СП: Никола, изнеси своју одбрану...

Јокић је суперзвезда НБА лиге, најбољи центар света и тамо где зарађује огроман новац заслужио је поштовање судија, иако и тамо знају да му "одбрусе" техничку када претера. Али, не за ствари попут оне против Шпаније. . . Превелика је он звезда да би имао такав третман, мада арбитри су већ показали да нису дорасли изазову какав је Мундобаскет.

Кошарка 10.09.2019 | 12:07
СП: Никола, изнеси своју одбрану...
После трауматичног краја недеље у Вухану и сурових лекција шпанских учитеља остало је доста материјала за обраду, анализу и ревизију пре окретања новог листа за сусрет с Аргентином. Баш као и у време преласка из Фошана у Вухан екипа је по доласку у Донгуан искључила могућност тренинга на паркету. Овог пута зато што су се у дворани играле две утакмице. Прво између Јапана и Црне Горе, онда и Турске са Новим Зеландом. Помоћна хала није дошла у обзир, па је рад у теретани послужио за рекуперацију енергије.

Шпанија је бруталном одбраном, најбољом на целом шампионату у Кини разоткрила све мане српског тима и поставке с двојицом центара. Марк Гасол је уз сталну помоћ саиграча изоловао Николу Јокића и учинио да се на паркету готово ни не осети његово присуство. И пре великог европског дербија у Групи Ј било је речи о важности управо дуела двојице врсних центара и њиховом утицају на исход.

Јокић није имао довољно простора да прихвати лопту с миром, нити да организује игру са свог места. У ситуацији када му је донекле одузета играчка слобода какву ужива у Денверу деловало је кобно по њега. Интернет светом увелико круже снимци Гасолових лукавих потеза када судија нема добар преглед, где је знао како да поткачи Јокића и избаци га из такта, што је на крају довело до бурног негодовања момка из Сомбора. Онда и искључења. Посао арбитара и њихове одлуке на овом Светском купу тема су за себе и за ових једанаест дана било је превише спорних детаља и грешака, од којих су неке директно утицале на коначни расплет. Једна од њих је да се Николи Јокићу покаже пут ка свлачионици...

Признао је селектор Александар Ђорђевић да је Шпанија свакако била далеко боља од Србије и да би вероватно славила и да је Јокић остао. То је сада, ипак, прича за рубрику "Шта би било - кад би било". Оштра реакција на прву техничку грешку покренула је дискусију око тога да ли и у којој мери првој виолини Денвера недостаје репрезентативно искуство и да ли је то разлог његовог повременог незадовољства. Јокићу је ово друго велико такмичење са Србијом, с тим што је на ово ипак дошао с епитетом највеће звезде на турниру и некога на коме ће се базирати игра репрезентације. То у Рију није био случај, бар не у овој мери. 

Није му испад у мечу са Шпанијом био први у којем се играо с ватром. Против Италије је такође показао знаке нервозе, имао је и онај дуел с Данијелом Хекетом који је брзином светлости обишао свет, али тада је био поштеђен било каквих санкција. Добра ствар је да ни после Шпаније није било тежих последица. Убрзо је потврђено да ће Јокић бити у саставу за сусрет с Аргентином, односно да није директно искључен због неспортског понашања, већ због две техничке грешке и да тако не подлеже суспензији. 

Треба стати у Јокићеву одбрану јер разлози његове љутње јесу оправдани. Од првог такмичарског дана у Фошану изложен је ударцима и контактима који се можда на телевизијском снимку и не виде јасно. Као једном од најважнијих играча у ростеру Србије противничке одбране су, логично, посветиле велику пажњу. У неким моментима прелазиле границу доброг укуса и дозвољеног интензитета контакта како би га успориле и натерале да уђе у контраритам. До одмеравања снага са Шпанијом није се у Јокићевој игри осетило да нешто не штима јер је ипак класа за себе и није било те врсте тензије на терену, али онда су се сви дугови наплатили у недељу против Гасола и преискусне дружине.

Јокић је суперзвезда НБА лиге, најбољи центар света и тамо где зарађује огроман новац заслужио је поштовање судија, иако и тамо знају да му "одбрусе" техничку када претера. Али, не за ствари попут оне против Шпаније... Превелика је он звезда да би имао такав третман, мада арбитри су већ показали да нису дорасли изазову какав је Мундобаскет. 

"После прегледа утакмице појавиле су се разне ствари, неке ситуације које смо видели, судијске одлуке... Рецимо, та недосуђена лична на Јокићу, видело се и на терену. Немогуће је да се то не суди таквом играчу", прокоментарисао је Ђорђевић на брифингу с новинарима у Донгуану. 

Кошаркашка јавност широм света прича о Јокићевом понашању и практично га је сместила на клупу уз "оптужбе" да је нервозан у великим утакмицама. Е, па, дошло је време да Никола Јокић већ данас против Аргентине изнесе своју одбрану. Да покаже од каквог је материјала саткан ас из мирне Западне Бачке... 

Извор: моззартспорт

Фото: ФИБА Баскетбалл

Коментари / 0

Оставите коментар