Џумхур: "Ментално" јачање и повратак у топ 30!

Дамир Џумхур успјешно је окончао "америчку турнеју" и након серије повреда и слабих резултата, поново се вратио међу топ 100 тенисера свијета.

Тенис 13.09.2019 | 14:39
Џумхур: "Ментално" јачање и повратак у топ 30!
На посљедња два турнира - УС Опену и челенџеру у Њу Хејвену најбољи босанскохерцеговачки тенисер показао је одличну форму и позитивне промјене у својој игри.

На прес-конференцији у Сарајеву, Џумхур је говорио о повредама, утисцима са задњег УС Опена, мечу са најбољим тенисером данашњице Роџером Федерером, раду с новим тренером Петром Поповићем, разлозима за ненаступања за бх. Дејвис тим у мачу са Чешком и плановима у наставку сезоне.

"Протекли перИод није био сјајан. Првих шест мјесеци за мене су били стварно тешки, никада се у каријери нисам сусретао са таквим повредама, морао сам да отказујем турнире. Чекао сам и по мјесец дана да би почео тренирати, немогуће је под таквим условима играти добро. Тенис је такав спорт, ако изгубите једну седмицу треба намање још седам или 10 дана да се поново вратиш у физичку спрему, а тек колико да се дође до жељене форме. Изгубио сам пуно бодова, пао сам на ранг листи. Након пет година испао сам из првих 100 играча, али након тога имао сам неко олакшање јер сам стално био под притиском. У исто вијеме јако добро сам тренирао, пуно сам радио на физичкој спреми, на менталном плану, и мислим да полако игра долази, да су мечеви пуно бољи", изјавио је Џумхур.

Услиједили су наступи на неколико челенџера, на којима је вратио самопоуздање.

"Те турнире сам одиграо резултатски не најбоље, али са пуно бољом игром. На УС Опену сам одиграо добро, исто тако на челенџеру у Њу Хејвену гдје сам у полуфиналу поражен у три сета. Све у свему, америчка турнеја била је позитивна. Имао сам довољан број мечева, мислим да задњи дио сезоне могу да одиграм боље. Поново сам се вратио у топ 100 играча и могу сада мало растерећеније да играм. Дефинитвно ми је циљ да до краја сезоне останем у првих 100", додао је Џумхур.

Прије два мјесеца 27-годишњи Сарајлија је почео сарадњу с новим тренром Петром Поповићем, с којим је "доста ствари промијенио и поправио и игри".

"То су сви могли да виде у мечи против Федерера, играо сам доста агресивније него раније, доста боље сам сервирао. Још увијек има доста осцилација што је нормално, али јако сам задовољан с радом с Поповићем. Радимо пуно више него раније, навикавам се на његов начин тренирања. Тренер тражи и захтијева пуно, поготово на тренинзима. 'Физика' ми се доста поправила, сигурност удараца и мислим да је игра већ сада пуно сигурнија и боља. Уколико добро завршим ову годину, сљедећа ће да буде лакша. Тежимо ка ономе гдје сам био прије двије године, међу првих 30 играча".

Џумхур је нагласио да је рад на менталној снази јако битан за сваког тенисера.

"Тенис осим што је данас физички спорт тако је психички. Мислим да су снага и ментални склоп изузетно битни. Ја сам радио са неколико менталних тренера. Осим што тениски желим да се унаприједим доста радимо на менталном плану. Некада је немогуће контролисати своје емоције и бити равнодушан, али дефинитивно онда када сте мирни и хладне главе можете да дајете нејбоље од себе. То је оно ка чему тежим. Имам 27 година, можда нисам досегао ону тениску зрелост, али идем ка томе и када се то поклопи можда ће доћи бољи резултати", сматра Џумхур.

Након седам година Џумхур ће први пут пропустити наступ за Дејвис цуп репрезентацију у предстојећем меч са Чешком, који се игра од овог викенда у Зеници.

"Ово је први пут да сам приморан да кажем 'не' за репрезентацију за коју сам увијек играо, чак и повријеђен. Заиста сам увијек био спреман да дајем све за репрезентацију, нисам очекивао да ће доћи ситуација да откажем, али због мојих обавеза према турнирима, због брањења бодова на турниру у Санкт Петербургу од прошле сезоне морао сам да овај пут прескочим меч против Чешке. Нажалост, нисам упао у главни турнир, морам играти квалификације, које почињу овог викенда. То је турнир на којем сам прије двије године освојио прву АТП титулу. Прошле године сам играо четвртфинале, а ова године браним дио бодова, тако да ми је до краја сезоне заиста битан сваки турнир да би се одржао у првих 100 играча и да бих осигурао наступ на Аустралијан Опену. Због тога сам био приморан да прескочим овај меч, али свима у Тениском савезу БиХ сам објаснио ситуацију и сви су разумјели какве су моје обавезе".

Навео је да је сигуран да Мирза Башић, Томислав Бркић, Нерман Фатић и Дарко Бољановић могу да одиграју добро и остваре побједу.

"Знам колико могу сваки од њих, али и Чешка је ослабљена. Сигруран сам да и сингл и дубл мечеве могу да добију. Могу рећи да смо ми благи фаврити поготово због домаћег терена", нагласио је на крају Џумхур.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар