EP: Ronaldo 4 gola, u Engleskoj 8, u Albaniji 6...!

Ronaldo sa četiri gola dodatno udaljio Srbiju od EP-a! Fudbaleri Portugala ostvarili su ubedljivu pobedu na gostovanju Litvaniji i dodatno udaljili Srbiju od Evropskog prvenstva.  Ronaldova četiri gola, a čak osam u Sautemptonu, šest u Elbasanu. . .  Portugalski as ponovo u centru pažnje. Šokantan početak Engleza, pa goleada, kojih je bilo nekoliko ove večeri širom Evrope.  Portugalci šutnuli 31 put na gol, Ronaldo dao četiri komada, jedan komičan. . .  Litvanci na poluvremenu imali 1:1, a onda. . .

Fudbal 10.09.2019 | 23:30
EP: Ronaldo 4 gola, u Engleskoj 8, u Albaniji 6...!
Portugal je Litvaniju pobedio prvi put u ovim kvalifikacijama, rezultatom 4:1.

Izabranici Fernanda Santoša sada imaju učinak od dva trijumfa i dva remija, te se nalaze bod ispred "orlova" koji imaju utakmicu više, a pet bodova iza Ukrajine koja takođe ima meč viška.

Nezaustavljivi Kristijano Ronaldo postigao je čak četiri gola na ovom meču i potvrdio da se uprkos godinama nalazi u odličnoj formi.

Upravo je Ronaldo bio strelac prvog gola, pošto je bio precizan sa bele tačke u sedmom minutu.

Portugal je nastavio da napada, ali je usledio šok kada je Andruiskevičus pogodio u 28. minutu i izjednačio.

Litvanci su dobro parirali i držali se sve do 62. minuta kada je Kristijano ponovo bio strelac, da bi tri minuta kasnije već bilo 3:1 za goste posle trećeg gola jednog od najboljih fudbalera svih vremena..

Napadač Juventusa je povisio prednost aktuelnog šampiona Evrope posle druge asistencije Bernarda Silve u 76. minutu, tri minuta kasnije napustio teren, a na konačnih 4:1 povisio je Vilijam Karvaljo u drugom minutu sudijske nadokande.

U narednom kolu Grupe B, 11. oktobra, Portugal dočekuje Luksemburg, Litvanija gostuje Ukrajini, a Srbija pauzira.

Dileme više nema - evropski šampion je uhvatio zalet.

Posle dva remija na startu kvalifikacija za EURO 2020, protiv Ukrajine (0:0) i Srbije (1:1), Portugal je prvo pregazio "orlove" u Beogradu (4:2), a onda i Litvance u Viljnusu (5:1).

I opet je u centru pažnje bio Kristijano Ronaldo.

Doduše, ovaj put ne zbog slikanja sa sinom Nemanje Matića i njegovim drugarom, već zbog čak ČETIRI gola za svoju reprezentaciju, što je ukupno pet u pomenute dve utakmice.

Ronaldo je načeo Litvance iz penala u 7. minutu, ali je posle kornera u 28. izjednačio Andriuskevičijus. Rezultatom 1:1 otišlo se na odmor, rodila se tada nada da bi Srbija - koja je savladala Luksemburg u gostima - ponovo mogla da se vrati u igru za jedno od prva dva mesta u grupi, ali je onda usledio juriš gostiju... 

Ronaldo je dosad postigao 93 gola za reprezentaciju Portugala, osam puta je upisao het-trik, a dao je golove u 40 različitih država.

Napadač Juventusa bio je precizan ponovo u 62, pa 65. i 76. minutu, posle čega je zamenjen, a tačku na "petardu" Portugala stavio je Karvaljo golom u nadoknadi. 

Znali smo da Litvanija nije ni blizu nivou fudbala koji prezentuje Portugalija i večeras smo samo dobili potvrdu. To što su uspeli da postignu jedan gol za Litvance je  ravno časnom porazu, koji to ustvari nije bio - 1:5. 

Kristijano Ronaldo imao je svoj petnaestominutni šou sredinom drugog poluvremena, kada je izrešetao domaćina i sa tri gola rešio sve dileme oko pobednika. Dilema nekih naročitih zapravo i nije bilo, mada su Litvanci posle prvih 45 minuta imali pravi bingo rezultat - 1:1. I taj prvi gol delo je Ronalda (ukupno je postigao četiri večeras), doduše sa bele tačke, dok je na 1:1 izjednačio Andriuškevičijus.

Portugalci su vrlo dobro odigrali svih 90 minuta, samo nisu imali sreće da u prvih 45 minuta još koji put matiraju golmana domaćeg sastava. Na kraju utakmice evidentiran im je ukupno 31 udarac ka golu rivala?! U okvir 14. O posedu da i ne govorimo, blizu 70 odsto vremena...

Treba pomenuti komičan trenutak u 62. minutu, prilikom postizanja Ronaldovog drugog gola. Golman Litvanije Šetkus zaista propisno obrukao. Lopta mu se izmigoljila iz ruku, odskočila, a on je nije ni video, pa je svojim ramenom prosledio u gol. Nema sumnje da je ovaj detalj psihološki "uništio" Litvance. Posle toga uslediće pravi brodolom...

Goleada je viđena i u Engleskoj, gde je domaća selekcija u Sautemptonu savladala reprezentaciju takozvanog Kosova, koje je povelo već u prvom minutu, ali zatim do poluvremena primilo čak PET golova. Na kraju, Engleska - "Kosovo" 5:3.

Englezima je ovo prvi put da su primili tri gola na domaćem terenu još od 2012. godine, kada ih je na Vembliju savladala Holandija 3:2. 

Da im je poraz u Prištini pre nekoliko dana (1:2) bio samo posledica lošeg dana, Česi su pokazali pobedom nad Crnom Gorom u Podgorici - 3:0.

Raspucani su bili i Turci, koji su u gostima pobedili Moldaviju 4:0 i iskoristili kiks Islanda, koji je poražen u Albaniji 2:4, da ostanu "uz rame" Francuskoj. 

Svetski prvaci su rutinski odradili posao protiv Andore - 3:0.

Crna Gora neće na Euro, psihodeličan rezultat u sudaru Engleza i Kosovara, Albanija rasplakala Island! Česi slavili u Podgorici, sigurna Francuska i Turska u Grupi H.

Rasplet se bliži kraju, pa iako večeras nismo dobili sigurne putnike na Evropsko prvenstvo 2020. godine dobili smo odgovore na pitanje ko verovatno neće. A neće tamo biti Crna Gora zato što je u Podgorici poklekla pred Češkom u Grupi A – 0:3. Crna Gora je sada sedam bodova iza drugoplasirane Češke, dok je vodeća Engleska jednom nogom na Euru, iako joj je reprezentacija sa Kosova i Metohije napravila neočekivano mnogo problema.

Istina, pitanje pobednika se nije postavljalo, bez obzira na pogodak Valona Beriše već u prvom minutu meča, pošto su Englezi gostima do kraja poluvremena strpali pet komada, pa se sa tribina začulo: “Da li ste vi maskirani Škoti?“. Međutim, ta navijačka provokacija izazvala je Kosovare, kako Albanci nazivaju stanovnike Kosova i Metohije, pa su oni početkom drugog poluvremena pokazali zube i još dva puta matirali Džordana Pikforda.

Koliko njihova zasluga, toliko i dokaz da Englezi, užasno neugodni kad napadnu preko supersoničnih krila kakva su Džejdon Sančo i Rahim Sterling ipak imaju na čemu da porade - odbrana nije baš sasvim utegnuta, najblaže rečeno. Posebno labilan u Sautemptonu bio je Hari Megvajer,  direktan krivac za dva gola gostiju. Opet, lako je opustiti se kad rivalu daš pet golova za 45 minuta. Sterling, Hari Hejn, pa autogol Vojvode i potom dva puta Sančo... Moglo je da bude i više, Hari Kejn nije iskoristio penal, ali nemaju gosti razloga da se stide konačnog ishoda, iako on znači da Gordi Albion već može da pakuje kofere za Euro.

Reprezentaciji Kosova ostaje da se sa Češkom porva za drugo mesto na tabeli. Česi su zahvaljujući golovima Tomaša Součeka i Lukaša Masopusta – oba na asistencije Sampdorijinog Jakuba Jankta – pa na kraju i Vladimuira Daride, ugušili buku pod Goricom, pa će verovatno o sudbini odlučivati baš u direktnom okršaju sa Kosovarima. S tim da Kosovo ima i taj okršaj sa Crnom Gorom kod kuće, a Češka Bugarsku na strani. Engleze ni ne računamo, oni su ipak dimenzija za sebe u Grupi A, a ni Crna Gora nije ista bez Stefana Savića i Stevana Jovetića, dva objektivno najveća imena u tom timu.

U Grupi H mnogo veća gužva, mada su Francuska i Turska rutinskim pobedama protiv nedoraslih rivala kakvi su bili Andora (3:0), odnosno Moldavija (4:0) odmakli Islandu, koji nije izdržao u Elbasanu. Albanija je slavila sa 4:2 i primakla se vodećem tandemu na šest bodova zaostatka, pa će poslednju šansu da se i definitivno vrati u igru imati u oktrobru na gostovanju kod Turske. Tad će i Island ugostiti Francuze, koji će pak četiri dana kasnije odmeriti snage sa Turskom i tu će verovatno stvari biti mnogo jasnije. S tim da nam za novembar ostaje i gostovanje Islanda u Turskoj, pa i put tada možda i nezainteresovanih Francuza u Albaniju.

Može biti da je Island svoju šansu propustio baš u Elbasanu, posebno ako imaju u vidu da je imao prednost samo da bi sve prosuo u Jadransko more.

REZULTATI

GRUPA A

Engleska - "Kosovo" 5:3 (5:1)
Crna Gora - Češka 0:3 (0:0)

TABELA: Engleska (-1) 12, Češka (5) 9, "Kosovo" (5) 8, Crna Gora (5) 2, Bugarska (5) 2.

GRUPA B

Luksemburg - Srbija 1:3 (0:1)
Litvanija - Portugal 1:5 (1:1)

TABELA: Ukrajina (5) 13, Portugal (-1) 8, Srbija (5) 7, Luksemburg (5) 4, Litvanija (5) 1.

GRUPA H

Moldavija - Turska 0:4 (0:1)
Francuska - Andora 3:0 (1:0)
Albanija - Island 4:2 (1:0)

TABELA: Francuska 15, Turska 15, Island 12, Albanija 9, Moldavija 3, Andora 0.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar