Potpisnice Dejtona pokreću novu inicijativu za Zapadni Balkan?

SAD su napravile prvi korak kako bi prodrmale EU zabavljenu svojim problemima. Inicijativa izaslanika Palmera trebala bi podstaći zemlje Balkana da pronađu rješenje za svoje probleme, piše za DW bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling.

Bosna i Hercegovina 11.09.2019 | 08:28
Potpisnice Dejtona pokreću novu inicijativu za Zapadni Balkan?
Na konferenciji Bledski strateški forum u Sloveniji govorilo se između ostalog i o pitanjima integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU. Taj skup je okupio ministre spoljnih poslova tih zemalja. Ali, upadljivo je malo bilo ministara spoljnih poslova iz zemalja članica EU.

Gost koji je svakako privukao najveću pažnju bio je Amerikanac Metju Palmer (Matthew Palmer) kao novoimenovani specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

SAD su sada preuzele inicijativu i učinile prvi korak kako bi razdrmale EU - zaposlenu sopstvenim problemima -  kako bi zemlje Zapadnog Balkana ponovo dovele za pregovarački sto i kako bi ih podstakle da pronađu istrinsko rješenje za nesuglasice koje postoje već skoro 20 godina.

Zapravo je bio zadatak EU da energično radi na problemima regiona i evropskoj integraciji tih zemalja. Tokom 90-ih godina, kada su Bosna i Hercegovina a kasnije i Kosovo bile umiješane u užasne ratove, inicijativa SAD bila je ta koja je stvari na Balkanu izvela na pravi put.

Iskustvo nam je pokazalo da su samo ona rješenja, koja su bila usaglašena između Amerike i Evrope, uspješna i trajna. Sve dosadašnje akcije Brisela bile su previše razvodnjene i nisu zaista vodile ka cilju. Zato bismo Sjedinjenim Američkim Državama trebali biti zahvalni na ovoj inicijativi, iako se to nekim Evropljanima sigurno ne dopada.

Jedan dobar poznavalac regiona, profesor Danijel Server, rekao je da predsjednik Tramp pred predsjedničke izbore sljedeće godine hoće da uknjiži još jedan uspjeh – po pitanju zastoja u rješavanju problema između Srbije i Kosova. Smatra se i da SAD ne smiju da region tek tako prepuste ruskom uticaju, koji je postao vrlo jak.

Svi su složni da je fokus Metjua Palmera na Kosovu. Diskusija o opasnoj „razmjeni teritorija" između Kosova i Srbije, sa katastrofalnim posljedicama po Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regiona, poslije berlinske konferencije o Zapadnom Balkanu krajem aprila uklonjena je sa dnevnog reda.

Ja sam odavno energično upozoravao na opasnost od novog povlačenja granica prema etničkim mjerilima. Nadam se da je sada jasno da se ta čvrsta pozicija međunarodne zajednice podudara sa mirovnim sporazumima. Palmer se o tome još nije decidirano izjasnio. No, i pored toga, nosi poruku da SAD na Balkanu ne žele monoetničke, već „građanske" države. To se slaže sa evropskom linijom i stavom Njemačke.

Zar Evropska unija sada ne bi trebalo da preuzme inicijativu i imenuje specijalnog opunomoćenika upravo za razgovore između Prištine i Beograda, opunomoćenika koji bi bio nadležan i za region Zapadnog Balkana? To bi bilo dosljedno. Zar nije vrijeme da se srpskoj manjini koja živi na Kosovu da sopstveni glas, a ne samo da se čeka da Beograd bude jedini koji govori u ime tih Srba?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se upravo sreo sa senatorima SAD Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem. Republikanac Džonson je ekspert za bezbjednosna pitanja u državi i inostranstvu – i to je dobar signal. Tu bi EU trebalo da što prije otpočne saradnju sa SAD kako bi u sve to unijela svoju evropsku perspektivu.

Mora se postaviti i pitanje nije li Bosna i Hercegovina, koja je doživjela najužasniji etnički rat, već godinama talac balkanskih razmimoilaženja. Tu je odavno trebalo jasno staviti do znanja da ambicija Milorada Dodika da otcijepi Republiku Srpsku od Bosne i Hercegovine vodi u  uništenje države Bosne i Hercegovine. Pošto Evropa očito nije u stanju da to jasno i glasno kaže, sada to mora da učini SAD.

Prethodno zaraćenim državama Srbiji i BiH se, zbog istorijskih procesa, ne može tek tako prepustiti da same pregovaraju. Politika Republike Srpske podriva jedinstvo Bosne i Hercegovine. Tome se mora jasno stati na put – posebno zato što to direktno protivrječi Dejtonskom sporazumu o kojem je sa sukobljenim stranama pregovarala Amerika. Ostaje nada da su SAD i Evropa sakupile dovoljno istorijskog iskustva i da će sa novom inicijativom g. Palmera i sa novim ljudima u Evropskoj komisiji prepoznati važnost zajedničkog djelovanja i izlaska u susret jednih drugima.

(Vijesti / DW)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Ligika

11.09.2019 06:42

CIA je i posijala sjeme zla i razdora, da se oni nisu umuješali sve bi bilo drugačije, sad se ONI kao bore i brinu za nas.

ODGOVORITE
Name

@inspektor

11.09.2019 07:37

A KGB i Beogradska ispostava KGB i oni se bore i brinu za nas.

Name

re siling

11.09.2019 07:04

Da amerika ne podrzava pojedince evropa bi uspjela

ODGOVORITE
Name

guz

11.09.2019 07:26

Kako da ne,Vucic,Dodik,Seselj,Zeman,Orban.....veliki drzavnici

Name

Direkt

11.09.2019 13:24

Ovdje uspijeva samo kriminal i korupcija.

Name

Ser od Doboja

11.09.2019 07:31

Sve je to produkt Dodigove politike, i ovo iz Evrope kao i Palmer iz Amerike, to je reakcija na Dodigovu retrogradnu i anti dejtonsku politiku.

ODGOVORITE
Name

Tako je!

11.09.2019 08:17

Samo Dejton i nista vise, tj. 3 ministarstva u savjetu ministara!

Name

re Tako je

11.09.2019 08:45

Povratak na 3 ministarstva je nemoguć, dejtonski mirovni sporazum je predvidio dogovor i prenos nadležnosti, povratak na stanje prije je nemoguće...a najveća zasluga za prenos nadležnosti pripada...pogodi kome, prvo slovo D,,

Name

007 Бонд

11.09.2019 07:46

Мало сутра ћете ви да присилите Србију да призна Косово, или да Србија размени територије с Косовом! Америка нема вше ту моћ, јер више не можете да бомбардујете и санкционишете Србију. Јер једино сте с бомбама и санкцјама и успели да извучете нешто! А то су сад прошла времена, јер покушали сте у Сирији, па је дошао Рус и изгубили сте. Покушали сте и у Венецуели, па је дошао Рус и изгубили сте. Покушали сте и у Турској, па је дошао Рус и изгубићете и Турску. Србе такође више нећете смети да пипнете, јер позваће Срби Русе и Кинезе и изгубићете и Србију, а и Републику Српску, и то заувек. ...Американци морају да схвате да оних са истока има бар 4 МИЛИЈАРДЕ и да долази њихво време. -И Србиће их позвати, и радо ће доћи, јер добиће зону утицаја у сред Европе... -те Европе за коју ви Амерканци сматрате да је ваша! ....Тако да пазите шта радите!

ODGOVORITE
Name

Re bond

11.09.2019 09:02

Sirija i Venezuela imaju naftu, Turska ima ogromnu kupovnu moć i Rusima plaća debele pare za vojnu opremu. Šta to Srbija može ponuditi Rusiji i Kini u zamjenu za njihovo miješanje? Lijepu riječ? Dijete, poglup si očigledno. Velike igrače zanima samo jedno - pare. A u Srbiji toga nema, tako da ti je teorija smiješno-glupa

Name

Marko

11.09.2019 09:06

Ono o cema je američki diplomata pricao na BNu prije dva dana bilo bi za Srbiju odlicno kad bi moglo tako.Da EU zemlje,i ostale, dozvole pripajanje Kosova sa Albanijom,tj djelova gdje su albanci vecina,a za uzvrat da SR od AL dobije izlaz na more i Srpski dio kosova.Na to albanci vjerovatno nikad nebi pristali al me iznenadio takav stav jednog USA politicara.

Name

Dupli arsini kao bumerang Evropi

11.09.2019 09:24

Zuri se svima sto posrcu na svojoj "sila-pravo" politici. Srbija je suvwewnw drzava, kada sw vrate toj cinjenici, umjesto prodavanja magle, svw ce se dovesti u red.

Name

007 Бонд

11.09.2019 10:15

Шта нафта? Питање је да ли нафте и гаса има за убудућих 50 година? Јер има скоро 7.5 МИЛИЈАРДИ људи на свету, и све то што си ти набрјао се троши брже него што мислиш. И шта буде кад нестане нафте и гаса? ... Шта су Срби толико били битн Русима, па да 1807 стају на српску страну против Турака и да шаљу Карађорђу руске генерале и војску у помоћ? ...Зашто је Рус 1945 ослобађао Србију? Партизани 100% сами нису могли да победе немца и хервата-усташу! ... Кинез у Србији има инвестиције од 5 МИЛИЈАРДИ долара. Она њихова железара у Смедереву је јако скупа. Само она пруга Београд-Будимпешта кошта 1.3 МИЛИЈАРДЕ евра. ...Ко је сад глуп?

Name

Licitirati

11.09.2019 11:12

Veca je potraznja za litijumom i orihalkom.... Svi hrle ka Srbiji ili stop tehnoloskom napretku, 10%,svijetskih zaliha...Naravno da ni rusi ni kinezi kao sile nece to dozvoliti bet obzira na srbe. Zapad nema sta ponuditi srbima, osim Kosova koje su silom oteli misleci da ce moci da ucjenjuju. Njihov problem sto nisu znali strpljivo i pametno odraditi, za interes svih, pogotovo u Evropi, umjesto satanizovanja i unistavanja srpskog naroda, najbrojnijwg na ovom prostoru. Nego svako je svakoga namarcio, Amerika Evropu, unutar Evrope jedni druge itd...a Rusija sve tvrdju orah, kao nikada prije....

Name

Dzoo

11.09.2019 07:55

Davnih dana rekao sam da ce nas podrska Dodiku da se obije o glavu opet nama kao od Sl, Hr, Ma, CG i KM sad je na redu RS da nestane a mi opet selidba . Ja necu nigde moja drzava je BiH a u njoj moja RS . Ako se ne dignemo do proljeca Vucic i Dodik ostvarice Cosicev san svi Srbi u jednoj drzavi sli bez mene i moje fameliji ja istajem na djedovini.

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2019 08:47

Samo svi na djedovinu i cuvati je.

Name

Zvornik

11.09.2019 10:30

Takoje je Dzooo Bosna je tvoja ko i moja i ostalih i mirna Bosna je... zemlju koja Bosnu nejma.

Name

Ante

11.09.2019 08:11

Zar ovaj nije rikno

ODGOVORITE
Name

dodo

11.09.2019 08:16

Bravo za dodika aktivirao je amerikance koji hoce da urede BIH kao funkcionalnu drzavu sto znaci da ce se republici srpskoj oduzeti neke nadleznosti.Zasto ljudi podrzavaju snsd i dodika koji priziva sa nepotrebnim postupcima velike sile da urede BIH?Jasno je i pticama na grani da svijet nikad nece dozvoliti raspad BIH a pogotovo amerikanci.A sve kad bi svi bili za Raspad BIH jasno je ko dan da je to novi rat izmedu bosnjaka i srba.KO zeli ponovo u rat?

ODGOVORITE
Name

re

11.09.2019 08:52

Naravno, svi mi koji koristimo mozak za razmišljanje znamo da je sve ovo Dodikovo "maslo", baš sve. On je bošnjačkim glasovima došao na mjesto premijera RS a danas nam svima soli pamet o nekakvom "legitimnom predstavljanju", on je prenio desetine nadležnosti, narod ga je opet birao, to znači da niko nije imao ništa protiv prenosa nadležnosti, tako ispada, a šta narod zna, nema pojma, danas je Baja okrenuo ploču, sad je on za povratak nadležnosti xaxxaxxa

Name

Bosnjak

11.09.2019 10:21

Sve nam dirajte samo Dodika ne dirajte :D.

Name

Marko

11.09.2019 08:24

Kaze Amerika i Evropa zele gradjanske a ne monoetnicke drzave. Pa sto ste onda rasturili multietnicku i građansku Jugoslaviju?Mamicu vam lopovsku

ODGOVORITE
Name

@Marko

11.09.2019 10:16

Nisu oni rasturili Jugoslaviju nego Rusija, uz pomoć Srba, koji nisu pristali poslije pada berlinskog zida na transformaciju zemlje.Mogli smo po kratkom postupku u EZ i NATO savez ali Srbi rekoše NJET.Tad vas nisu bombardovali pa niste ni imali razlog da ga mrzite.Rujo iskoristio Miloševića i srpski narod da zaustavi proširenje NATO saveza, priželjkivajući da kad se Jugoslavija raspadne, preko balkanske braće dobije pristup ka toplom moru i poveća svoj geopolitički interes na našim prostorima.Stari, da nije bilo ruskih štetočina mi bi danas bili jedna od vodećih ekonomija EU.Ove nacionalističke stoke koja je danas na vlasti ne bi bilo a ja i ti bi imali po 3 hiljade € platu i bolio bi nas K za nacionalni identitet...Nadam se da ti je sad malo jasnije, mada čisto sumnjam da ću te ubijediti, jer Srbi su jedan od najtvrdoglavijih naroda u svijetu.Time neću da kažem da ste glupi ali jebeno tvrdoglavi...

Name

Sta ce kad neznaju

11.09.2019 11:17

Jedno pricaju a napravili Hrvatsku etnicki cistu i Kosovo ocistili od srba. Zbog svoje ogranicenosti duboko vjwruju da su nekome prodali lazi....

Name

Marko

11.09.2019 08:59

Kakva god rjesenje predlozili....nema sanse da odgovara svim stranama kad je rijec o BiH ali isto je i za Kosovo.Oni naglas razmisljaju o konfederaciji tri drzavice u BiH sto muslimanima nikako ne odgovara.

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

11.09.2019 10:30

Marko hajde predlozi kako bi ti uredio drzavu, mozda kao Srbiju evo ja sam za, kao hrvatsku ja sam za kao distrikt brcko ja sam za. Neka bude jedan precjednik srbin sto se mene tice do kraja svog zivota ja sam za, ali dajte ljudi vise nemojte samo gledati nazad i tu kao neke teritorije. Hem smo mali geografski a pola drzave nam prazno, tako je u i srbiji kao teritorij je bitan a to je drzava prazna nema veze. I hrvatska isto je prazna, sta ti trebaju resursi, koje to resurse BiH ima a da nema hrvatska ili srbija i obrnuto osim mora. Hajde predlozi nesto i nisu muslimani vec Bosnjaci.

Name

Poklonite im Berlin

11.09.2019 09:09

Vi ste prekrajali granice i kod vas i kod nas mimo pravila, bez postovanja najveceg mwdjunarodnog garanta mira u svijetu, vec silom, a sada kao dosta,kada vam odgovara to stanje. Niste vi jedini ni sile, ni potpisnici, zato i jeste u peoblwmima kako po pitanju nas jos vise vas.

ODGOVORITE
Name

ja

11.09.2019 10:08

Dodo,Dodo sta napravi

ODGOVORITE