ZG: Ambasadorka odbila da primi protestnu notu

Ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić odbila je da primi protestnu notu zbog, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku.

Region 09.09.2019 | 20:37
ZG: Ambasadorka odbila da primi protestnu notu
Iz ovog ministarstva navode da je Nikolićeva pozvana kako bi se srpskoj strani izrazio protest zbog pokušaja ulaska pripadnika Vojske Republike Srbije u Hrvatsku u ranim jutarnjim časovima 7. septembra, prenosi HRT.

Na sastanku je hrvatska strana osudila pokušaj ulaska pripadnika Vojske Srbije “bez znanja i saglasnosti hrvatskih vlasti i bez poštovanja propisanog postupka najave”, kao i da je Ministarstvo izrazilo protest i taj događaj ocijenilo kao provokaciju sa ciljem izazivanja incidenta.

Ministarstvo je navelo i da su i reagovanja zvaničnika iz Srbije koje su uslijedile, “nastavak neprimjerenog postupanja i već duže vrijeme prisutnog obrasca javnoga govora u Srbiji usmjerenog protiv Hrvatske”.

– Ovo je još jedna potvrda da Srbija nije spremna da se suoči sa sopstvenom prošlošću i odgovornošću za ratove devedesetih godina – navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva. 

Kadete Vojne akademije koji su u subotu, 7. septembra, krenuli u Hrvatsku sa namjerom da prisustvuju pomenu jasenovačkim žrtvama, hrvatske vlasti vratile su sa prelaza Batrovci-Bajakovo.

Delegacija je zaustavljena, zadržana i pretresena.

Hrvatski premijer Andrej Planković je tim povodom rekao da je riječ o “nenajavljenom, neprijavljenom i nedogovorenom dolasku” pripadnika Vojske Srbije, odnosno provokaciji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je policijska stanica u Novskoj bila mnogo ranije obaviještena o posjeti delegacije Vojske Srbije, ali je rekao da ne želi da detaljnije komentariše reagovanja hrvatskog vrha koja su uslijedili.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sda

10.09.2019 04:10

Otkud ovo? Daj nek to mile rijesi... Mozda nece vucic da mu se zamoli... Inace on ima velike veze ko nije u toku...

ODGOVORITE
Name

Sda

10.09.2019 04:38

Peljeski most cuda cini...a ovaj na gradiski jos koji dan.... Samo sto nije se raspo....

ODGOVORITE
Name

Sda

10.09.2019 04:39

Rudonja ce to rijesit dok proda jabuke ove su godine na cijeni....

ODGOVORITE