

11.09.2019 08:11

Зар овај није рикно

ОДГОВОРИТЕ
Name

додо

11.09.2019 08:16

Браво за додика активирао је американце који хоце да уреде БИХ као функционалну дрзаву сто знаци да це се републици српској одузети неке надлезности.Засто људи подрзавају снсд и додика који призива са непотребним поступцима велике силе да уреде БИХ?Јасно је и птицама на грани да свијет никад неце дозволити распад БИХ а поготово американци.А све кад би сви били за Распад БИХ јасно је ко дан да је то нови рат измеду босњака и срба.КО зели поново у рат?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.09.2019 08:52

Наравно, сви ми који користимо мозак за размишљање знамо да је све ово Додиково "масло", баш све. Он је бошњачким гласовима дошао на мјесто премијера РС а данас нам свима соли памет о некаквом "легитимном представљању", он је пренио десетине надлежности, народ га је опет бирао, то значи да нико није имао ништа против преноса надлежности, тако испада, а шта народ зна, нема појма, данас је Баја окренуо плочу, сад је он за повратак надлежности xаxxаxxа

Name

Босњак

11.09.2019 10:21

Све нам дирајте само Додика не дирајте :Д.

Name

Марко

11.09.2019 08:24

Казе Америка и Европа зеле градјанске а не моноетницке дрзаве. Па сто сте онда растурили мултиетницку и грађанску Југославију?Мамицу вам лоповску

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Марко

11.09.2019 10:16

Нису они растурили Југославију него Русија, уз помоћ Срба, који нису пристали послије пада берлинског зида на трансформацију земље.Могли смо по кратком поступку у ЕЗ и НАТО савез али Срби рекоше ЊЕТ.Тад вас нису бомбардовали па нисте ни имали разлог да га мрзите.Рујо искористио Милошевића и српски народ да заустави проширење НАТО савеза, прижељкивајући да кад се Југославија распадне, преко балканске браће добије приступ ка топлом мору и повећа свој геополитички интерес на нашим просторима.Стари, да није било руских штеточина ми би данас били једна од водећих економија ЕУ.Ове националистичке стоке која је данас на власти не би било а ја и ти би имали по 3 хиљаде € плату и болио би нас К за национални идентитет...Надам се да ти је сад мало јасније, мада чисто сумњам да ћу те убиједити, јер Срби су један од најтврдоглавијих народа у свијету.Тиме нећу да кажем да сте глупи али јебено тврдоглави...

Name

Ста це кад незнају

11.09.2019 11:17

Једно прицају а направили Хрватску етницки цисту и Косово оцистили од срба. Због своје ограницености дубоко вјwрују да су некоме продали лази....

Name

Марко

11.09.2019 08:59

Каква год рјесење предлозили....нема сансе да одговара свим странама кад је ријец о БиХ али исто је и за Косово.Они наглас размисљају о конфедерацији три дрзавице у БиХ сто муслиманима никако не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

11.09.2019 10:30

Марко хајде предлози како би ти уредио дрзаву, мозда као Србију ево ја сам за, као хрватску ја сам за као дистрикт брцко ја сам за. Нека буде један прецједник србин сто се мене тице до краја свог зивота ја сам за, али дајте људи висе немојте само гледати назад и ту као неке територије. Хем смо мали географски а пола дрзаве нам празно, тако је у и србији као териториј је битан а то је дрзава празна нема везе. И хрватска исто је празна, ста ти требају ресурси, које то ресурсе БиХ има а да нема хрватска или србија и обрнуто осим мора. Хајде предлози несто и нису муслимани вец Босњаци.

Name

Поклоните им Берлин

11.09.2019 09:09

Ви сте прекрајали границе и код вас и код нас мимо правила, без постовања највецег мwдјународног гаранта мира у свијету, вец силом, а сада као доста,када вам одговара то стање. Нисте ви једини ни силе, ни потписници, зато и јесте у пеоблwмима како по питању нас јос висе вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

11.09.2019 10:08

Додо,Додо ста направи

ОДГОВОРИТЕ