Ништа од Партизанове жалбе!

УЕФА потврдила казну за меч против АЗ Алкмара! Правни тим црно-белих није успео. . .  Одбијена жалба Партизана, на Алкмар могу само деца! Апелационо веће УЕФА одбило је жалбу ФК Партизан на ранију казну од две европске утакмице без публике. Али, улаз ће за утакмицу против Алкмара, бити дозвољен малишанима до 14 година, као у мечу против Молдеа.

Фудбал 10.09.2019 | 20:02
Ништа од Партизанове жалбе!
Партизанова жалба је одбијена, црно-бели неће дочекати почетак Лиге Европе пред пуним трибинама. 

Подсетимо, Партизан се жалио због казне зарађене у мечу са Малатијом када је УЕФА суспендовала стадион у Хумској на наредне две утакмице због наводних расистичких испада. Партизан је први меч суспензије одрадио против Молдеа када је УЕФА дозволила да на трибинама буду деца из фудбалских школа и та попустљивост европских дисциплинаца је пробудила наду Партизана да би други меч суспензије могао да буде укинут.

Међутим, после жалбеног поступка и саслушања у Ниону, Дисциплинско Апелационо веће УЕФА је одбило жалбу ФК Партизан на првостепену одлуку, коју је донела Дисциплинска комисија УЕФА. Након усменог саслушања и аргумената које су у Ниону изложили Милорад Вучелић и потпредседник Владимир Вулетић, жалбено веће је донело одлуку о потврђивању првостепене одлуке. Заправо, ово је други пут да УЕФА одбија жалбу Партизана тим поводом. Проблем рецидивизма и изузетно обиман прекршајни досије који Партизан има, били су највећа препрека усвајању жалбе.

Потврђена казна је свакако хендикеп за Партизан јер утакмица са Холанђанима је једна од кључних у групи и ваљало би у њој искористити предност домаћег терена. Такође, не треба занемарити ни финансијски губитак клуба због непродатих улазница за тај меч. Оно што је добра вест је да ће опет бити дозвољено присуство деце до 14 година из фудбалских школа, па ће Партизан опет имати симпатичну подшрку са трибина. 

Прву утакмицу у групној фази Лиге Европе за сезону 2019/20. против АЗ Алкмара у Београду, у четвртак, 19. септембра, Партизан ће играти без публике. Тачније, улаз на стадион биће омогућен искључиво малишанима до 14 година, саопштио је ФК Партизан.

Тако је окончан жалбени поступак у вези са раније изреченом (преоштром) казном да Партизан два меча одигра без публике на свом стадиону, а због "понашања" дела навијача или појединаца у квалификационој утакмици Лиге Европе против турске Малатије.

Дисциплински органи УЕФА су тада, на основу извештаја независне организације ФАРЕ, утврдили да су направљени пропусти у организацији. Као преступи су утврђени појава заставе са "келтским крстом", као неонацистичким симболом, и увредљиво скандирање играчу Малатије и некадашњем фудбалеру и капитену Црвене звезде Мичелу Доналду - "пи*** циганска". Уз то изречена је и новчана казна - 24.250 евра.

Партизан је представницима УЕФА указао на то и да је бескомпромисно опредељен за борбу против свих облика расизма, а прилог томе наведено је да у актуелном саставу Партизана тренутно наступају двојица фудбалера црне расе - Сејдуба Сума и Умар Садик, као и припадник жуте расе - Јапанац Такума Асано.

У жалбеном поступку аргументи Партизана нису прихваћени, јер се сматра да је београдски клуб "вишеструки повратник" (правни термин за некога ко понавља прершаје), а о чему смо писали више пута.

Партизан је, потом, против норвешког Молдеа у плеј-офу за пласман у Лигу Европе, играо на свом стадиону уз присуство малишана, полазника школа фудбала из 30-ак градова у Србији. На западној трибини стадиона Партизана било је око 6.000 малишана и њихових учитеља, који су направили лепу атмосферу.

Слична слика очекује се и против холандског Алкмара с тим да Партизан сада има више времена за организацију и могућност да доведе још више деце.

Тако нешто раније је најавио и пословни директор Партизана Милош Вазура:

"Ово је стварно прелепа слика послата у свет и надам се да ће УЕФА да види ову слику да мало поразмисле, да виде какви смо, како се понашамо и како организујемо утакмице. Мислим да смо престрого кажњени, али ето из те казне смо направили нешто лепо - имали смо 5.000 малишана, који обожавају Партизан. Ово је прелепа слика и желим да се захвалим свима, који су учествовали у организацији", рекао је Вазура после меча са Молдеом и наставио:

"Ако прођемо групу, а и та друга утакмица суспензије остане на снази, обећавам да ћемо довести 30.000 малишана и напунити стадион!"

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар