Srbija juri i plasman na Olimpijske igre...!

Od juče je polovina učesnika već poznata. . .  Ni polufinale ne garantuje olimpijsku vizu!

Košarka 10.09.2019 | 10:32
Srbija juri i plasman na Olimpijske igre...!
Ne samo da Srbija danas protiv Argentine cilja polufinale Mundobasketa, ne samo da bi pobedom došla na korak od medalje, već je na talonu i plasman na Olimpijske igre. Srbija može pobedom da obezbedi plasman na Olimpijske igre, ali isto tako možda ni plasman u polufinale ne bude dovoljan za olimpijsku vizu za Tokio narednog leta.

Podsetimo, plasman na Olimpijske igre će obezbediti po dve najbolje plasirane evropske i američke  reprezentacije plus po jedna najbolje plasirana azijska, afrička i predstavnik Australije i Okeanije. Neke vize su već podeljenje.

Australija je dogurala dalje od Novog Zelanda i osigurala olimpijsku vizu. U razigravanjima za plasman od 17. do 32. mesta, Nigerija je zahvaljujuči koš-razlici završila ispred Tunisa i plasirala se u Tokio, a Iran je na isti način bio bolje palsrian od Kine i kaparisao je azijsku propusnicu za Tokio.

Jučerašnjom eliminacijom Brazila od Sjedinjenih Amričkih Država, poznato je i sve oko dve američke vize. Amerikanci i Argentinci su se plasirali u Tokio kao najbolje plasirani predstavnici američkog kontinenta.

Uz domaćina Igara, spisak sigurnih učesnika za sada izgleda ovako: SAD, Argentina, Iran, Nigerija, Australija, Japan.

Ostaje da se podeli još šest viza. Dve od toga na ovom Mundobasketu koje će pripasti evropskim selekcijam. Za ta dva mesta konkuriše pet reprezentacija: Srbija, Francuska, Španija, Poljska i Češka.

Španci imaju zicer za polufinale, Srbija je favorit protiv Argentine, Francuzi su blagi autsajderi protiv Amerikanaca, Česi protiv Australijanaca, a rekosmo da je Poljska totalni autsajder protiv Crvene furije. Dakle, ako dođu očekivani rezultati, Španija i Srbija bi trebalo da plasmanima u polufinale obezbede i olimpijske vize.

Međutim, ako Francuzi iznenade Amerikance, a Česi Australijance, onda će u polufinalu biti četiri evropske selekcije. U tom slučaju bi samo plasman u finale garantovao i plasman na Olimpijske Igre u Tokiju narednog leta.

Ima i druga šansa posle Mundobakseta. A to su predolimpijski kvalifikacioni turniri na kojima će učestvovati 16 najbolje plasiranih reprezentacija sa ovog Mundobasketa koje se nisu kvalifikovale za OI plus četiri puta po dva učesnika iz svake kontinentalne federacije. Dakle, 24 učesnika kvalifikacionih turnira će se boriti za četiri poslednje vize za Tokio. Još se ne zna kako će biti raspoređeni i u koliko grupa.

Za sada se zna da će kroz te kvalifikacije sigurno morati da se bore Litvanija, Grčka, Turska, Nemačka, Italija, Rusija, Brazila, Portoriko i Novi Zeland. Spisak ostalih će biti poznat po završetku Mundobasketa.

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar