Ništa od Partizanove žalbe!

UEFA potvrdila kaznu za meč protiv AZ Alkmara! Pravni tim crno-belih nije uspeo. . .  Odbijena žalba Partizana, na Alkmar mogu samo deca! Apelaciono veće UEFA odbilo je žalbu FK Partizan na raniju kaznu od dve evropske utakmice bez publike. Ali, ulaz će za utakmicu protiv Alkmara, biti dozvoljen mališanima do 14 godina, kao u meču protiv Moldea.

Fudbal 10.09.2019 | 20:02
Ništa od Partizanove žalbe!
Partizanova žalba je odbijena, crno-beli neće dočekati početak Lige Evrope pred punim tribinama. 

Podsetimo, Partizan se žalio zbog kazne zarađene u meču sa Malatijom kada je UEFA suspendovala stadion u Humskoj na naredne dve utakmice zbog navodnih rasističkih ispada. Partizan je prvi meč suspenzije odradio protiv Moldea kada je UEFA dozvolila da na tribinama budu deca iz fudbalskih škola i ta popustljivost evropskih disciplinaca je probudila nadu Partizana da bi drugi meč suspenzije mogao da bude ukinut.

Međutim, posle žalbenog postupka i saslušanja u Nionu, Disciplinsko Apelaciono veće UEFA je odbilo žalbu FK Partizan na prvostepenu odluku, koju je donela Disciplinska komisija UEFA. Nakon usmenog saslušanja i argumenata koje su u Nionu izložili Milorad Vučelić i potpredsednik Vladimir Vuletić, žalbeno veće je donelo odluku o potvrđivanju prvostepene odluke. Zapravo, ovo je drugi put da UEFA odbija žalbu Partizana tim povodom. Problem recidivizma i izuzetno obiman prekršajni dosije koji Partizan ima, bili su najveća prepreka usvajanju žalbe.

Potvrđena kazna je svakako hendikep za Partizan jer utakmica sa Holanđanima je jedna od ključnih u grupi i valjalo bi u njoj iskoristiti prednost domaćeg terena. Takođe, ne treba zanemariti ni finansijski gubitak kluba zbog neprodatih ulaznica za taj meč. Ono što je dobra vest je da će opet biti dozvoljeno prisustvo dece do 14 godina iz fudbalskih škola, pa će Partizan opet imati simpatičnu podšrku sa tribina. 

Prvu utakmicu u grupnoj fazi Lige Evrope za sezonu 2019/20. protiv AZ Alkmara u Beogradu, u četvrtak, 19. septembra, Partizan će igrati bez publike. Tačnije, ulaz na stadion biće omogućen isključivo mališanima do 14 godina, saopštio je FK Partizan.

Tako je okončan žalbeni postupak u vezi sa ranije izrečenom (preoštrom) kaznom da Partizan dva meča odigra bez publike na svom stadionu, a zbog "ponašanja" dela navijača ili pojedinaca u kvalifikacionoj utakmici Lige Evrope protiv turske Malatije.

Disciplinski organi UEFA su tada, na osnovu izveštaja nezavisne organizacije FARE, utvrdili da su napravljeni propusti u organizaciji. Kao prestupi su utvrđeni pojava zastave sa "keltskim krstom", kao neonacističkim simbolom, i uvredljivo skandiranje igraču Malatije i nekadašnjem fudbaleru i kapitenu Crvene zvezde Mičelu Donaldu - "pi*** ciganska". Uz to izrečena je i novčana kazna - 24.250 evra.

Partizan je predstavnicima UEFA ukazao na to i da je beskompromisno opredeljen za borbu protiv svih oblika rasizma, a prilog tome navedeno je da u aktuelnom sastavu Partizana trenutno nastupaju dvojica fudbalera crne rase - Sejduba Suma i Umar Sadik, kao i pripadnik žute rase - Japanac Takuma Asano.

U žalbenom postupku argumenti Partizana nisu prihvaćeni, jer se smatra da je beogradski klub "višestruki povratnik" (pravni termin za nekoga ko ponavlja preršaje), a o čemu smo pisali više puta.

Partizan je, potom, protiv norveškog Moldea u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope, igrao na svom stadionu uz prisustvo mališana, polaznika škola fudbala iz 30-ak gradova u Srbiji. Na zapadnoj tribini stadiona Partizana bilo je oko 6.000 mališana i njihovih učitelja, koji su napravili lepu atmosferu.

Slična slika očekuje se i protiv holandskog Alkmara s tim da Partizan sada ima više vremena za organizaciju i mogućnost da dovede još više dece.

Tako nešto ranije je najavio i poslovni direktor Partizana Miloš Vazura:

"Ovo je stvarno prelepa slika poslata u svet i nadam se da će UEFA da vidi ovu sliku da malo porazmisle, da vide kakvi smo, kako se ponašamo i kako organizujemo utakmice. Mislim da smo prestrogo kažnjeni, ali eto iz te kazne smo napravili nešto lepo - imali smo 5.000 mališana, koji obožavaju Partizan. Ovo je prelepa slika i želim da se zahvalim svima, koji su učestvovali u organizaciji", rekao je Vazura posle meča sa Moldeom i nastavio:

"Ako prođemo grupu, a i ta druga utakmica suspenzije ostane na snazi, obećavam da ćemo dovesti 30.000 mališana i napuniti stadion!"

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar