ЕП: Роналдо 4 гола, у Енглеској 8, у Албанији 6...!

Роналдо са четири гола додатно удаљио Србију од ЕП-а! Фудбалери Португала остварили су убедљиву победу на гостовању Литванији и додатно удаљили Србију од Европског првенства.  Роналдова четири гола, а чак осам у Саутемптону, шест у Елбасану. . .  Португалски ас поново у центру пажње. Шокантан почетак Енглеза, па голеада, којих је било неколико ове вечери широм Европе.  Португалци шутнули 31 пут на гол, Роналдо дао четири комада, један комичан. . .  Литванци на полувремену имали 1:1, а онда. . .

Фудбал 10.09.2019 | 23:30
ЕП: Роналдо 4 гола, у Енглеској 8, у Албанији 6...!
Португал је Литванију победио први пут у овим квалификацијама, резултатом 4:1.

Изабраници Фернанда Сантоша сада имају учинак од два тријумфа и два ремија, те се налазе бод испред "орлова" који имају утакмицу више, а пет бодова иза Украјине која такође има меч вишка.

Незаустављиви Кристијано Роналдо постигао је чак четири гола на овом мечу и потврдио да се упркос годинама налази у одличној форми.

Управо је Роналдо био стрелац првог гола, пошто је био прецизан са беле тачке у седмом минуту.

Португал је наставио да напада, али је уследио шок када је Андруискевичус погодио у 28. минуту и изједначио.

Литванци су добро парирали и држали се све до 62. минута када је Кристијано поново био стрелац, да би три минута касније већ било 3:1 за госте после трећег гола једног од најбољих фудбалера свих времена..

Нападач Јувентуса је повисио предност актуелног шампиона Европе после друге асистенције Бернарда Силве у 76. минуту, три минута касније напустио терен, а на коначних 4:1 повисио је Вилијам Карваљо у другом минуту судијске надоканде.

У наредном колу Групе Б, 11. октобра, Португал дочекује Луксембург, Литванија гостује Украјини, а Србија паузира.

Дилеме више нема - европски шампион је ухватио залет.

После два ремија на старту квалификација за ЕУРО 2020, против Украјине (0:0) и Србије (1:1), Португал је прво прегазио "орлове" у Београду (4:2), а онда и Литванце у Виљнусу (5:1).

И опет је у центру пажње био Кристијано Роналдо.

Додуше, овај пут не због сликања са сином Немање Матића и његовим другаром, већ због чак ЧЕТИРИ гола за своју репрезентацију, што је укупно пет у поменуте две утакмице.

Роналдо је начео Литванце из пенала у 7. минуту, али је после корнера у 28. изједначио Андриускевичијус. Резултатом 1:1 отишло се на одмор, родила се тада нада да би Србија - која је савладала Луксембург у гостима - поново могла да се врати у игру за једно од прва два места у групи, али је онда уследио јуриш гостију... 

Роналдо је досад постигао 93 гола за репрезентацију Португала, осам пута је уписао хет-трик, а дао је голове у 40 различитих држава.

Нападач Јувентуса био је прецизан поново у 62, па 65. и 76. минуту, после чега је замењен, а тачку на "петарду" Португала ставио је Карваљо голом у надокнади. 

Знали смо да Литванија није ни близу нивоу фудбала који презентује Португалија и вечерас смо само добили потврду. То што су успели да постигну један гол за Литванце је  равно часном поразу, који то уствари није био - 1:5. 

Кристијано Роналдо имао је свој петнаестоминутни шоу средином другог полувремена, када је изрешетао домаћина и са три гола решио све дилеме око победника. Дилема неких нарочитих заправо и није било, мада су Литванци после првих 45 минута имали прави бинго резултат - 1:1. И тај први гол дело је Роналда (укупно је постигао четири вечерас), додуше са беле тачке, док је на 1:1 изједначио Андриушкевичијус.

Португалци су врло добро одиграли свих 90 минута, само нису имали среће да у првих 45 минута још који пут матирају голмана домаћег састава. На крају утакмице евидентиран им је укупно 31 ударац ка голу ривала?! У оквир 14. О поседу да и не говоримо, близу 70 одсто времена...

Треба поменути комичан тренутак у 62. минуту, приликом постизања Роналдовог другог гола. Голман Литваније Шеткус заиста прописно обрукао. Лопта му се измигољила из руку, одскочила, а он је није ни видео, па је својим раменом проследио у гол. Нема сумње да је овај детаљ психолошки "уништио" Литванце. После тога уследиће прави бродолом...

Голеада је виђена и у Енглеској, где је домаћа селекција у Саутемптону савладала репрезентацију такозваног Косова, које је повело већ у првом минуту, али затим до полувремена примило чак ПЕТ голова. На крају, Енглеска - "Косово" 5:3.

Енглезима је ово први пут да су примили три гола на домаћем терену још од 2012. године, када их је на Вемблију савладала Холандија 3:2. 

Да им је пораз у Приштини пре неколико дана (1:2) био само последица лошег дана, Чеси су показали победом над Црном Гором у Подгорици - 3:0.

Распуцани су били и Турци, који су у гостима победили Молдавију 4:0 и искористили кикс Исланда, који је поражен у Албанији 2:4, да остану "уз раме" Француској. 

Светски прваци су рутински одрадили посао против Андоре - 3:0.

Црна Гора неће на Еуро, психоделичан резултат у судару Енглеза и Косовара, Албанија расплакала Исланд! Чеси славили у Подгорици, сигурна Француска и Турска у Групи Х.

Расплет се ближи крају, па иако вечерас нисмо добили сигурне путнике на Европско првенство 2020. године добили смо одговоре на питање ко вероватно неће. А неће тамо бити Црна Гора зато што је у Подгорици поклекла пред Чешком у Групи А – 0:3. Црна Гора је сада седам бодова иза другопласиране Чешке, док је водећа Енглеска једном ногом на Еуру, иако јој је репрезентација са Косова и Метохије направила неочекивано много проблема.

Истина, питање победника се није постављало, без обзира на погодак Валона Берише већ у првом минуту меча, пошто су Енглези гостима до краја полувремена стрпали пет комада, па се са трибина зачуло: “Да ли сте ви маскирани Шкоти?“. Међутим, та навијачка провокација изазвала је Косоваре, како Албанци називају становнике Косова и Метохије, па су они почетком другог полувремена показали зубе и још два пута матирали Џордана Пикфорда.

Колико њихова заслуга, толико и доказ да Енглези, ужасно неугодни кад нападну преко суперсоничних крила каква су Џејдон Санчо и Рахим Стерлинг ипак имају на чему да пораде - одбрана није баш сасвим утегнута, најблаже речено. Посебно лабилан у Саутемптону био је Хари Мегвајер,  директан кривац за два гола гостију. Опет, лако је опустити се кад ривалу даш пет голова за 45 минута. Стерлинг, Хари Хејн, па аутогол Војводе и потом два пута Санчо... Могло је да буде и више, Хари Кејн није искористио пенал, али немају гости разлога да се стиде коначног исхода, иако он значи да Горди Албион већ може да пакује кофере за Еуро.

Репрезентацији Косова остаје да се са Чешком порва за друго место на табели. Чеси су захваљујући головима Томаша Соучека и Лукаша Масопуста – оба на асистенције Сампдоријиног Јакуба Јанкта – па на крају и Владимуира Дариде, угушили буку под Горицом, па ће вероватно о судбини одлучивати баш у директном окршају са Косоварима. С тим да Косово има и тај окршај са Црном Гором код куће, а Чешка Бугарску на страни. Енглезе ни не рачунамо, они су ипак димензија за себе у Групи А, а ни Црна Гора није иста без Стефана Савића и Стевана Јоветића, два објективно највећа имена у том тиму.

У Групи Х много већа гужва, мада су Француска и Турска рутинским победама против недораслих ривала какви су били Андора (3:0), односно Молдавија (4:0) одмакли Исланду, који није издржао у Елбасану. Албанија је славила са 4:2 и примакла се водећем тандему на шест бодова заостатка, па ће последњу шансу да се и дефинитивно врати у игру имати у октробру на гостовању код Турске. Тад ће и Исланд угостити Французе, који ће пак четири дана касније одмерити снаге са Турском и ту ће вероватно ствари бити много јасније. С тим да нам за новембар остаје и гостовање Исланда у Турској, па и пут тада можда и незаинтересованих Француза у Албанију.

Може бити да је Исланд своју шансу пропустио баш у Елбасану, посебно ако имају у виду да је имао предност само да би све просуо у Јадранско море.

РЕЗУЛТАТИ

ГРУПА А

Енглеска - "Косово" 5:3 (5:1)
Црна Гора - Чешка 0:3 (0:0)

ТАБЕЛА: Енглеска (-1) 12, Чешка (5) 9, "Косово" (5) 8, Црна Гора (5) 2, Бугарска (5) 2.

ГРУПА Б

Луксембург - Србија 1:3 (0:1)
Литванија - Португал 1:5 (1:1)

ТАБЕЛА: Украјина (5) 13, Португал (-1) 8, Србија (5) 7, Луксембург (5) 4, Литванија (5) 1.

ГРУПА Х

Молдавија - Турска 0:4 (0:1)
Француска - Андора 3:0 (1:0)
Албанија - Исланд 4:2 (1:0)

ТАБЕЛА: Француска 15, Турска 15, Исланд 12, Албанија 9, Молдавија 3, Андора 0.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар