Ко је одговоран што БиХ не личи на праву државу?

Анализирајући Босну и Херцеговину као државу, многи аналитичари кажу да у очима политичара и дипломата из региона, БиХ више личи на сеоску пијацу него на озбиљну и самосталну државу. Колико се БиХ уопште може назвати државом и ко је крив за то, домаћи политичари или они из региона или свијета?

 

Босна и Херцеговина 10.09.2019 | 20:31
Ко је одговоран што БиХ не личи на праву државу?
Колико је Босна и Херцеговина озбиљно схваћена најбоље говори чињеница да ријетко када неки високопозиционирани политичар из држава у региону дође у званичну посјету БиХ.

У ово се, кажу аналитичари, не рачунају посјете званичника из Србије и Хрватске који редовно долазе у БиХ. Таквом стању су највише допринијели сами политичари који у све уносе своје личне циљеве, тврде стручњаци. 

„Они сами не признају државу БиХ као сопствену, говоре да се ради о недораслој и немогућој држави. Позивају грађане да се идентификују са сусједним државама Србијом и Хрватском“, каже Тања Топић, политички аналитичар.  

„Они се понашају тако као да је читава држава њихова односно власништво њихових политичких партија и ставили су те интересе изнад интереса и грађана и државе и њима је у суштини добро јер да је њима онако као што је народу да тешко живе и једва састављају крај с крајем они се сигурно не би овако понашали“, сматра Велизар Антић, политички аналитичар. 

Да постоји стална борба за превласт на нивоу БиХ и да су изјаве политичара углавном на личној основи, свједочи политички сукоб Милорада Додика и Бакира Изетбеговића који траје већ годинама, а у којем се међусобно оптужују ко је главни кривац за напредак у БиХ.  

„Дејтон је када гледате са позиција мишљења које ја заступам имао суштинску грешку а то је што је дозволио да Босна преживи“, казао је у септембру 2015. тадашњи предсједник  Републике Српске Милорад Додик. 

„Да се овако понашамо сви као Милорад Додик онда не знам куд би нас све то одвело, искривљујући чињенице, говорећи увредљиве ријечи“, казао је у септембру 2015. Бакир Изетбеговић.

„Ми не желимо да видимо овде шеријатску државу ни унитарну БиХ нас БиХ не интересује него само онолико колико је предвиђено дејтонским споразумом“, Додикове су ријечи изговорене у јулу 2015. 

„Милорад Додик води себичну и хазардерску игру производећи кризе и сукобе како би скренуо пажњу са тешке економске и социјалне ситуације у којој се налази РС а који је Додикова владавина произвела и за коју очигледно нема рјешења“, казао је Изетбеговић, такође у јулу 2015... 

Рјешење би можда било, кажу стручњаци, да прво сами политичари почну да прихватају ову државу као озбиљну и тек тада би се и слика о њој промијенила. С обзиром да готово годину дана у БиХ није формирана власт на нивоу БиХ и да се политичари међусобно константо условљавају то је додатни разлог зашто се држава не доживљава озбиљно, истичу аналитичари. 

„Зашто би условљавали потписом неким Савјет министара, формирајте га прво па се онда договорите око потписа. С друге стране имате СНСД и Додика који су све потписивали до сада шта је требало за и пут према НАТО-у и сад одједном апсолутна промјена и сад су одједном они ти који су највећи противници“, наглашава Антић. 

„Наши политичари су се подијелили на наше и њихове, а при том сви остали сегменти друштва, укључујући академску заједницу, медије, људе који дјелују у култури су се сврстали на стране наши и њихови“, истиче Топић.

Веома је тешко, истичу аналитичари, да људи извана озбиљно схвате земљу коју њено властито државно водјство не прихвата. Они који живе ван БиХ не гледају је као цјелину већ у комадима – хрватски, српски и бошњачки комад.

Када се све наведено узме у обзир, потпуно је неозбиљно очекивати од било кога у свијету да Босну и Херцеговину схвати озбиљно.



БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

брецало

10.09.2019 18:36

Скрив је сда снсд хдз Бакир ком сиг додик зељка и њихових потрцкала а онда иде кримоси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

10.09.2019 18:42

Богати поред своје куће имају контролисано сметљиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

10.09.2019 18:43

Ја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

10.09.2019 18:47

Аааа није их теско пронаци чик погоди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

10.09.2019 18:53

Бx и се никад неце бит нормална дрзава зати сто се распала92г

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

10.09.2019 18:54

Бx је дрзава у лудацкој косуљи коју су навулкли разни ездауни и бјелосветски остаплери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

10.09.2019 18:56

Кад босмјаци свсте да се босна одавно распала и да висе не прицају о некој градјанској коју су они срусили бице свима боље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбеy

10.09.2019 19:01

Крива је национално - хускацка реторика коју нам сију ови сто их на изборима бирамо за мале паре, пакет месних прерадјевина, кубик дрва, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.09.2019 19:47

Крива је багра од народа што бира 14 година звјерске криминалце БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

10.09.2019 20:01

БиХ ЈЕ МОЈА ДРЗАВА ГДЈЕ САМ РОДЈЕН,ГДЈЕ ЗИВЕ МОЈИ ПРИЈАТЕЉИ,РОДЈАЦИ,КУМОВИ И ДРУГА МИ ДРЗАВА НЕ ТРЕБА У КОЈОЈ БИ БИО СТРАНАЦ,А НАЈНАЊЕ СРБИЈА ГДЈЕ НАС НЕВОЛЕ ОЦИМА ВИДЈЕТИ.ЈА ОВУ ДРЗАВУ ВОЛИМ И НЕ СТИДИМ СЕ ДА КАЗЕМ ДА САМ БОСАНАЦ СРБИН,ЈЕР НИСАМ СРБИЈАНАЦ ЈЕР ТАМО НЕ ЗИВИМ.А БиХ РУСЕ ОНИ КОЈИ СУ ЈЕ ПОКРАЛИ И ОБЕЗБЈЕДИЛИ СВА СВОЈА ПОКОЉЕЊА,Е САД ИМ ТРЕБА ДА СЕ СИРОТИЊА ТУЦЕ КАКО БИ ОНИ СА СВОЈИМ ПЛИЈЕНОМ ПОБЈЕГЛИ ИЗ БиХ И НЕБИ ОДГОВАРАЛИ ЗА КРИМИНАЛ КОЈИ СУ НАПРАВИЛИ.ОВА ДРЗАВА МОЗЕ ДА ЗИВИ САМО ДА ОВИ МЕДЈЕДИ ПУСТЕ ОВАЈ НАРОД ДА РАДИ И ДА СЕ БОРЕ ЗА СВОЈ ЗИВОТ,НИЈЕ ВИСЕ НИКОМ ДО РАТА,МНОГИ СУ ИЗГУБИЛИ СВОЈЕ НАЈМИЛИЈЕ ДА БИ ЛОПОВИ ЗИВЈЕЛИ,А МНОГИМА СУ ДИЈЕЦА ОТИСЛА У БИЈЕЛИ СВИЈЕТ ТРБУХОМ ЗА КРУХОМ ГДЈЕ ЦЕ РАДЈАТИ СВОЈУ ДИЈЕЦУ,А КОЈА ЦЕ ЗАБОРАВИТИ КО СУ И СТО СУ ЗАХВАЉУЈУЦИ ТРОЈИЦИ НЕДЈЕДА,А ЊИХОВА ДЈЕЦА И УНУЦАД СУ ПОРЕД ЊИХ,ДАБОГДА ЛУДИ ХОДАЛИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2019 16:34

Представи се правим именом јаране а родјен си највјероватније у Југи И то је моја домовина посто сте је ви муслимани И католици ракопали моја нова отадзбина је република србска нема југе нема босне то кад схватис бит цемо сви сретни

Name

Ре

11.09.2019 16:43

Неписмена будало нема авноја нема ни завнобиха кад цес то схватит

Name

Ре

11.09.2019 16:44

Незнас ти ни коси ни ста си

Name

Ре

11.09.2019 16:45

А зар ниси родјен у југославији нема ње нема ни босне то добро запамти

Name

БејХа Напред!

10.09.2019 20:01

Ма бице то друга yуга, са врлином и без дуга!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Похлепа и Неморал

10.09.2019 20:04

Највећи проблем Републике Српске и БиХ су похлепни лицемјерни неморални политичари и државни службеници повезани са похлепним бизнисменима којима државне функције служе искључиво као ресурс за приватни бизнис а народ који пропада због таквог њиховог односа према Отаџбини посматрају само као колатералну штету. Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом, Отажбина презире похлепу, неморал, презире људе који је искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Истина долази. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

10.09.2019 20:16

Како се између себе уважавамо, таква нам је и држава. На уништавању БиХ највишћи допринос су дали тзв. вискоки представници највише Ешдаун, затим Волфанг Петрић а овај корушки словенац неће да оде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсије сусједи

11.09.2019 04:05

Криви смо сами себи, други само користе нашу глупост. Док смо ми нестабилни Хрватска и Србија се развијају и привлаче озбиљне инвестиције. Волимо плаћати да други уживају.

ОДГОВОРИТЕ