Дејтон је зауставио рат, политичари нису ништа урадили

- Многи ће рећи да је Дејтонски споразум врло успјешан, али моје мишљење је да је једини успјех, који је донио Дејтон, то што је заустављен рат - оцјена је америчког потпуковника ,који је службовао и у БиХ.

Босна и Херцеговина 10.09.2019 | 07:49
Дејтон је зауставио рат, политичари нису ништа урадили
Пензионисани потпуковник америчке војске др Стеван Олуић  каже да је једини успјех који је донио Дејтон то што је заустављен рат у БиХ. 

Олуић, који је српског поријекла и који је био у америчкој војној мисији 1996. године, као дио ИФОР-а, са НАТО-ом, наводи да је видио све овдје у БиХ, од буквално стварања државе па све до данас.

"Многи ће рећи да је Дејтонски споразум врло успјешан, али моје мишљење је да је једини успјех, који је донио Дејтон, то што је заустављен рат, за шта су сви били спремни у том тренутку", казао је Олуић, гостујући синоћ у Дневнику 2 БН ТВ.

Додаје да, "иако су сви мислили да ће политичке структуре, која ће преузети вођење земље на прави начин, посебно три народа која су до јуче ратовала, нису скоро ништа урадили". 

"Оно што смо видјели, па и ја сам, а и по мом личном искуству, што сам иначе изнио у мом докторском истраживању о БиХ, то је, да је дошло до консолидације моћи ентитета, било у политичком или економском смислу. Политичка ситуација која је произашла из грађанског рата није била добра. Требало је правити доста политичких компромиса и договора, али то није урађено. Било како било, веома је чест случај, да одлуке које се доносе и рјешења која се проналазе за добробит ове државе налазе се ван граница БиХ, дакле долазе споља, наметнута од стране међународних фактора, ЕУ. САД, Русија", казао је Олуић, додајући да је Кина сад један од битних фактора на свјетској сцени, као и да Турска такође има уплетене своје прсте овдје...

Он упозорава да је неопходно направити неку врсту националног идентитета и јединства како би било напретка.

"Веома је тешко бити превише оптимистичан, мада знам неке људе који кажу да има разлога за оптимизам".

И директор Института за стратешке студије у Вашингтону Грегори Копли не види никакав напредак у БиХ.

"Не видимо јединствену владу за читаву државу. БиХ је и даље поларизована, тако да је земља заглављена у тој подијељености још од краја рата. Према томе веома тешко је видјети било какав искорак напријед, све док тог неког, тако да га назовемо, националног идентитета", казао је Копли гостујући у Дневнику 2 БН ТВ.
.
"Мислило се да ће ЕУ бити тај фактор, који ће ујединити народе у овој земљи, али се показало да то није случај, јер и сама ЕУ постаје дисфункционална, поготово што се тиче економије, тако да је све теже самој БиХ да живи и преживи.", казао је Копли.

Он сматра да БиХ која мора да пронађе неко дуготрајно рјешење, а нека од тих решењам како каже, би могла да буду прилично болна.

Професор колеџа у Њујорку др Џеферсон Адамс каже да ни он није баш оптимиста.

"Ја сам први пут дошао овдје, на ово подручје и пошто сам историчар, осјећам се отприлике као Ото фон Бизмарк око Берлинског конгреса 1878. године, тако да бих волио да сам оптимистичан у мојим процјенама, али ево, поновићу и ја, ствари су овдје прилично ''натегнуте''. Видите и сами проблеме у много развијенијим и уједињенијим државама, тако да бих и ја могао да се умногоме сложим са мишљењем колеге Коплија, са његовим песимизмом, мада бих искрено волио да будем оптимиста", казао је Адамс гостујући синоћ у Дневнику 2 БН ТВ.

Како виде будућност западног Балкана, Олуић је рекао да је то веома тешко питање.

"Будућност лежи у томе да људи који живе овдје вјерују у будућност региона. Никад нећу заборавити следеће.... Много сам пута био овдје, као официр америчке војске, не само у ИФОР-у, по завршетку рата, него сам и неколико година касније поново био и разговарао сам са многим мојим колегама, било у Федерацији БиХ, било у Републици Српској, са политичарима, са припадницима војске, па онда и у Београду такође или са људима у смбасадама. Сви се слажу око овога – никад нећемо сазнати шта смо све могли да будемо и урадимо заједно. 

Посебно су тако причали мало старији људи, који се сјећају Југославије. Јер, кад бисте могли да замислите Југославију данас, какав економски потенцијал је имала, природна богатства и то не само материјална богатства, него и људска, то је невјероватно. А сад, шта видимо? Највећи проблем свих је – млади људи одлазе. Ако немате наду у боље сутра, ту где сте, ако не можете да подижете породицу на свом, онда идете на неко друго мјесто. То једноставно мора овдје да се преокрене. Морају сви да виде ту врсту потенцијала, да могу да живе овдје, да заснивају породице, да могу нормално да живе, у крајњој линији", казао је пензионисани потпуковник америчке војске.

Професор Адамс одговара да би волио да каже да очекује свијетлу будућност западног Балкана.

."Када говоримо о западном Балкану, говоримо о свакој држави посебно и можете да примијетите да нема јединства у самим тим државама. То најбоље видите кад дођете у овај дио свијета и веома је тешко уопште предвидети шта долази за западни Балкан", казао је он.

Копли је рекао да није ни песимиста ни оптимиста када је у питању западни Балкан.

"Шта видимо сад? Руско-кинески савез, заједно са Турском, у ствари посебно Турска и Русија желе да имају све већи утицај на западном Балкану. Према томе, овај простор поново постаје граница између истока и запада. То би могло да буде искоришћено позитивно или негативно од стране Србије и српског народа, генерално. Исто тако, ову ситуацију и САД могу да искористе на позитиван начин. Сматрам да ниједна земља региона не може да рачуна на ЕУ, на њену економску помоћ у будућности", казао је Копли, гостујући синоћ у Дневнику 2 БН ТВ.

БН ТВ

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

СРП

10.09.2019 06:05

Ови садасњи и неце ниста урадити, напротив протјераце и ово мало народа сто је остало. Док они састављају владу и савјет министара народ пакује кофере и иде код свабе да ради за мизерне паре јер овдје нема ни толико. Треба свију у затворе а народу предати власт основати радницки покрет и све нацијонализовати као у комунизму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

10.09.2019 07:01

Како сви сада паметујет.....сви сте паметни.Засто тако нисте били паметни данас Југа би била еуро велесила.лп

Name

Уклони конкуренцују

10.09.2019 09:31

Економска велесила. Реорганитована би била јос и веца,као конфедерацја нпр. али искрено овакво какво је сада многима одговара, нароцито мафијаским клановима.

Name

За СРП

10.09.2019 10:05

Које мизерне паре у Њемачкој? Боже шта свијет лупа,то је невјероватно.

Name

Ко

10.09.2019 10:11

Кога брига за ставове америцког пуковника, ја сам бирао на изборима и једино ме занима да ли онај којег сам изабрао заступа мој став. За сад га заступа јер мисли сто и ја да је БиХ неодрзива и да ентитети требају да се раздвоје како бисмо обезбиједили вјековни мир и то да сваки народ бира будуцност коју зели јер заједно немају заједницки циљ. Свијет висе није униполаран и став Америке не знаци да тако мора. Не мора јер има јацих од њих. На крају крајева највеца НАТО либисткиња у Србији синоц је фино рекла да Америка има циљ за БиХ разговарати са свима и покусати не заостравати даље и не љутити оне који имају легитиман основ против НАТОа

Name

За ко

10.09.2019 11:29

Раздвојиле су се Србија и ХР па имал мира и економског напредка између те двије земље?

Name

Пацифиста

10.09.2019 11:34

Политичари само добро користе народ, народ је крив. Када народ схвати да једни другима нисмо дзелати, да и једни и други, а и трећи имају исте жеље, да живе достојно и нормално, када превазидјемо етничке сукобе и када заједно кажемо хоћемо бољу будућност онда ће сва национална реторика политичара пасти у воду. Не можемо се мрзити а тражити бољу будућност. Поздрав за све пацифисте и људе који се првенствено залазу за мир.

Name

Пацифиста

10.09.2019 11:40

За СРП мизерне наравно, ми смо јефтино плаћена радна снага у Њемачкој као и осталим земљама ЕУ. Системски се увозимо за послове које нико од Еуропљана не жели да ради. То је политика ЕУ подржана од стране домаћих политичара који првенствено опстају захваљујући западу, чије жеље испуњавају преко грбаче напаћеног народа Балкана. Из Босне одлазе факултетски образовани млади људи, да раде на баустелама, да раде у старачким домовима, возе камионе и слично ... то је поражавајуће за народе Балкана који су некада имали много ствари које данас Европа нема.

Name

РЕ Ко

10.09.2019 11:55

цитат: "..За сад га заступа јер мисли сто и ја да је БиХ неодрзива и да ентитети требају да се раздвоје како бисмо обезбиједили вјековни мир" '''' Колико разумијем ти си гласао за неку политичку опцију због њиховог става о неодрживости БиХ као државе а да ли си се некада упитао колико је то реално и на који начин извести раздвајање ентитета, у томе је проблем, став као став не значи ништа, то би исто било када би ја гласао за политичара који је обећао сваком становнику дати по милион марака ако побиједи на изборима, ја за њега гласам због његовог обећања које је неспроводиво. Политика је умијеће могућег а не списак жеља, гласати за некога ради нереалног политичког мишљења је политичко самоубиство. Имаш право бирати а и политичари имају право на свој став и своју политику, проблем је што је то нереална политика која нема одговор на кључно питање, КАДА и КАКО раздвојити ентитете...а живот нам прође.

Name

Јос увијек

10.09.2019 18:36

Избори су фарса!

Name

Накнадна памет

10.09.2019 06:22

Причаш о Југославији па њу нису срушили Срби пуковниче него САД и НАТО тако што сте дозволили да се Њемачка уједини а Југославија сруши,да би по том срушили и Србију.Историја ће забиљежити САД лицемјерство у коме су нацисти добили јединствену државу и разбили антинацистичку југославију захваљујућ вама САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан Милошевић

10.09.2019 07:18

Звани Американац!

Name

ре

10.09.2019 07:57

Нису Срби али јесте Хрватска и Србија, ко је више ако ко мање могло би се расправљати, мислим да је ипак више Србија са Милошевићем на челу, он је доласком на власт успоставио режим а његов говор на Газиместану је био почетак краја. Тамо негдје 1990-те, викеннд по подне, ТВБеоград, емисија "Лето на ади", пола емисије која је требала бити забавног карактера прошла је у режимској пропаганди, добро се сјећам како водитељи пропагирају да се не иде на хрватско море већ да се иде у Ц. Гору..."шлаг на торту" је била пјесма о Милошевићу као српском спаситељу...Па данас видимо из многих коментара са српке стране како се народи југославије називају најразличитијим погрдним именима, врло често им се придаје епитет "измишљених нација" и све то и данас стиже из Србије а која се као "залагала за југославију", то је прича за малу дјецу.

Name

Ре памет

10.09.2019 07:57

Олуић, који је српског поријекла и који је био у америчкој војној мисији 1996. године, као дио ИФОР-а, са НАТО-ом....

Name

Ре

10.09.2019 08:11

Нико је неби успио срушити, да ми то нисмо жељели. Ми смо криви зато јер је нисмо искрено вољели. Најлакше је другог кривити.

Name

ре НАКНАДНА ПАМЕТ

10.09.2019 08:22

Причаш глупости пријатељу...Послије пада берлинског зида нам је било нуђено да се трансформишемо као држава и да по кратком поступку уђемо у Европску заједницу и НАТО савез.Давали нам и 5 милијарди $ онако на кафу.Тад Срби нису имали никакав разлог да мрзе НАТО и на крају шта би? Наравно, Срби одбијају...Шта мислиш по чијем захтјеву? Москва пријатељу!!! Све се покушало, разне варијанте преуређења Југославије, али не, Срби на то не пристају.Шта сте очекивали од осталих?Да шуте и да слушају шта Београд нареди?Падом комунизма је пао и једнопартијски систем у свим дотадашњим комунистичким земљама.Халооо, и СССР се распао а да се нераспадне Југа.Успостава националистичких странака буди мржњу међу дотадашњим суграђанима па чак и пријатељима.Људи се затварају у своје торове и милији им постаје неко ко је хиљаду километара удаљен него онај с ким је до тада живјео.Жеља Срба да као најбројнији народ у Југославији владају је један од главних разлога распада државе.Можете се љутити колико год хоћете али то је тако...

Name

@

10.09.2019 08:54

Богами ја сам је искрено волио, служио и ЈНА, часно и поштено, унапријеђен и награђен, 100% Југословен по опредјељењу...али то ми ништа није значило када једно јутро 92-е из Србије дођоше аркан и његова гарда а ЈНА посматра, ЈНА је мене издала и многе као ја, она се одметнула, то су неоспорне чињенице, зашто нешто негирати што је тако очито. Дејтонски мировни споразум је добар, нема алтернативу, боље је 100 година клапати и преговарати него 1 дан ратовати.

Name

Зворник

10.09.2019 06:24

Каква пуста будуцност људи моји ми морамо прво да многе ствари искорјенимо у насем друству ево напримјер био сам скоро на одмору у БИХ и одем да пецам рибу на Дрини и тако моји другари стосу били самном на пецанну који зиве у БИХ поцесе бацати смеце у Дрину кесе најлонске пластицне фласе ја нако гледам и поцињем да галамим и поцињем да купим оно смеце у једну врецу а они мени веле ста радис сто болан па сви овде тако раде бацају стасе правис Енглез реко ја небацам ни на западу смеце по водама и сумама тако нецу ни у својој земљи ето дао сам вам један примјер насег друства на Балкану цаст изузецима има много финих људи и културни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

10.09.2019 06:32

Абсурд је разбити Еx-Yу, а потом оцекивати да БиХ на тим истим принципима сазиви. Из тога се види да је и циљ Даyтон-а био најприје зауставити рат, а потом посматрати ситуацију из које це се несто ново изродити? Веома неозбиљан приступ таквом проблему од стране медјународне заједнице која је била немоцна да призна да је БиХ колатерална стета таквог експеримента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аналитицар

10.09.2019 07:16

Ваљда си пропфесоре уцио и ваљда знас да је БиХ била старија од Југославије.БиХ кад је постојала Југославије није било ни у мудима и сад прицас БиХ колотерална стета.Југославију су разбили Руси уз помоц Милосевица мислеци направити Велику Србију од Југославије.Погледај редослијед признавања први Руси признали нове Дрзаве распадом Југославије,а Американци зу задњи признавали те дрзаве.

Name

Професоре....

10.09.2019 07:52

..пише се "апсурд", због неписмених професора нам и јест тако како нам је ,куку леле за нашом дјецом!

Name

ре

10.09.2019 08:00

БиХ не живи на истим принципима југославије, то је једна у низу измишљотина оних који су за подјелу БиХ. Нема од тога ништа, Дејтон смо потписали и ваља нам се кретати у његовом оквиру.

Name

Будуцност БиХ

10.09.2019 11:16

Драги моји, само свако својој куци мозе да иде!

Name

лингвиста

10.09.2019 11:45

Абсурд потице од латинске ријеци "абсурдус" па је због тога професоров "Абсурд" коректно написан!

Name

За аналитицар

10.09.2019 18:40

Од којега српског краља полазис, када је БиХ у пиању! Истине ради, а не цега другог, молим?!

Name

Е

10.09.2019 06:33

Хиљаде и хиљаде их је долазило на западни Балкан и само просипало из шупљег у празно. Ма доста је више и ваше продаје муда за бубреге. Све је ово ваш производ наравно уз ове с којима сте се састајали и преговарали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипс

10.09.2019 06:59

Протрацили су могућност за нормалним зивотом сви они који су остали да живе у својој земљи. Сем политичара који су нам ту могућност опструисали и опструису и даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.09.2019 08:17

Код нас нису то политичари већ криминалци. На Западу су политичари. Илузорно је да наши криминалци заступају интересе народа, они заступају интересе криминалаца.

Name

Глас

10.09.2019 07:12

како нису урадили ништа - па опљачкали су све што се могло опљачкати а раде то и данас заједно са вама из Европске уније...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре -ре

10.09.2019 09:03

Дјеца БиХ некада ће у нормална лијепа времена слушати историчаре о овим лошим злим криминалним временима за народе БиХ.

Name

НЕКО ДРУГИ

10.09.2019 07:37

ИНТЕРЕСАНТНО---УВИЈЕК ЈЕ НЕКО ДРУГИ КРИВ, А НАЦИОНАЛНЕ СТРАНКЕ МИ БИРАЛИ---ЗНАМ ЈА НАС-ЈЕБО ТИ НАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

10.09.2019 07:42

ПОЗДРАВ ВОДИТЕЉУ ЦЕНТРАЛНОГ ДНЕВНИКА.САМ НАСЛОВ ГОВОРИ СВЕ.ОНАЈ КО ЈЕ СВАТИО КАКО ЈЕ ЗАУСТАВИЉЕН КРВАВИ РАТ ТАЈ ЈЕ ПО МЕНИ НОРМАЛАН.ЗНАЧИ ОНАЈ КО ЈЕ ТО УРАДИО ТАЈ ТРЕБА ДА СЕ ПОШТУЈЕ.ПАМЕТНОМ ДОСТА.РАТ ЈЕ СТАО ДЕЈТОНОМ ТАЧКА.СВЕ ОСТАЛО СУ ПРАЗНЕ ПРИЧЕ И ПРОМОВИСАЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

10.09.2019 07:54

Немојте нам висе ви са запада помагат молим вас.... Доста нам је наси лази...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропао пројекат

10.09.2019 08:04

Да,Дејтон је донио мир и удружио ФБиХ и РС али сваком дружењу дође крај тј, на крају дође раздружење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.09.2019 09:04

Твоји коментари више нити су интересантни а још мање духовити, дапаче.

Name

W

10.09.2019 08:52

А утицај и петљање Србије и Хрватске. Ми пратимо Србију шта је то него директно мијешање. Или ми ћемо како каже ХДЗ и коли дица или СДА ми тамо гдје и како Турска тако нисмо нигдје стојимо на једном месту једни вуку на једну страну други на другу трећи на трећи и нико да претегне на своју страну и ми годинама стојим на истом месту и немрдамо. Треба гледати БиХ као државу и ентитете Федерацију и РС и лчи даље не гледати Србију Хрватску Турску. Ко хоће има паралелне везе ал ајмо мало напред. У овом хаосу само политичари то јест кримоси успјевају и добро им је на леџима и једног другог и трећег народа. Али ето битна је Турска Србија Хрватска а не ми а сви они пуно боље живе од нас у име нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре W

10.09.2019 11:01

Донекле је тацно то сто си рекао, али ја као Босњак из Федерације који никад није гласао за СДА цак и одма иза рата. Бакира апсолутно неподносим јер је један велики демагог али га никад нисам цуо да изјави ми це мо прарити Турску (сто се тице политике) и кад они буду то и то и ми це мо. Док и Српска и Хрватска страна раде за интересе суаједних дрзава.

Name

@Ре W

10.09.2019 12:00

Потписујем, често српска и хрватска страна користе измишљене реченице које никада ни један бошњачки политичар није изговорио. Посебна је прича што се бошњачком народу намеће да нешто као прати Турску хаххаха па то су тешке небулозе. Могуће је да Турска као истакнута чланица НАТО-а снажно лобира за приступ БиХ у тај војни савез, знам само да Турска улаже пуно у Србију, то је већ висока политика и не знам зашто, то су неки дугорочни стратешки интереси.

Name

Има дана

10.09.2019 09:41

Цитат из текста "Он упозорава да је неопходно направити неку врсту националног идентитета и јединства како би било напретка" Ево за почетак да фудбалска репрезентација БиХ одигра пријатељски меч са реп. Србије у Бањалуци , да за почетак навија ко за кога хоће , након пар година понеко дијете из БЛ ће почети навијати за своју државу, слично у Мостару са РХ. Наравно Бошњаци да навијају без љиљана, па за неко вријеме неки напредак, а да се кренуло прије 20год већ би неке ствари биле другачије. Проблем је што ово жели мали број неоптерећених људи у све три етничке групе тако да је то само моја фантазија, али барем фино звучи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

10.09.2019 11:01

Добра идеја свака цаст.

Name

велико постење

10.09.2019 10:05

јесу упропастили фирме и све покрали и народ осиромасили тоје демократија донела овој дрзави овису гори од дахија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

10.09.2019 10:22

Докле год се буде гледало какво ти је име,И презиме, нема Мира,ни спокоја.. задњи мој годисњи сто сам имо у Босни Прије 3. Године.опеко ме добро.. питају ме како ми је име,?? Презиме?? Никад висе се не врацам, цак ни у посјету старој Мајци.. залосно је ста смо доцекали.. Отисо сам прије 32, године И Није ми зао... поздрав из Кубе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

10.09.2019 13:26

Не маш ти појма лупеташ, нисмо ми сишли с гране и нисмо Африка. Кажеш велик потенцимјал, сто вам је то сметало. Само да се приближите Русији. А рат није сзао због Дејтона, него кад сте ви први пут усли на ове просторе, Кад сте се сместили на тузлански аеродрум, онда сте рекли , е сад је доста рата. Глупи народ да вас је одмах потерао све би било другачије. Неби било ове ваше демократије која јефе народ. Да се никад нисте појавили ми би били сретни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерујте

10.09.2019 18:42

Пресрецни!