Србија се сјећа Ане и Јелене...

Прва на свету, први пут на завршном турниру! Ешли Барти обезбедила је пласман на финални турнир сезоне, који ће се од ове године играти у Шенџену у Кини. Србија пету годину без представнице на том такмичењу

Тенис 12.09.2019 | 14:01
Србија се сјећа Ане и Јелене...
Ешли Барти вратила се на прво место WТА листе, након што је на месец дана преспустила трон Наоми Осаки. Управо је Аустралијанка сменила Јапанку крајем јуна на челној позицији и први пут у каријери стигла на врх. Тамо је провела седам недеља у првом "цугу".

Након УС Опена учинила је исто, али је добила и "бонус" - обезбедила је наступ на завршном турниру сезоне, који ће се од ове године наредних 10 играти у Шенџену.

Аустралијанка ће дебитовати на финалном турниру, који ће се одржати од 27. октобра до 3. новембра.

Барти је уједно и прва тенисерка у синглу која је изборила пласман на тај турнир, чији је наградни фонд 14 милиона долара.

"Од почетка године циљ је био да се пласирам на завршни турнир", навела је Барти.

Она је већ направила огроман успех, пошто је прва Аустралијанка која је стигла на прву позицију на WТА листи од 1976. године када је то учинила Евона Гуланг Конли.

Уједно прва је из земље кенгура која ће играти на завршном турниру осам најбољих играчица после Саманте Стосур која је ту прилику имала 2012. године.

Србија се са сетом сећа тих тренутака када је на финалном турниру сезоне имала прилике да навија за представницу своје земље.

Само су Ана Ивановић и Јелена Јанковић, бивше "број један" успеле то да учине, а највећи домет им је био пласман у полуфинале.

Ана Ивановић то је урадила 2007, а Јелена Јанковић чак три пута - 2008, 2009. и 2013. године.

Последњи наступ српске тенисерке на завршном турниру забележиле су 2014. у Сингапуру. Ивановићева је тада остварила у групи учинак од две победе, уз пораз, али је и завршила тада такмичење, јер су у полуфинале ипак отишле Серена Вилијамс и Симона Халеп.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар