​​​​Пласман на ОИ посљедња шанса...

Срби навијају за САД и Аустралију! Само тако могу да прескоче квалификационе турнире. . .

Кошарка 11.09.2019 | 10:13
​​​​Пласман на ОИ посљедња шанса...
Од медаља смо се опростили и само се надамо да болан пораз у судару са Аргентином неће сасвим уништити расположење у табору српске репрезентације. Јер иако смо од Мундобаскета у Кини очекивали много више борбе за пласман од петог до осмог места и те како су битне за српску кошарку, пошто ће се у њима можда одлучивати о тој једној преосталој европској визи за директан пласман на Олимпијске игре у Токију.

Да бисмо били што јаснији, прво да се вратимо на сам квалификациони систем.

Директан пласман на Олимпијске игре 2020. године обезбедиће две европске селекције. Једна ће вероватно Шпанија, која је управо избацила Пољску у четвртфиналу Мундобаскета. Да би Србија уопште добила шансу да се такмичи за ту другу визу потребно је прво да ниједна друга европска селекција не прође у полуфинале.

Дакле, навијамо да САД победе Француску, а да Аустралија елиминишу Чешку што би према очекивањима и требало да се деси. Мада, очекивали смо и да Србија прође Аргентину, па смо страдали.

Како било, ако САД и Аустралија оправдају улогу фаворита разигравање за пласман од петог до осмог места ће суштински бити мини квалификациони турнир за ОИ на коме би учествовале репрезентације Србије, Француске, Чешке и Пољске.

Већ у првом мечу, за два дана дана, опет у Донгуану, Србија и Француска би такорећи играли вероватно и кључну утакмицу, пошто се ипак рачуна да су квалитетније од Чеха и Пољака. Финале доигравања заказано је за 14. септембар у Пекингу. Победник тог меча би се придружио Шпанцима у Токију. Наравно, све ово пада у воду ако Французи или Чеси прођу у полуфинале.

Последња шанса за све оне који на Мундобаскету не овере јапанску визу биће олимпијски квалификациони турнири. На њима ће учествовати 16 селекција са Светског првенства које ту привилегију нису избориле у Кини  плус још по две из четири Фибине регије: Африке, САД, Азије са Океанијом и Европе.

За ове две екипе из Европе већ се зна, биће то Хрватска и Словенија.

Ту ће дакле бити 24 селекције распоређене у групама, на Олимпијске игре тако ће визу оверити последње четири екипе.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ФИБА Мундобаскет

Коментари / 0

Оставите коментар