​​​​Plasman na OI posljednja šansa...

Srbi navijaju za SAD i Australiju! Samo tako mogu da preskoče kvalifikacione turnire. . .

Košarka 11.09.2019 | 10:13
​​​​Plasman na OI posljednja šansa...
Od medalja smo se oprostili i samo se nadamo da bolan poraz u sudaru sa Argentinom neće sasvim uništiti raspoloženje u taboru srpske reprezentacije. Jer iako smo od Mundobasketa u Kini očekivali mnogo više borbe za plasman od petog do osmog mesta i te kako su bitne za srpsku košarku, pošto će se u njima možda odlučivati o toj jednoj preostaloj evropskoj vizi za direktan plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Da bismo bili što jasniji, prvo da se vratimo na sam kvalifikacioni sistem.

Direktan plasman na Olimpijske igre 2020. godine obezbediće dve evropske selekcije. Jedna će verovatno Španija, koja je upravo izbacila Poljsku u četvrtfinalu Mundobasketa. Da bi Srbija uopšte dobila šansu da se takmiči za tu drugu vizu potrebno je prvo da nijedna druga evropska selekcija ne prođe u polufinale.

Dakle, navijamo da SAD pobede Francusku, a da Australija eliminišu Češku što bi prema očekivanjima i trebalo da se desi. Mada, očekivali smo i da Srbija prođe Argentinu, pa smo stradali.

Kako bilo, ako SAD i Australija opravdaju ulogu favorita razigravanje za plasman od petog do osmog mesta će suštinski biti mini kvalifikacioni turnir za OI na kome bi učestvovale reprezentacije Srbije, Francuske, Češke i Poljske.

Već u prvom meču, za dva dana dana, opet u Donguanu, Srbija i Francuska bi takoreći igrali verovatno i ključnu utakmicu, pošto se ipak računa da su kvalitetnije od Čeha i Poljaka. Finale doigravanja zakazano je za 14. septembar u Pekingu. Pobednik tog meča bi se pridružio Špancima u Tokiju. Naravno, sve ovo pada u vodu ako Francuzi ili Česi prođu u polufinale.

Poslednja šansa za sve one koji na Mundobasketu ne overe japansku vizu biće olimpijski kvalifikacioni turniri. Na njima će učestvovati 16 selekcija sa Svetskog prvenstva koje tu privilegiju nisu izborile u Kini  plus još po dve iz četiri Fibine regije: Afrike, SAD, Azije sa Okeanijom i Evrope.

Za ove dve ekipe iz Evrope već se zna, biće to Hrvatska i Slovenija.

Tu će dakle biti 24 selekcije raspoređene u grupama, na Olimpijske igre tako će vizu overiti poslednje četiri ekipe.

Izvor: mozzartsport

FOTO: FIBA Mundobasket

Komentari / 0

Ostavite komentar