Ухапшена лица по мигранту узимали хиљаду евра

- Гранична полиција БиХ у међународној акцији "Ривер" ухапсила је пет особа из БиХ осумњичених да су се као организована криминална група бавили кријумчарењем миграната.

Босна и Херцеговина 09.09.2019 | 20:47
Ухапшена лица по мигранту узимали хиљаду евра
Како незванично сазнајемо, ухапшени су Жељко Ðаковић из Костајнице, Јасмин Селимагић и Радомир Башић из Новог Града, Раде Ковачевић из Козарске Дубице и Љубиша Кајкут из Приједора. Ову акцију су извели припадници Граничне полиције БиХ у сарадњи са Еурополом, а под надзором Суда и Тужилаштва БиХ и то на подручју Козарске Дубице, Новог Града, Костајнице и Приједора. 

Полиција је у тим мјестима претресла више локација које су користили осумњичени и том приликом одузети су одређени докази. Они су јуче након криминалистичке обраде предати тужиоцу Посебног одјељања за организовани криминал Тужилаштва БиХ, гдје је поступајући тужилац требало да их испита. Након испитивања биће одлучено да ли ће за њих предложити притвор.

Ухапшене сумњиче да су више група од по неколико десетина илегалних миграната из Србије преко БиХ "шверцовали" у Хрватску, Словенију и друге земље Европске уније, те да су на тај начин зарадили најмање око 600.000 КМ. Наиме, како су јуче навели из Граничне полиције БиХ, током спровођења акције документовали су кријумчарење најмање 315 миграната, којима су чланови организоване криминалне групе узимали по 1.000 евра.

"Тиме су стекли значајну противправну имовинску корист. Приликом претреса одузети су предмети који ће се користити као докази у кривичном поступку и новац у вриједности 2.250 евра", навели су из ове безбједносне агенције.

Додали су да се активности реализују под надзором Тужилаштва и Суда БиХ, а да  истовремено хрватска полиција на подручју те земље обавља претресе објеката које користе особе које су у сарадњи с осумњиченима из БиХ кријумчарили мигранте.

Како сазнајемо, Тужилаштво БиХ прикупило је доказе да су осумњичени били у контакту с особама из Србије, Хрватске и Словеније те да су за високе новчане износи у више наврата кријумчарили мигранте.

Иначе, акција "Ривер" представља координирану међународну операцију више земаља у борби против илегалних миграција на подручју западног Балкана и једна је у низу акција Граничне полиције БиХ у циљу идентификовања, откривања и процесуирања кријумчара људи и пресијецања организованих криминалних група.

"Уз мјере спречавања илегалних прелазака државне границе у граничном појасу, наши полицијски службеници континуирано прикупљају информације о особама које се баве кријумчарењем људи и овакве активности ће се наставити и у наредном периоду", поручили су из Граничне полиције БиХ.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

кики

10.09.2019 04:56

Тебра ови су бас јефтино радили...не би се прихватио посла без 4 до 5 хиљада евра по глави...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

10.09.2019 09:17

Земља апсурада, цуј противправну имовинску корист. Па кретени једни хапсите ове сто пљацкају дрзавна предузеца то јест народ и своју дрзаву. Ста вас либо рацку за то сто узимају од миграната по 1000е и јос притом рјесавају проблем ове дрзаве тако сто извозе те арапе ван насе земље. Какав кретенизам насих власти, немам ријеци којом би то квалитетно описао.

Name

Мигрант

10.09.2019 07:09

Цему ово води, гдје иде ова земња, има ли закона за све, дали је закон исти за све градјане бих. Хапсе таксисте људе који успут повезу мигранте због мале дијеце. Хапсе камијондзије којима се увуку под цераду мигранти. Срања око пања. Сто нехапсе трговце сто им продају хљеб итд. Сто нехапсе апотwкаре. Власнике пекара. Угоститеље. И они им прузају услуге. Засто неодузимају аутобисе који их неуморно возе. Само даве сиротињу и некога ко је доброг срца па немозе да продје поред мајки када иду пијеске и носе дијецу. Ко им је дозволио да удју у земљу , њега гонити а не празну сламу млатити, јер нико није дузан да показе документ на увид осим ако полиција не затрази. Ово је хаос а за ово је неко узео добу лову да вих убрао поене код јаких сила и да би се приближио ево унији а правда се на постеном народу. Срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.09.2019 13:44

ПА ЗАР ТО НИЈЕ РАЂЕНО 90 ГОД.СВЕ ИСТО САМО ШТО СМО МИ ИШЛИ ТАМО А ОНИ ДОЛАЗЕ ОВАМО.КОЈА ЈЕ РАЗЛИКА.ПА НАШИ ЉУДИ СУ ИСТО У СВИЈЕТУ БИЛИ МИГРАНТИ,СВЕ СЕ ЗАБОРАВИЛО.БИТНО ЈЕ ШТА ЈЕ САДА ШТА ЈЕ БИЛО КОГА ТО БРИГА ТО НАЈВИШЕ КОМЕНТАРИШУ ПОЛИТИЧАРИ КАД СЕ НАЂЕТЕ СА ЊИМА ЗА ИСТИМ СТОЛОМ.

ОДГОВОРИТЕ