Србија јури и пласман на Олимпијске игре...!

Од јуче је половина учесника већ позната. . .  Ни полуфинале не гарантује олимпијску визу!

Кошарка 10.09.2019 | 10:32
Србија јури и пласман на Олимпијске игре...!
Не само да Србија данас против Аргентине циља полуфинале Мундобаскета, не само да би победом дошла на корак од медаље, већ је на талону и пласман на Олимпијске игре. Србија може победом да обезбеди пласман на Олимпијске игре, али исто тако можда ни пласман у полуфинале не буде довољан за олимпијску визу за Токио наредног лета.

Подсетимо, пласман на Олимпијске игре ће обезбедити по две најбоље пласиране европске и америчке  репрезентације плус по једна најбоље пласирана азијска, афричка и представник Аустралије и Океаније. Неке визе су већ подељење.

Аустралија је догурала даље од Новог Зеланда и осигурала олимпијску визу. У разигравањима за пласман од 17. до 32. места, Нигерија је захваљујучи кош-разлици завршила испред Туниса и пласирала се у Токио, а Иран је на исти начин био боље палсриан од Кине и капарисао је азијску пропусницу за Токио.

Јучерашњом елиминацијом Бразила од Сједињених Амричких Држава, познато је и све око две америчке визе. Американци и Аргентинци су се пласирали у Токио као најбоље пласирани представници америчког континента.

Уз домаћина Игара, списак сигурних учесника за сада изгледа овако: САД, Аргентина, Иран, Нигерија, Аустралија, Јапан.

Остаје да се подели још шест виза. Две од тога на овом Мундобаскету које ће припасти европским селекцијам. За та два места конкурише пет репрезентација: Србија, Француска, Шпанија, Пољска и Чешка.

Шпанци имају зицер за полуфинале, Србија је фаворит против Аргентине, Французи су благи аутсајдери против Американаца, Чеси против Аустралијанаца, а рекосмо да је Пољска тотални аутсајдер против Црвене фурије. Дакле, ако дођу очекивани резултати, Шпанија и Србија би требало да пласманима у полуфинале обезбеде и олимпијске визе.

Међутим, ако Французи изненаде Американце, а Чеси Аустралијанце, онда ће у полуфиналу бити четири европске селекције. У том случају би само пласман у финале гарантовао и пласман на Олимпијске Игре у Токију наредног лета.

Има и друга шанса после Мундобаксета. А то су предолимпијски квалификациони турнири на којима ће учествовати 16 најбоље пласираних репрезентација са овог Мундобаскета које се нису квалификовале за ОИ плус четири пута по два учесника из сваке континенталне федерације. Дакле, 24 учесника квалификационих турнира ће се борити за четири последње визе за Токио. Још се не зна како ће бити распоређени и у колико група.

За сада се зна да ће кроз те квалификације сигурно морати да се боре Литванија, Грчка, Турска, Немачка, Италија, Русија, Бразила, Порторико и Нови Зеланд. Списак осталих ће бити познат по завршетку Мундобаскета.

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар