БиХ им више личи на сеоску пијацу него на државу

Босна и Херцеговина у очима политичара из држава у региону више личи на сеоску пијацу, него на озбиљну и самосталну државу, те се због тога и многи односе према њој и њеним државницима као према излапјелим маторцима који немају појма ни шта желе, ни шта причају.  

Босна и Херцеговина 10.09.2019 | 08:01
БиХ им више личи на сеоску пијацу него на државу
Колико нас озбиљно схватају најбоље осликава чињеница да ријетко када неки челник или високопозиционирани политичар из држава у региону дође у званичну посјету БиХ и састане се са члановима Предсједништва БиХ.

Додуше, у ово се не рачунају посјете званичника из Србије и Хрватске, који редовно долазе у Бањалуку, односно Мостар, како би се састали са српским или хрватским политичарима.

Ове посјете се никако не могу убројати у државничке јер и српски, али и хрватски званичници том приликом не посјећују државу БиХ, већ искључиво представнике српског или хрватских народа у овој земљи.

Па, колико се БиХ онда уопште може назвати државом и ко је крив за то – домаћи политичари или они из региона или свијета?

Ко би је озбиљно схватио?

Универзитетски професор и политички аналитичар из Загреба, Жарко Пуховски, истиче да не треба много мудрости да се одговори на ово питање.

– Ко би озбиљно схаватао државу коју озбиљно не схватају ни њени политичари – пита се Пуховски.

Он истиче да стране дипломате и политичари из региона имају пуно право да схватају неозбиљно БиХ, јер им тај легитимитет дају лидери ове државе.

– Не можете очекивати да људи извана озбиљно схватају земљу коју њено властито државно водство не признаје или је не схвата озбиљно. Они који живе ван БиХ на њу не гледају као цјелину, већ је виде у комадима – хрватски комад, српски комад и бошњачки комад. Кључни проблем је то што изнутра нико не заступа БиХ, на начин како би то требало, да би се она схватила озбиљно као држава – сматра Пуховски.

Он истиче да оног момента када политичари из БиХ почну да прихватају ову државу озбиљно, тада ће се и слика о њој променити у очима домаће, регионалне и међународне јавности.

Пуховски истиче да се не може сада приговарати Хрватској или Србији због њиховог односа према БиХ, ако се ни њени домаћи политичари ништа другачије не односе према њој.

– Како озбиљно схватити државу у којој српски члан Предсједништва БиХ заступа хрватску мањину. Дакле, не конститутивни народ, као што то каже Дејтон, већ мањину. Или у којој члан Предсједништва за свој главни град не каже да је Сарајево, већ Београд. Или, како схватити озбиљно државу у којој политичар који се налази у њеном самом врху, мислим на лидера СДА Бакира Изетбеговића (бившег члана Предсједништва), каже да је његов отац оставио ту земљу у аманет турском предсједнику – истиче Пуховски.

Он додаје да када се у обзир узму све ове чињенице, потпуно је неозбиљно очекивати од било кога у свету да БиХ схвати озбиљно.

Јањић: Појединици се понашају као да рат није готов
С друге стране директор Форума за етничке односе из Београда, Душан Јањић, сматра да је однос према БиХ опредијељен оним што су политике тих политичара и њихових држава.

Он истиче да политичари из Македоније, Црне Горе и Словеније имају другачији став према БиХ, од оног који имају функционери из Србије и Хрватске.

– Македонија, Црна Гора и Словенија желе што већу нормализацију односа са БиХ као државом у цјелини. Што се тиче Хрватске и Србије, посебно у задњих пар година, дошло је до пораста популизма и десничарства, како код ХДЗ, тако и код Вучићевог (Александар Вучић, председник Србије, оп.аут.) СНС и уопште јавности – истиче Јањић.

Он додаје да су се ове две државе вратиле на оне позиције прије Дејтона. То значи, како истиче Јањић, да се покушавају реактивирати старе политике јер су уверени да ће доћи до ревизије односа у БиХ.

– Ту наравно свако има своје различите планове. Па сјетите се само да се хрватски премијер Андреј Пленковић, након доласка на власт, обрео у Сарајеву и најавио активну улогу Хрватске у промјени Устава БиХ. С друге стране појавио се предсједник Србије Александар Вучић са причом како признаје БиХ и намерава инвестирати у њу “са својим партнером Додиком и Републиком Српском, која постаје приоритет. Дакле, фокус је на дио државе – истиче Јањић. 

Он каже да се поједини политичари у Загребу и Београду понашају као да рат у БиХ још није завршен. Јањић истиче да у сваком случају нико не уважава БиХ на начин на који би једну државу требало уважавати.

– То напросто не представља политику која омогућава грађанима БиХ да пробају да изађу из блокаде у којој тренутно живе-  поручује Јањић.

Бећировић: Регионална сарадња је важна

Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, Зијад Бећировић, истиче да треба кренути од тога да државе у региону нису настале као посљедица унутрашњег консензуса, иако су све формално имале референдум о независности и самосталности, осим Србије.

Када се говори о њиховом настанку ради се, пре свега, како наводи Бећировић, о вољи великих сила и повољном међународном контексту, а то је пад Берлинског зида и распад СССР.

– Због тога је свим овим земљама пуно важније шта се о њима мисли вани него унутар земље. Реално, нико никога у цијелом региону не узима превише озбиљно или како би требало – истиче Бећировић.

Он додаје да се углавном ради о недовршеним државама, које су формално независне и самосталне, али је тај процес непотпун и незавршен, а најмање савршен.

Бећировић каже да се поставља питање колико је успјешно реализовано осамостаљивање и независност појединих држава. Он сматра да је кључни проблем тај што се послије дезинтеграције те земље нису нигдје интегрирале, зато је процес придруживања ЕУ од изузетне важности.

Бећировић истиче да је због тога важна и регионална сарадња, јер је познато да се 70-80 одсто робне размјене одвијају у региону и ту сарадњу треба јачати.

– Ради се о врло комплексним односима међу земљама, иако на први поглед ти односи изгледају врло једноставни. Неспорено је, да је БиХ међународно призната држава. Проблем, не само БиХ, је у томе да нема изграђене државне институције, а врло често појединци себе сматрају институцијом у стилу “држава – то сам ја“ – каже Бећировић.

Пубертетско стање држава

Говорећи о односу Србије и Хрватске према БиХ, Бећировић сматра да то није никаква новост.

Хрватска се, по његовом мишљењу, само реторички жели приказати као велики пријатељ БиХ.

– Обично ко превише говори о пријатељству, њега по обичају тада има најмање. Хрватска (зло)употребљава своје чланство у ЕУ и НАТО када је у питању однос до БиХ. Занимљиво је, како је Хрватска искористила кооперативност српске заједнице у Хрватској у процесу придруживања ЕУ, да би касније се положај те заједнице алармантно погоршао. Врло лоше се односи према БиХ у билатералним разговорима- тврди Бећировић.

С друге стране, како наводи он, Србија се својим односим према БиХ позива на специјалне односе са Републиком Српском.

У основи ништа не би требало бити спорно када поједини  актери не би имали скривене намере. Међутим, по Бећировићу, овде је питање међусобног поверења, јер се појављује неповерење и скривене намере.

– Све ове државе су у неком „пубертетском“ стању и вероватно ће еволутивни развој донијети далеко квалитетније, садржајније, пријатељскије и односе са пуно више поштовања, уважавања и повјерења – закључује Бећировић.

(Српскаинфо)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Е

10.09.2019 06:49

Никад али баш никад господине Бећировић, а посебно од БиХ, мада мислим да ни остале неће далеко одмаћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објавио

10.09.2019 06:50

Низ значајних државницких посјета БиХ итекако има посебно ЕУ. А то сто Загреб долази и Мостар и Београд у Б.Луку само показује неозбиљно сусједних држава и покушаје дестабилизације унутарњег стања у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.09.2019 12:37

Кад истанбул долази у сарајево онда је ок.е па мајмуне утуви. Србија и Република Српска су једно те исто.и мозес само кмецати од муке

Name

007 Бонд

10.09.2019 06:54

Ово све није ништа! БиХ ће вам иде ка нерешивој кризи. Ви идете ка распаду , и то на 2 посебне државе: Федерацију и Српску. Ви немате договор и никад га нећете ни имати. Ви сте 2 ентитета, 3 различите вере, 3 различита народа, 3 различита језика, 3 различите политике. Јадна је та баша БиХ. Боље да вас никад такве нису ни састављали у једну државу. За вас би најбоље било да се што пре разићете, и свако у свој пут, јер једино тако можете да профункционишете. Све ово је јако мучно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.09.2019 08:22

Не треба нам договор, имамо Дејтонски мировни споразум ;)

Name

Јоја

10.09.2019 07:13

промасен слуцај , направили су броблем признавањем бих који неце бити ресен за 100 година , да да проблем ... рогове су у врецу стрпали ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

10.09.2019 07:14

да да бас на пијацу а какве би Србија и Хрватска изгледале да им се убаце додо и Цовиц они не би ни били висе дрзаве вец распад система

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бг

10.09.2019 07:25

Рудоња и камењар су за све криви.Рудоња бас као сељацина и изгледа и тако се и понаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пуховском

10.09.2019 07:30

А како то лијепо Пуховски упакова, цуј српски цлан заступа хрватску мањину. Анализа Пуховског би била кредибилна да је се мало осврно и на Цовица, који прима плату од БИХ, а заступа интересе Хрватске, на рацун БиХ пореских обвезника иде по свијету навијат за репрезентацију хрватске и сл. Пуховски исто тако не казе да та мањина од 9% не уплати у будзет БИХ ни 5% новца, а уредно троси преко 33% будзета и у радном односу су заступљени са 33 %. Суверено владају свим јавним и привредним предузецима која су у власниству ФБИХ а налазе се у хрватским кантонима, а иста та предузеца неуплацују порез и добит у будзет. Мало се Пуховски траба и око ових цињеница осврнит, па це видјет да та мањина најбоље зиви у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

10.09.2019 07:49

Ма МД не заступа Србе, он заступа и подржава мафију и то не само припаднике РС-а већ било које криминалце без обзира одакле су, које су вјере, нације или боје коже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаггер

10.09.2019 07:54

Поздрав из ЕУ. Жена и ја ћемо се мало намучити, али дјецу не враћамо. Нека балканским робовласницима други робују...уз подршку Хана, Вигемарка, Инцка забринутог, Могерини која 20 година напредује уназад, Новоматица, Проинтера и других "великих".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гурко

10.09.2019 08:03

Кад успоредите политичаре и пијачне људе то је увреда за пијачне људе...велика увреда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

10.09.2019 08:21

Ма на пијаци се зна ред, ово лици на психијатрију...

ОДГОВОРИТЕ