Иранка се запалила: Пријетио јој затвор због фудбала!

Иранка Сахар Ходајари (29), притворена због тога што је покушала да уђе на фудбалски стадион како би гледала утакмицу, преминула је након што се почетком месеца запалила у затвору. Она је покушала да се преруши у мушкарца, носила је перику и широку одећу, када је зауставила полиција. . . Пошто јој је претила затворска казна од шест месеци, запалила се и нажалост умрла у болници.  

Фудбал 11.09.2019 | 08:00
Иранка се запалила: Пријетио јој затвор због фудбала!
Једна Иранка умрла је након што се запалила испред суда, када је чула да би могла да буде осуђена на затворску казну од шест месеци, пошто је покушала да уђе на фудбалски стадион и гледа утакмицу, пренели су данас медији у Ирану.

Трагична смрт 30-годишње жене, идентификоване као Шахар, изазвала је бројне коментаре међу фудбалским звездама и познатим личностима у Ирану, где је женама забрањен улазак на стадион.

Оне смеју уживо да гледају неке спортове, укључујући одбојку. Шахар је умрла у понедељак у болници у Техерану. Она је на друштвеним мрежама позната као "Плава девојка", према бојама клуба за који навија, Естеглал.

Она се прошле недеље запалила, када је сазнала да ће можда ићи у затвор, пошто је у марту покушала да уђе на стадион. Она је покушала да се преруши у мушкарца, носила је перику и широку одећу, када је зауставила полиција. Провела је три ноћи у затвору пре него што је пуштена док суд не донесе одлуку. До сада суд није донео никакву одлуку.

Ходајари се убила на страшан начин када је сазнала да би могла да проведе шест месеци у затвору, објавиле су данас иранске полуслужбене новинске агенције. Овим чином шокирала је и иранске званичнике и јавност, и покренула лавину на друштвеним мрежама у Ирану, пренео је АП.

Ходајари је преминула јуче у болници у Техерану након што је задобила опекотине на 90 одсто тела.

Она је била на респиратору од када сеполила бензином испред техеранског суда Ерсхад 2. септембра, наводи ирански веб сајт Рокна, који објављује вести са дозволом владе.

Како је рекао њен отац, она је то учинила када је сазнала да би могао да јој суди Револуционарни суд у Ирану и да би могла да добије затворску казну од шест месеци.

У марту, Ходајари је покушала да се ушуња на техерански стадион Азади како би гледала свој омиљени тим Естегхлал против тима Уједињених Арапских Емирата Ал Аин.

Као и на другим мечевима, она се и овај пут прерушила у мушкарца носећи плаву перику и дуги капут због чега је стекла надимак "Плава девојка".

Међутим, полиција ју је ухапсила након свађе и притворила.

У затвору је провела три ноћи пре него што је пуштена на слободу до почетка судског поступка.Наводно, вратила се у суд како би преузела свој заплењени мобилни телефон и чула да би могла да добије затворску казну.

Вест о њеној смрти се прочула широм Ирана, а почаст јој је одата хаштагом "Плава девојка"

Бивши фудбалер Бајерна из Минхена Али Карими, који је одиграо 127 утакмица за репрезентацију Ирана, позвао је Иранце да бојкотују одласке на стадион, после смрти навијачице.

ПРЕГОВОРИ С ФИФА

Самоспаљивање се догодило у тренутку док ФИФА сарађује са иранским властима на превазилажењу забране женама да уђу на стадионе и навијају на утакмицама, која важи од Исламске револуције 1979. године. ФИФА жели да се то питање реши пре 10. октобра када је Иран, првопласирани тим у Азији, домаћин своје прве квалификације за Светски куп против Камбоџе.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар