Srbija se sjeća Ane i Jelene...

Prva na svetu, prvi put na završnom turniru! Ešli Barti obezbedila je plasman na finalni turnir sezone, koji će se od ove godine igrati u Šendženu u Kini. Srbija petu godinu bez predstavnice na tom takmičenju

Tenis 12.09.2019 | 14:01
Srbija se sjeća Ane i Jelene...
Ešli Barti vratila se na prvo mesto WTA liste, nakon što je na mesec dana prespustila tron Naomi Osaki. Upravo je Australijanka smenila Japanku krajem juna na čelnoj poziciji i prvi put u karijeri stigla na vrh. Tamo je provela sedam nedelja u prvom "cugu".

Nakon US Opena učinila je isto, ali je dobila i "bonus" - obezbedila je nastup na završnom turniru sezone, koji će se od ove godine narednih 10 igrati u Šendženu.

Australijanka će debitovati na finalnom turniru, koji će se održati od 27. oktobra do 3. novembra.

Barti je ujedno i prva teniserka u singlu koja je izborila plasman na taj turnir, čiji je nagradni fond 14 miliona dolara.

"Od početka godine cilj je bio da se plasiram na završni turnir", navela je Barti.

Ona je već napravila ogroman uspeh, pošto je prva Australijanka koja je stigla na prvu poziciju na WTA listi od 1976. godine kada je to učinila Evona Gulang Konli.

Ujedno prva je iz zemlje kengura koja će igrati na završnom turniru osam najboljih igračica posle Samante Stosur koja je tu priliku imala 2012. godine.

Srbija se sa setom seća tih trenutaka kada je na finalnom turniru sezone imala prilike da navija za predstavnicu svoje zemlje.

Samo su Ana Ivanović i Jelena Janković, bivše "broj jedan" uspele to da učine, a najveći domet im je bio plasman u polufinale.

Ana Ivanović to je uradila 2007, a Jelena Janković čak tri puta - 2008, 2009. i 2013. godine.

Poslednji nastup srpske teniserke na završnom turniru zabeležile su 2014. u Singapuru. Ivanovićeva je tada ostvarila u grupi učinak od dve pobede, uz poraz, ali je i završila tada takmičenje, jer su u polufinale ipak otišle Serena Vilijams i Simona Halep.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar