Najavljen protest građana zbog nuklearnog otpada

Opština Novi Grad organizovaće 27. septembra skup na gradskom trgu u znak protivljenja namjeri Hrvatske da u kasarni Čerkezovac odlaže radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane Кrško, potvrdio je Srni načelnik opštine Miroslav Drljača.

Republika Srpska 10.09.2019 | 19:28
Najavljen protest građana zbog nuklearnog otpada
"S obzirom na to da je za 30. septembar najavljen sastanak resornih ministara Slovenije i Hrvatske u vezi sa dogovorom o zajedničkom odlagalištu na lokaciji Vrbine, naša namjera je da još jednom jasno i nedvosmisleno ukažemo da je za građane Novog Grada i susjednih opština sa obje strane rijeke Une neprihvatljiva lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, na protest na Trgu Mladena Oljače biće pozvani ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, poslanici u parlamentu BiH, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i nevladinog sektora, te načelnici i gradonačelnici susjednih opština i gradova sa obje strane rijeke Une.

"Smatramo da je krajnje vrijeme da potvrdimo jedinstven stav i da nakon 20 godina istrajavanja i protivljenja namjerama Hrvatske, ne dozvolimo podjele po bilo kojoj osnovi, naročito političke perfomanse usmjerene na prikupljanje jeftinih političkih poena", istakao je Drljača.

Hrvatska namjerava da radioaktivni i nuklearni otpad odlaže i skladišti na samoj granici sa BiH, na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, nekoliko stotina metara od granice sa BiH.

To je područje odakle veliki broj građana BiH koristi vodu za piće, a od centra opštine Novi Grad u Republici Srpskoj udaljeno je manje od tri kilometra.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Austrija

10.09.2019 17:37

Kao sto je Dodik potpisao za NATO,jos 2009,a pravi se lud i izigrava narod,tako je potpisao za nuklearni otpad,jer on ce posljednjeg Srbina dati,da EU ne strpa ga u zatvor za kriminal, to je sva mudrost,vodi nas Izdajnik,zivi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

10.09.2019 19:19

Svaka čast za komentar samo me interesuje zašto taj najveći srbin ne pokrenu vitalni nacionalni interes zbog tog otpada ..

Name

jeremija

10.09.2019 19:22

Gde je sad vitalni nacionalni interes RS-a??? Gđe su sad jarani blajburške koalicije?? Zovi šefa, ionako ti samo još pertle vire iz vodjinog dupeta!!! E moj nesretni Drljaca, bitno je da si ti zvao popa da okadi SNSD prostorije, a narod krezub hoda po Novom

Name

Gracic Enid

11.09.2019 07:27

Sada treba Covic da zastiti vitalne interese jer Dodo je jednom zastitio sada je red da mu pajdas pomogne. Nece niko od vodeci doci na protest pogotovu ne ova dvojica krimosa bice sluzbeno zauzeti.

ODGOVORITE
Name

Gracic Enid

11.09.2019 07:28

Sada treba Covic da zastiti vitalne interese jer Dodo je jednom zastitio sada je red da mu pajdas pomogne. Nece niko od vodeci doci na protest pogotovu ne ova dvojica krimosa bice sluzbeno zauzeti.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanka

11.09.2019 10:06

Eeee, ako tu na proteste dođe golićka, namjerno malim slovom, onda tek ništa nećete riješiti. Njeno ministarstvo je odgovorno za bezbroj nezakonitih dozvola u RS.

ODGOVORITE