Palmer o tri prioriteta SAD na Zapadnom Balkanu

Misije specijalnog izaslanika Stejt Dipartmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera su: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju Evropskoj uniji za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost Bosne i Hercegovine.

Region 09.09.2019 | 21:08
Palmer o tri prioriteta SAD na Zapadnom Balkanu
U tim procesima Palmer vidi Crnu Goru kao partnera, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon razgovora sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan.

SAD mogu računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore, kako bi svi zajedno uradili ono što je najbolje za region Zapadnog Balkana, saopštio je predsjednik Crne Gore tokom razgovora sa Palmerom.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta crnogorska i američka strana dijele iste polazne ocjene o problemima u regionu.

"Nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona. Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja", kazao je Đukanović i istakao da svi u regionu, sa partnerima poput SAD, treba ohrabre Evropu da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu, te da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan.

Palmer je u razgovoru sa Đukanovićem saopštio prioritete svoje misije, a to su: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH. Palmer je istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, zbog dobrih odnosa koje ima sa zemljama regiona.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

007 Бонд

09.09.2019 19:37

Ајао сине еј... колико је Америка до сад имала тих изасланика као што је овај Палме. И сви планови су пали у воду. И тако ће бити и до даљњег! Значи, и оваћ ће отићи, и остаће само прича! Отиће и Могерини! А остаће проблеми, јер нећете да слушате (прво вољу Срба), већ намећете нека сопствена решења која су унапред осуђена на пропаст! ...П.С.Ако вам је Мило и мала ЦГ главни партнер овде- онда није ни чудо што вам је већ све осуђено на пропаст! Јер ЦВГ је у Југославији била задња рупа на свуралу, а ди ће овако мала и самостална да буде неки фактор.

ODGOVORITE
Name

Kluzo

09.09.2019 21:01

Ajoj sine da rezimiramo tvoju priču.Nikada Amerike nije bilo manje na ovim prostorima, a da kontroliše veću situaciju kao što je sada.Aoj sine sve je poklopila šapom , ostalo još BiH i Srbija na Balkanu.Aoj sine sjeti se kakvo je stanje bilo 90-te pa 2000-te pa 2010-e pa danas.Aoj sine što je neko i tup i glup.

Name

Re bond

09.09.2019 22:19

Ti ope blesav,da slusaju srpsku volju i bilo bi sve ok,pa upravo srpska volja pravi sve probleme.

Name

re

09.09.2019 22:34

e ta mala CG ima vecu zastitu od tvoje "silne" Srbije. Sve neka sila i velicina a svaki rat i teritorija izgubljena. Ta ista Amerika je spasila i RS kad su dosli skoro do BL.

Name

Sda

09.09.2019 19:39

Narode .pitanje za sve ? Jesmo li mi toliki bolesnici da nam tr neko doci iz amerike ili rusije tr da pravi raspored u kuci..? Sta je ovom narodu

ODGOVORITE
Name

Zanimljivo

09.09.2019 21:31

Od Srbije vise ne traze ni da bude clanica EU, ni NATO, da bude samo most izmedju istoka i zapada, da bude svoja. Izgleda da svim igracima na ovim prostorima to sada odgovara!

Name

Re

09.09.2019 22:17

Kriv je rudonja za sve a ne narodi

Name

SDS

10.09.2019 00:22

Nismo brate, ali jesu politicari. Znamo da ih nismo birali vec nam ih postavili Ameri i Rusi, pas im mater! Vec smo shvatili, sad je pitanje i kad i kako cemo se organizovati da im pokazemo gdje je izlaz sa Balkana

Name

Re sda

10.09.2019 01:07

To bi ja sve otijerao preko grane pa oni zakuvavaju ovo sve, pogotovo ameri i englezi

Name

Prica je nesto drugo

09.09.2019 19:43

Ameri netraze partnera vec poslusnika.

ODGOVORITE
Name

Djela govore sve

10.09.2019 00:26

Oni vec imaju poslusnike na Balkanu, samo je pitanje kada cemo mi kao narod otkazati poslusnost poslusnicima americkim.. Kad se odlucimo na taj korak onda ce biti njihov kraj. Pitanje je kako primitivcima objasniti da smo isti narod koji samo posjecuje razlicite vjerske objekte, kad cemo popove i hodze takodje staviti pod kontrolu, nema tu mnogo posla samo se trebamo odluciti dal cemo i dalje djecu radjati i slati u Njemacku ili cemo Njemacku napraviti djeci ovdje.

Name

Bosna i Hercegovina

10.09.2019 00:19

Dobro Ameri dosli, proci ćete kao i oni prosli! Austrougari, Nijemci, NDH, Rusi itd.. Srbija i Bosna tvrd su orah

ODGOVORITE
Name

Ranko Trebinje

10.09.2019 18:50

Помоћник замјеника дупликата резервног састава шесте лиге. Изузетно важна личност овај Кермит, са својим изаслаником помоћника Милом. Па по функцији кафе куварица мјесне задруге је монарх за овога.

ODGOVORITE