ЗГ: Амбасадорка одбила да прими протестну ноту

Амбасадор Србије у Загребу Мира Николић одбила је да прими протестну ноту због, како је саопштено из Министарства спољних и европских послова Хрватске, покушаја ненајављеног и незаконитог уласка припадника Војске Србије у Хрватску.

Регион 09.09.2019 | 20:37
ЗГ: Амбасадорка одбила да прими протестну ноту
Из овог министарства наводе да је Николићева позвана како би се српској страни изразио протест због покушаја уласка припадника Војске Републике Србије у Хрватску у раним јутарњим часовима 7. септембра, преноси ХРТ.

На састанку је хрватска страна осудила покушај уласка припадника Војске Србије “без знања и сагласности хрватских власти и без поштовања прописаног поступка најаве”, као и да је Министарство изразило протест и тај догађај оцијенило као провокацију са циљем изазивања инцидента.

Министарство је навело и да су и реаговања званичника из Србије које су услиједиле, “наставак непримјереног поступања и већ дуже вријеме присутног обрасца јавнога говора у Србији усмјереног против Хрватске”.

– Ово је још једна потврда да Србија није спремна да се суочи са сопственом прошлошћу и одговорношћу за ратове деведесетих година – наводи се у саопштењу хрватског Министарства. 

Кадете Војне академије који су у суботу, 7. септембра, кренули у Хрватску са намјером да присуствују помену јасеновачким жртвама, хрватске власти вратиле су са прелаза Батровци-Бајаково.

Делегација је заустављена, задржана и претресена.

Хрватски премијер Андреј Планковић је тим поводом рекао да је ријеч о “ненајављеном, непријављеном и недоговореном доласку” припадника Војске Србије, односно провокацији.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је полицијска станица у Новској била много раније обавијештена о посјети делегације Војске Србије, али је рекао да не жели да детаљније коментарише реаговања хрватског врха која су услиједили.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сда

10.09.2019 04:10

Откуд ово? Дај нек то миле ријеси... Мозда неце вуциц да му се замоли... Инаце он има велике везе ко није у току...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

10.09.2019 04:38

Пељески мост цуда цини...а овај на градиски јос који дан.... Само сто није се распо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сда

10.09.2019 04:39

Рудоња це то ријесит док прода јабуке ове су године на цијени....

ОДГОВОРИТЕ