Најављен протест грађана због нуклеарног отпада

Општина Нови Град организоваће 27. септембра скуп на градском тргу у знак противљења намјери Хрватске да у касарни Черкезовац одлаже радиоактивни отпад из нуклеарне електране Кршко, потврдио је Срни начелник општине Мирослав Дрљача.

Република Српска 10.09.2019 | 19:28
Најављен протест грађана због нуклеарног отпада
"С обзиром на то да је за 30. септембар најављен састанак ресорних министара Словеније и Хрватске у вези са договором о заједничком одлагалишту на локацији Врбине, наша намјера је да још једном јасно и недвосмислено укажемо да је за грађане Новог Града и сусједних општина са обје стране ријеке Уне неприхватљива локација Трговска гора, микролокација Черкезовац", рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, на протест на Тргу Младена Ољаче биће позвани министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић, посланици у парламенту БиХ, представници Владе Унско-санског кантона и невладиног сектора, те начелници и градоначелници сусједних општина и градова са обје стране ријеке Уне.

"Сматрамо да је крајње вријеме да потврдимо јединствен став и да након 20 година истрајавања и противљења намјерама Хрватске, не дозволимо подјеле по било којој основи, нарочито политичке перфомансе усмјерене на прикупљање јефтиних политичких поена", истакао је Дрљача.

Хрватска намјерава да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже и складишти на самој граници са БиХ, на локацији Трговска гора у општини Двор, неколико стотина метара од границе са БиХ.

То је подручје одакле велики број грађана БиХ користи воду за пиће, а од центра општине Нови Град у Републици Српској удаљено је мање од три километра.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Аустрија

10.09.2019 17:37

Као сто је Додик потписао за НАТО,јос 2009,а прави се луд и изиграва народ,тако је потписао за нуклеарни отпад,јер он це посљедњег Србина дати,да ЕУ не стрпа га у затвор за криминал, то је сва мудрост,води нас Издајник,зиви били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

10.09.2019 19:19

Свака част за коментар само ме интересује зашто тај највећи србин не покрену витални национални интерес због тог отпада ..

Name

јеремија

10.09.2019 19:22

Где је сад витални национални интерес РС-а??? Гђе су сад јарани блајбуршке коалиције?? Зови шефа, ионако ти само још пертле вире из водјиног дупета!!! Е мој несретни Дрљаца, битно је да си ти звао попа да окади СНСД просторије, а народ крезуб хода по Новом

Name

Грациц Енид

11.09.2019 07:27

Сада треба Цовиц да застити виталне интересе јер Додо је једном заститио сада је ред да му пајдас помогне. Неце нико од водеци доци на протест поготову не ова двојица кримоса бице слузбено заузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грациц Енид

11.09.2019 07:28

Сада треба Цовиц да застити виталне интересе јер Додо је једном заститио сада је ред да му пајдас помогне. Неце нико од водеци доци на протест поготову не ова двојица кримоса бице слузбено заузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанка

11.09.2019 10:06

Ееее, ако ту на протесте дође голићка, намјерно малим словом, онда тек ништа нећете ријешити. Њено министарство је одговорно за безброј незаконитих дозвола у РС.

ОДГОВОРИТЕ