SP: Nikola, iznesi svoju odbranu...

Jokić je superzvezda NBA lige, najbolji centar sveta i tamo gde zarađuje ogroman novac zaslužio je poštovanje sudija, iako i tamo znaju da mu "odbruse" tehničku kada pretera. Ali, ne za stvari poput one protiv Španije. . . Prevelika je on zvezda da bi imao takav tretman, mada arbitri su već pokazali da nisu dorasli izazovu kakav je Mundobasket.

Košarka 10.09.2019 | 12:07
SP: Nikola, iznesi svoju odbranu...
Posle traumatičnog kraja nedelje u Vuhanu i surovih lekcija španskih učitelja ostalo je dosta materijala za obradu, analizu i reviziju pre okretanja novog lista za susret s Argentinom. Baš kao i u vreme prelaska iz Fošana u Vuhan ekipa je po dolasku u Donguan isključila mogućnost treninga na parketu. Ovog puta zato što su se u dvorani igrale dve utakmice. Prvo između Japana i Crne Gore, onda i Turske sa Novim Zelandom. Pomoćna hala nije došla u obzir, pa je rad u teretani poslužio za rekuperaciju energije.

Španija je brutalnom odbranom, najboljom na celom šampionatu u Kini razotkrila sve mane srpskog tima i postavke s dvojicom centara. Mark Gasol je uz stalnu pomoć saigrača izolovao Nikolu Jokića i učinio da se na parketu gotovo ni ne oseti njegovo prisustvo. I pre velikog evropskog derbija u Grupi J bilo je reči o važnosti upravo duela dvojice vrsnih centara i njihovom uticaju na ishod.

Jokić nije imao dovoljno prostora da prihvati loptu s mirom, niti da organizuje igru sa svog mesta. U situaciji kada mu je donekle oduzeta igračka sloboda kakvu uživa u Denveru delovalo je kobno po njega. Internet svetom uveliko kruže snimci Gasolovih lukavih poteza kada sudija nema dobar pregled, gde je znao kako da potkači Jokića i izbaci ga iz takta, što je na kraju dovelo do burnog negodovanja momka iz Sombora. Onda i isključenja. Posao arbitara i njihove odluke na ovom Svetskom kupu tema su za sebe i za ovih jedanaest dana bilo je previše spornih detalja i grešaka, od kojih su neke direktno uticale na konačni rasplet. Jedna od njih je da se Nikoli Jokiću pokaže put ka svlačionici...

Priznao je selektor Aleksandar Đorđević da je Španija svakako bila daleko bolja od Srbije i da bi verovatno slavila i da je Jokić ostao. To je sada, ipak, priča za rubriku "Šta bi bilo - kad bi bilo". Oštra reakcija na prvu tehničku grešku pokrenula je diskusiju oko toga da li i u kojoj meri prvoj violini Denvera nedostaje reprezentativno iskustvo i da li je to razlog njegovog povremenog nezadovoljstva. Jokiću je ovo drugo veliko takmičenje sa Srbijom, s tim što je na ovo ipak došao s epitetom najveće zvezde na turniru i nekoga na kome će se bazirati igra reprezentacije. To u Riju nije bio slučaj, bar ne u ovoj meri. 

Nije mu ispad u meču sa Španijom bio prvi u kojem se igrao s vatrom. Protiv Italije je takođe pokazao znake nervoze, imao je i onaj duel s Danijelom Heketom koji je brzinom svetlosti obišao svet, ali tada je bio pošteđen bilo kakvih sankcija. Dobra stvar je da ni posle Španije nije bilo težih posledica. Ubrzo je potvrđeno da će Jokić biti u sastavu za susret s Argentinom, odnosno da nije direktno isključen zbog nesportskog ponašanja, već zbog dve tehničke greške i da tako ne podleže suspenziji. 

Treba stati u Jokićevu odbranu jer razlozi njegove ljutnje jesu opravdani. Od prvog takmičarskog dana u Fošanu izložen je udarcima i kontaktima koji se možda na televizijskom snimku i ne vide jasno. Kao jednom od najvažnijih igrača u rosteru Srbije protivničke odbrane su, logično, posvetile veliku pažnju. U nekim momentima prelazile granicu dobrog ukusa i dozvoljenog intenziteta kontakta kako bi ga usporile i naterale da uđe u kontraritam. Do odmeravanja snaga sa Španijom nije se u Jokićevoj igri osetilo da nešto ne štima jer je ipak klasa za sebe i nije bilo te vrste tenzije na terenu, ali onda su se svi dugovi naplatili u nedelju protiv Gasola i preiskusne družine.

Jokić je superzvezda NBA lige, najbolji centar sveta i tamo gde zarađuje ogroman novac zaslužio je poštovanje sudija, iako i tamo znaju da mu "odbruse" tehničku kada pretera. Ali, ne za stvari poput one protiv Španije... Prevelika je on zvezda da bi imao takav tretman, mada arbitri su već pokazali da nisu dorasli izazovu kakav je Mundobasket. 

"Posle pregleda utakmice pojavile su se razne stvari, neke situacije koje smo videli, sudijske odluke... Recimo, ta nedosuđena lična na Jokiću, videlo se i na terenu. Nemoguće je da se to ne sudi takvom igraču", prokomentarisao je Đorđević na brifingu s novinarima u Donguanu. 

Košarkaška javnost širom sveta priča o Jokićevom ponašanju i praktično ga je smestila na klupu uz "optužbe" da je nervozan u velikim utakmicama. E, pa, došlo je vreme da Nikola Jokić već danas protiv Argentine iznese svoju odbranu. Da pokaže od kakvog je materijala satkan as iz mirne Zapadne Bačke... 

Izvor: mozzartsport

Foto: FIBA Basketball

Komentari / 0

Ostavite komentar