Iranka se zapalila: Prijetio joj zatvor zbog fudbala!

Iranka Sahar Hodajari (29), pritvorena zbog toga što je pokušala da uđe na fudbalski stadion kako bi gledala utakmicu, preminula je nakon što se početkom meseca zapalila u zatvoru. Ona je pokušala da se preruši u muškarca, nosila je periku i široku odeću, kada je zaustavila policija. . . Pošto joj je pretila zatvorska kazna od šest meseci, zapalila se i nažalost umrla u bolnici.  

Fudbal 11.09.2019 | 08:00
Iranka se zapalila: Prijetio joj zatvor zbog fudbala!
Jedna Iranka umrla je nakon što se zapalila ispred suda, kada je čula da bi mogla da bude osuđena na zatvorsku kaznu od šest meseci, pošto je pokušala da uđe na fudbalski stadion i gleda utakmicu, preneli su danas mediji u Iranu.

Tragična smrt 30-godišnje žene, identifikovane kao Šahar, izazvala je brojne komentare među fudbalskim zvezdama i poznatim ličnostima u Iranu, gde je ženama zabranjen ulazak na stadion.

One smeju uživo da gledaju neke sportove, uključujući odbojku. Šahar je umrla u ponedeljak u bolnici u Teheranu. Ona je na društvenim mrežama poznata kao "Plava devojka", prema bojama kluba za koji navija, Esteglal.

Ona se prošle nedelje zapalila, kada je saznala da će možda ići u zatvor, pošto je u martu pokušala da uđe na stadion. Ona je pokušala da se preruši u muškarca, nosila je periku i široku odeću, kada je zaustavila policija. Provela je tri noći u zatvoru pre nego što je puštena dok sud ne donese odluku. Do sada sud nije doneo nikakvu odluku.

Hodajari se ubila na strašan način kada je saznala da bi mogla da provede šest meseci u zatvoru, objavile su danas iranske poluslužbene novinske agencije. Ovim činom šokirala je i iranske zvaničnike i javnost, i pokrenula lavinu na društvenim mrežama u Iranu, preneo je AP.

Hodajari je preminula juče u bolnici u Teheranu nakon što je zadobila opekotine na 90 odsto tela.

Ona je bila na respiratoru od kada sepolila benzinom ispred teheranskog suda Ershad 2. septembra, navodi iranski veb sajt Rokna, koji objavljuje vesti sa dozvolom vlade.

Kako je rekao njen otac, ona je to učinila kada je saznala da bi mogao da joj sudi Revolucionarni sud u Iranu i da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu od šest meseci.

U martu, Hodajari je pokušala da se ušunja na teheranski stadion Azadi kako bi gledala svoj omiljeni tim Esteghlal protiv tima Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Ain.

Kao i na drugim mečevima, ona se i ovaj put prerušila u muškarca noseći plavu periku i dugi kaput zbog čega je stekla nadimak "Plava devojka".

Međutim, policija ju je uhapsila nakon svađe i pritvorila.

U zatvoru je provela tri noći pre nego što je puštena na slobodu do početka sudskog postupka.Navodno, vratila se u sud kako bi preuzela svoj zaplenjeni mobilni telefon i čula da bi mogla da dobije zatvorsku kaznu.

Vest o njenoj smrti se pročula širom Irana, a počast joj je odata haštagom "Plava devojka"

Bivši fudbaler Bajerna iz Minhena Ali Karimi, koji je odigrao 127 utakmica za reprezentaciju Irana, pozvao je Irance da bojkotuju odlaske na stadion, posle smrti navijačice.

PREGOVORI S FIFA

Samospaljivanje se dogodilo u trenutku dok FIFA sarađuje sa iranskim vlastima na prevazilaženju zabrane ženama da uđu na stadione i navijaju na utakmicama, koja važi od Islamske revolucije 1979. godine. FIFA želi da se to pitanje reši pre 10. oktobra kada je Iran, prvoplasirani tim u Aziji, domaćin svoje prve kvalifikacije za Svetski kup protiv Kambodže.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar