Ko je odgovoran što BiH ne liči na pravu državu?

Analizirajući Bosnu i Hercegovinu kao državu, mnogi analitičari kažu da u očima političara i diplomata iz regiona, BiH više liči na seosku pijacu nego na ozbiljnu i samostalnu državu. Koliko se BiH uopšte može nazvati državom i ko je kriv za to, domaći političari ili oni iz regiona ili svijeta?

 

Bosna i Hercegovina 10.09.2019 | 20:31
Ko je odgovoran što BiH ne liči na pravu državu?
Koliko je Bosna i Hercegovina ozbiljno shvaćena najbolje govori činjenica da rijetko kada neki visokopozicionirani političar iz država u regionu dođe u zvaničnu posjetu BiH.

U ovo se, kažu analitičari, ne računaju posjete zvaničnika iz Srbije i Hrvatske koji redovno dolaze u BiH. Takvom stanju su najviše doprinijeli sami političari koji u sve unose svoje lične ciljeve, tvrde stručnjaci. 

„Oni sami ne priznaju državu BiH kao sopstvenu, govore da se radi o nedorasloj i nemogućoj državi. Pozivaju građane da se identifikuju sa susjednim državama Srbijom i Hrvatskom“, kaže Tanja Topić, politički analitičar.  

„Oni se ponašaju tako kao da je čitava država njihova odnosno vlasništvo njihovih političkih partija i stavili su te interese iznad interesa i građana i države i njima je u suštini dobro jer da je njima onako kao što je narodu da teško žive i jedva sastavljaju kraj s krajem oni se sigurno ne bi ovako ponašali“, smatra Velizar Antić, politički analitičar. 

Da postoji stalna borba za prevlast na nivou BiH i da su izjave političara uglavnom na ličnoj osnovi, svjedoči politički sukob Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića koji traje već godinama, a u kojem se međusobno optužuju ko je glavni krivac za napredak u BiH.  

„Dejton je kada gledate sa pozicija mišljenja koje ja zastupam imao suštinsku grešku a to je što je dozvolio da Bosna preživi“, kazao je u septembru 2015. tadašnji predsjednik  Republike Srpske Milorad Dodik. 

„Da se ovako ponašamo svi kao Milorad Dodik onda ne znam kud bi nas sve to odvelo, iskrivljujući činjenice, govoreći uvredljive riječi“, kazao je u septembru 2015. Bakir Izetbegović.

„Mi ne želimo da vidimo ovde šerijatsku državu ni unitarnu BiH nas BiH ne interesuje nego samo onoliko koliko je predviđeno dejtonskim sporazumom“, Dodikove su riječi izgovorene u julu 2015. 

„Milorad Dodik vodi sebičnu i hazardersku igru proizvodeći krize i sukobe kako bi skrenuo pažnju sa teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se nalazi RS a koji je Dodikova vladavina proizvela i za koju očigledno nema rješenja“, kazao je Izetbegović, takođe u julu 2015... 

Rješenje bi možda bilo, kažu stručnjaci, da prvo sami političari počnu da prihvataju ovu državu kao ozbiljnu i tek tada bi se i slika o njoj promijenila. S obzirom da gotovo godinu dana u BiH nije formirana vlast na nivou BiH i da se političari međusobno konstanto uslovljavaju to je dodatni razlog zašto se država ne doživljava ozbiljno, ističu analitičari. 

„Zašto bi uslovljavali potpisom nekim Savjet ministara, formirajte ga prvo pa se onda dogovorite oko potpisa. S druge strane imate SNSD i Dodika koji su sve potpisivali do sada šta je trebalo za i put prema NATO-u i sad odjednom apsolutna promjena i sad su odjednom oni ti koji su najveći protivnici“, naglašava Antić. 

„Naši političari su se podijelili na naše i njihove, a pri tom svi ostali segmenti društva, uključujući akademsku zajednicu, medije, ljude koji djeluju u kulturi su se svrstali na strane naši i njihovi“, ističe Topić.

Veoma je teško, ističu analitičari, da ljudi izvana ozbiljno shvate zemlju koju njeno vlastito državno vodjstvo ne prihvata. Oni koji žive van BiH ne gledaju je kao cjelinu već u komadima – hrvatski, srpski i bošnjački komad.

Kada se sve navedeno uzme u obzir, potpuno je neozbiljno očekivati od bilo koga u svijetu da Bosnu i Hercegovinu shvati ozbiljno.



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

brecalo

10.09.2019 18:36

Skriv je sda snsd hdz Bakir kom sig dodik zeljka i njihovih potrckala a onda ide krimosi

ODGOVORITE
Name

Jagger

10.09.2019 18:42

Bogati pored svoje kuće imaju kontrolisano smetljište.

ODGOVORITE
Name

Mile

10.09.2019 18:43

Ja!

ODGOVORITE
Name

Simo

10.09.2019 18:47

Aaaa nije ih tesko pronaci čik pogodi.

ODGOVORITE
Name

Peki

10.09.2019 18:53

Bx i se nikad nece bit normalna drzava zati sto se raspala92g

ODGOVORITE
Name

Peki

10.09.2019 18:54

Bx je drzava u ludackoj kosulji koju su navulkli razni ezdauni i bjelosvetski ostapleri

ODGOVORITE
Name

Peki

10.09.2019 18:56

Kad bosmjaci svste da se bosna odavno raspala i da vise ne pricaju o nekoj gradjanskoj koju su oni srusili bice svima bolje

ODGOVORITE
Name

Rambey

10.09.2019 19:01

Kriva je nacionalno - huskacka retorika koju nam siju ovi sto ih na izborima biramo za male pare, paket mesnih preradjevina, kubik drva, itd.

ODGOVORITE
Name

BL

10.09.2019 19:47

Kriva je bagra od naroda što bira 14 godina zvjerske kriminalce BiH.

ODGOVORITE
Name

ZOKI

10.09.2019 20:01

BiH JE MOJA DRZAVA GDJE SAM RODJEN,GDJE ZIVE MOJI PRIJATELJI,RODJACI,KUMOVI I DRUGA MI DRZAVA NE TREBA U KOJOJ BI BIO STRANAC,A NAJNANJE SRBIJA GDJE NAS NEVOLE OCIMA VIDJETI.JA OVU DRZAVU VOLIM I NE STIDIM SE DA KAZEM DA SAM BOSANAC SRBIN,JER NISAM SRBIJANAC JER TAMO NE ZIVIM.A BiH RUSE ONI KOJI SU JE POKRALI I OBEZBJEDILI SVA SVOJA POKOLJENJA,E SAD IM TREBA DA SE SIROTINJA TUCE KAKO BI ONI SA SVOJIM PLIJENOM POBJEGLI IZ BiH I NEBI ODGOVARALI ZA KRIMINAL KOJI SU NAPRAVILI.OVA DRZAVA MOZE DA ZIVI SAMO DA OVI MEDJEDI PUSTE OVAJ NAROD DA RADI I DA SE BORE ZA SVOJ ZIVOT,NIJE VISE NIKOM DO RATA,MNOGI SU IZGUBILI SVOJE NAJMILIJE DA BI LOPOVI ZIVJELI,A MNOGIMA SU DIJECA OTISLA U BIJELI SVIJET TRBUHOM ZA KRUHOM GDJE CE RADJATI SVOJU DIJECU,A KOJA CE ZABORAVITI KO SU I STO SU ZAHVALJUJUCI TROJICI NEDJEDA,A NJIHOVA DJECA I UNUCAD SU PORED NJIH,DABOGDA LUDI HODALI!

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2019 16:34

Predstavi se pravim imenom jarane a rodjen si najvjerovatnije u Jugi I to je moja domovina posto ste je vi muslimani I katolici rakopali moja nova otadzbina je republika srbska nema juge nema bosne to kad shvatis bit cemo svi sretni

Name

Re

11.09.2019 16:43

Nepismena budalo nema avnoja nema ni zavnobiha kad ces to shvatit

Name

Re

11.09.2019 16:44

Neznas ti ni kosi ni sta si

Name

Re

11.09.2019 16:45

A zar nisi rodjen u jugoslaviji nema nje nema ni bosne to dobro zapamti

Name

BejHa Napred!

10.09.2019 20:01

Ma bice to druga yuga, sa vrlinom i bez duga!

ODGOVORITE
Name

Pohlepa i Nemoral

10.09.2019 20:04

Najveći problem Republike Srpske i BiH su pohlepni licemjerni nemoralni političari i državni službenici povezani sa pohlepnim biznismenima kojima državne funkcije služe isključivo kao resurs za privatni biznis a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini posmatraju samo kao kolateralnu štetu. Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom, Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskorištavaju. Pomozimo Otadžbini. Ko će ako nećemo mi ? Kada ako ne sada ? Istina dolazi. Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

ODGOVORITE
Name

Василије

10.09.2019 20:16

Како се између себе уважавамо, таква нам је и држава. На уништавању БиХ највишћи допринос су дали тзв. вискоки представници највише Ешдаун, затим Волфанг Петрић а овај корушки словенац неће да оде.

ODGOVORITE
Name

komsije susjedi

11.09.2019 04:05

Krivi smo sami sebi, drugi samo koriste našu glupost. Dok smo mi nestabilni Hrvatska i Srbija se razvijaju i privlače ozbiljne investicije. Volimo plaćati da drugi uživaju.

ODGOVORITE