Вегетеријанци ризична група

Вегетаријански и вегански начин исхране смањују ризик од срчаних болести.

Здравље 10.09.2019 | 10:26
Вегетеријанци ризична група
Ипак, носе са собом већи ризик од можданог удара, показало је велико истраживање објављено у часопису "Бритисх Медицал Јоурнал", а у коме је проучавано 48.000 људи кроз 18 година.

Вегетаријанци и вегани имали су десет случајева мање коронарних срчаних болести на 1.000 људи који су јели месо, али и три случаја више можданог удара. Истраживање је анализирало податке из истраживања ЕПИЦ-Оксфорд, дугогодишњег научног пројекта који се бавио навикама у исхрани и здрављем.

Половина испитаника у студији јела је месо, нешто више од 16.000 били су вегетаријанци или вегани, а 7.500 пескетаријанци, људи који једу рибу. За истраживање су у обзир узете и њихове здравствене анамнезе, пушење и физичка активност, пише јутарњи.хр. Код пескетаријанаца је забележен 13 одсто нижи ризик од коронарне срчане болести у односу на оне који су јели месо, док су вегетаријанци и вегани имали 22 одсто нижи ризик. Али вегетаријанци и вегани имали су 20 одсто виши ризик од можданог удара.

Научници сугеришу да би то могло да буде повезано са ниским нивоом витамина Б12, али исто тако истичу да су за утврђивање такве повезаности нужна даља истраживања.

Упитан доказује ли та студија да су вегетаријанска и веганска исхрана нездраве, доктор Франки Филипс из британског удружења дијететичара каже како сматра да нису, јер се овде радило о такозваној студији посматрања, а не узрочно-последичној, али уз то истиче важност разнолике исхране.

"Порука свима је да је разумно имати добро испланирану исхрану и јести разнолику храну", каже он.

Б 92
фото:интернет

 
 

Коментари / 0

Оставите коментар