Палмер о три приоритета САД на Западном Балкану

Мисије специјалног изасланика Стејт Дипартмента за Западни Балкан Метјуа Палмера су: подстицај отварању преговора о приступању Европској унији за Скопље и Тирану, повратак дијалогу Београда и Приштине и тражење рјешења за функционалност Босне и Херцеговине.

Регион 09.09.2019 | 21:08
Палмер о три приоритета САД на Западном Балкану
У тим процесима Палмер види Црну Гору као партнера, саопштено је из кабинета предсједника Црне Горе Мила Ђукановића након разговора са америчким изаслаником за Западни Балкан.

САД могу рачунати на апсолутно партнерство Црне Горе, како би сви заједно урадили оно што је најбоље за регион Западног Балкана, саопштио је предсједник Црне Горе током разговора са Палмером.

Како је саопштено из Ђукановићевог кабинета црногорска и америчка страна дијеле исте полазне оцјене о проблемима у региону.

"Недовољно поуздан мир и стабилност и недовољно јасна визија просперитета региона. Пут за превазилажења је интеграција, а Западни Балкан нема пожељну перспективу без интеграције и зато тако снажно заговарамо политику проширења", казао је Ђукановић и истакао да сви у региону, са партнерима попут САД, треба охрабре Европу да што прије крене са офанзивнијом политиком према Западном Балкану, те да Европа препозна своју одговорност и стратешки интерес да интегрише Балкан.

Палмер је у разговору са Ђукановићем саопштио приоритете своје мисије, а то су: подстицај отварању преговора о приступању ЕУ за Скопље и Тирану, повратак дијалогу Београда и Приштине и тражење рјешења за функционалност БиХ. Палмер је истакао да у овим процесима Црну Гору види као партнера, због добрих односа које има са земљама региона.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

007 Бонд

09.09.2019 19:37

Ајао сине еј... колико је Америка до сад имала тих изасланика као што је овај Палме. И сви планови су пали у воду. И тако ће бити и до даљњег! Значи, и оваћ ће отићи, и остаће само прича! Отиће и Могерини! А остаће проблеми, јер нећете да слушате (прво вољу Срба), већ намећете нека сопствена решења која су унапред осуђена на пропаст! ...П.С.Ако вам је Мило и мала ЦГ главни партнер овде- онда није ни чудо што вам је већ све осуђено на пропаст! Јер ЦВГ је у Југославији била задња рупа на свуралу, а ди ће овако мала и самостална да буде неки фактор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клузо

09.09.2019 21:01

Ајој сине да резимирамо твоју причу.Никада Америке није било мање на овим просторима, а да контролише већу ситуацију као што је сада.Аој сине све је поклопила шапом , остало још БиХ и Србија на Балкану.Аој сине сјети се какво је стање било 90-те па 2000-те па 2010-е па данас.Аој сине што је неко и туп и глуп.

Name

Ре бонд

09.09.2019 22:19

Ти опе блесав,да слусају српску вољу и било би све ок,па управо српска воља прави све проблеме.

Name

ре

09.09.2019 22:34

е та мала ЦГ има вецу заститу од твоје "силне" Србије. Све нека сила и велицина а сваки рат и територија изгубљена. Та иста Америка је спасила и РС кад су досли скоро до БЛ.

Name

Сда

09.09.2019 19:39

Народе .питање за све ? Јесмо ли ми толики болесници да нам тр неко доци из америке или русије тр да прави распоред у куци..? Ста је овом народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

09.09.2019 21:31

Од Србије висе не тразе ни да буде цланица ЕУ, ни НАТО, да буде само мост измедју истока и запада, да буде своја. Изгледа да свим играцима на овим просторима то сада одговара!

Name

Ре

09.09.2019 22:17

Крив је рудоња за све а не народи

Name

СДС

10.09.2019 00:22

Нисмо брате, али јесу политицари. Знамо да их нисмо бирали вец нам их поставили Амери и Руси, пас им матер! Вец смо схватили, сад је питање и кад и како цемо се организовати да им показемо гдје је излаз са Балкана

Name

Ре сда

10.09.2019 01:07

То би ја све отијерао преко гране па они закувавају ово све, поготово амери и енглези

Name

Прица је несто друго

09.09.2019 19:43

Амери нетразе партнера вец послусника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјела говоре све

10.09.2019 00:26

Они вец имају послуснике на Балкану, само је питање када цемо ми као народ отказати послусност послусницима америцким.. Кад се одлуцимо на тај корак онда це бити њихов крај. Питање је како примитивцима објаснити да смо исти народ који само посјецује разлиците вјерске објекте, кад цемо попове и ходзе такодје ставити под контролу, нема ту много посла само се требамо одлуцити дал цемо и даље дјецу радјати и слати у Њемацку или цемо Њемацку направити дјеци овдје.

Name

Босна и Херцеговина

10.09.2019 00:19

Добро Амери досли, проци ћете као и они просли! Аустроугари, Нијемци, НДХ, Руси итд.. Србија и Босна тврд су орах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко Требиње

10.09.2019 18:50

Помоћник замјеника дупликата резервног састава шесте лиге. Изузетно важна личност овај Кермит, са својим изаслаником помоћника Милом. Па по функцији кафе куварица мјесне задруге је монарх за овога.

ОДГОВОРИТЕ