СП: Испали Јанис и Грчка, наставља се сан Чешке!

Кошаркаши Грчке успели су да победе Чешку резултатом 84:77 али не и да се квалификују за четвртфинале Мундобаскета.  Како Јанис МВП поред оваквог Саторанског? Чеси затворили Адетокунба и бацили кључ, Грци без четвртфинала! Чека се меч Бразил – САД. . .

Кошарка 09.09.2019 | 13:42
СП: Испали Јанис и Грчка, наставља се сан Чешке!
Грчка је победила Чешку, али не са 12 разлике колико им је било потребно да у евентуалном троуглу са Чесима и Бразилцима избију на врх.

Чешка и Грчка после овог меча имају 3 победе и 2 пораза, а толико ће имати и Бразил уколико од 14.30 очекивано изгуби од САД.

Једини начин да са другог места Групе К у четвртфинале Светског првенства не пласирају Чеси је да тим који предводи хрватски селектор Ацо Петровић направи сензацију и победи Американце.

Уколико се чудо не деси, Чеси ће у четвртфиналу играти са победником дуела Француске и Аустралије (14.00), док ће се са губитником тог окршаја састати САД.

Изабраници Танасиса Скуртопулоса су као трећи у својој групи друге групне фазе заузели неку од позиција између 9. и 12. места на Светском првенству 2019. у Кини.

Грчку је највише пореметио Јанис Адетокумбо, који је испод просечне партије, у четвртој четвртини добио и пету личну грешку, после фаула у нападу.

Он је тиме постао једини играч на овом првенству који је на два меча (Чешка и Брази) добио пет личних грешака.

Иако је Грчка одлично почела десио се нагли пад у игри. Вођство од +9 са старта друге четвртине убрзо се претворило у минус, па је Чешка водила на полувремену.

Јанис због три фаула није ни почео друго полувреме, а када је ушао на паркет, пар минута касније, одмах је добио четврту личну.

Напади Грка нису били плодни и до поена су долазили путем офанзивних скокова или "на гурку". Чешка је одлично играла, али се Грцима вратила нада серијом којом су дошли до 57:48 на крају треће деонице.

Током четврте четвртине Грци су имали и преко потребних +12. Ипак, ту није био крај и Чеси се нису предавали, као ни у претходним мечевима.

Бохачик и Хрубан су поново били сјајни показавши да им место дефинитивно није у чешкој лиги, а допринос је дао и Томаш Саторански.

Током последњег дела игре Балвин је изнудио фаул у нападу Јаниса, којем је то била пета лична грешка. Грци су се жалили на ту ситуацију, можда и оправдано, али промене одлуке није било.

Недуго затим Чешка се спустила на -2 и иако је Грчка успела да предност врати на +9 у последњем минуту, реалне наде за +12 није било.

Бохачик је на крају имао 25 поена, Ауда и Саторански су додали по 13, а бек Чеха је био и близу трипл-дабла са осам скокова и девет асистенција. Хрубан је завршио са 11 поена и пет ухваћених лопти.

Јанис је за 23 минута на паркету уписао 12 поена и девет скокова, а његов брат Танасис је имао поен мање. Најефикаснији био је Калатес са 27 поена (6ск, 6ас), док је Слукас додао 16.

Рачуница је била јасна, победа и то само она са 12 или више разлике вредела је Грцима. У свакој другој опцији екипа коју су због Јаниса Адетокунба, МВП-а прошле сезоне у НБА лиге лиги, сви видели као озбиљног кандидата за медаље остала би кратких рукава. И управо се то на крају десило, пошто је Адетокунбозаказао у најбитнијој утакмици првенства за Грке. Чак и без очекиваног кошгетерског учинка Томаша Саторанског у првом делу утакмице - пронашао је он друге начина да буде користан - Чешка је Грцима дозвилила само Пирову победу од 84:77. па јој сада само преостаје да сачека последњи меч Групе К и нада се очекиваном тријумфу САД над Бразилом, јер би јој он и дефинитивно потврдио пласман у четвртфинале.

И не би било незаслужено, пре свега с обзиром на расподију против Бразила и рударски посао обављен против Грка. Пре свега на Адетокунбу, уочи почетка турнира највећем фавориту за признање за најбољег играча Мундобаскета. Та је прича данас и дефинитивно пала у воду, пошто су га Чеси закључали и бацили кључ. Брзо су Чеси прву звезду Грчке увели у проблем са личним грешкама, па је Јанис одиграо само 23 минута и за то време уписао 12 поена и девет скокова. Премало за играча таквог реномена. Или је можда тај реноме превише надуван?

Како било, кад су избацили Адетокунба из игре Чеси су имали олакшан посао, пошто су у том Јанисовом форсирању у првој фази такмичења остали изгубили шутеве и испали из ритма. Ник Калатес је вукао колико је могао, са две тројке повукао Грчку до предности од 10:2. Плеј Панатинаикоса је до краја утакмице убацио све скупа 27 поена, имао четири скока и пет асистенција, али није имао подршку саиграча, осим на почетку Јанисеву, а у трећој четвртину Танасиса Адетокунба, који је свих 11 кошева убацио у тој деоници.

Двоцифрен је са 16 био и Костас Слукас, али уз силовање шута – убацио је само пет од 13 из игре.

Грчка је ипак ходала по ивици успеха, све док у последњој четвртини није све сама упропастило. Прво на 12 поена разлика техничка грешка за клупу, слободно бацање и тројка Јаромира Бохачика 57:65, а онда и фаул у нападу Јаниса Адетокунба и његова пета лична грешка пет минута и 32 секунде пре краја.

Без Јаниса, Грчка се погубила, па је на тренутак деловало да би Чеси могли и до победе која би значила да иду даље без обзира на исход меча САД и Бразила. Чини се ипак да су и овако задовољни.  

Додаћемо само још да је Бохачик био најефикаснији у чешком тиму са 25 поена, док је Саторански упркос спором почетку, добацио до 13, али је зато све надокнадио свестраном игром. Имао је и осам скокова и девет асистенција што ће рећи да му је трипл-дабл, тако ретко појава у кошарци са Фифиним правилима, за длаку измакао.

Поред таквог Саторанског, те нашег Богдана Богдановића, неозбиљно звуче све те приче о Адетокунбукао МВП-у. Кривица је и до Грка. Није то она ратничка екипа из ранијих година.

Прва победа Црне Горе за крај Мундобаскета! Кошаркашка репрезентација Црне Горе успела је да оствари победу на Светском првенству. Соколови тријумфом одлетели са Мундобаскета! Црна Гора славила над Јапаном са 80:65.

Црногорци су у последњем мечу на турниру савладали Јапан резултатом 85:60 и остварили први тријумф после четири неуспеха заредом.

Јапан је добро парирао али на крају није имао одговор за разноврсну игру Црне Горе, која је искористила одсуство најбољег играча азијског тима Руија Хачимуре.

Изабраници Звездана Митровића добро су отворили меч и имали двоцифрену предност после првих десет минута, али је њихова игра била све лошија и лошија.

Јуте Ватанабе био је незаустављив и на полувремену имао 20 поена, а Јапан је ухватио потпуни прикључак током треће деонице.

Црногорци, предвођени Вучевићем, су ипак успели да се врате у ритам и да поново оду на +10 пред улазак у последњи квартал.

Ту предност нису испустили до краја, па су заслужено тријумфовали, а на крају се могла "извући" занимљива статистика да Јапан није погодио ниједну тројку на мечу – 0/16.

Вучевић је уз 18 поена додао и седам скокова, Никола Ивановић 12, а по десет поена су имали Милко Бјелица и Бојан Дубљевић. Дерик Нидам није погађао (2/9) из игре, али је имао осам асистенција.

Фантастични Јута Ватанабе је на крају завршио са 34 поена и девет скокова, док су уз њега двоцифрени били само Ник Фзекас са десет и Јудаи Баба са 11 поена.

Црна Гора, дебитант на првенству, је трећом позицијом у Групи О класификације заслужила пласман од 21-24. позиције на Мундобаскету у Кини.

Селекција најмање државе која је икада учествовала на светским кошаркашким првенствима, Црна Гора успела је да на самом крају такмичења забележи прву и једину победу у Кини. Пред Храбром соколовима након четири пораза на Мундобаскету 2019 пала је ослабљена екипа Јапана резултатом 80:65 у мечу за пласман.

Меч је био веома компетитиван и интересантан, те су Јапанци, које са клупе води легендарни Богдан Тањевић, а који нису могли да рачунају на овом првенству на свог најбољег играча, повређеног Руија Хачимуру у неколико наврата опасно припретили нашим јужним суседима и браћи.

Селекција селектора Звездана Митровића имала је великих проблема да заустави Јуту Ватанбеа који је избројао чак 34 поена и девет скокова, у једној од најквалитетнијих представа уопште на целом шампионату стигавши до коефицијента 36. У екипи Црне Горе очекивано најбољи је са 18 поена и седам ухваћених лопти био НБА ас Никола Вучевић, 12 поена постигао је Никола Ивановић, а по 10 Милко Бјелица и Бојан Дубљевић.

Пирова победа Литваније пред одлазак из Кине. Кошаркаши Литваније победом против Доминиканске Републике су се опростили од Светског првенства. Поносна Литванија се часно опростила са Мундобаскета, остаје жал због судијских грешака... Славље селецкије Даинијуса Адомаитиса у последњем колу друге фазе такмичења.

Литванци су савладали Доминиканску Републику резултатом 74:55, освојили треће место у групи и заузели 9-12. позиције у коначном пласману.

Литваније је остала без шансе за медаљом поразом од Француске, када су их судије оштетиле у неизвесној завршници претходног кола.

Литванци су доминирали од почетка до краја и питање победника се ни у једном тренутку није доводило у питање.

Домантас Сабонис није играо на овом мечу, а прилику су, посебно у другом полувремену, добили неки играчи који су мање наступали у претходним мечевима.

По 19 поена постигли су Јонас Валанчунас (10ск) и Лукас Лекавичус, док је Миндаугас Кузминскас имао 12.

На другој страни најефикаснији био је Ригоберто Мендоса са 14.

Изненађујућу победу остварио је Јордан, који је после неизвесне завшрнице савладао Сенегал резултатом 79:77.

Јорданце је до победе водио незаустављиви Дар Такер са 34 поена, а отпор на другој страни пружао је Јусуфа Ндоје са 22.

Литванија је показала још једном да је поносна кошаркашка нација. Селекција Даинијуса Адомаитиса часно се опростила са Мундобаскета, пошто је у последњем колу Групе Л убедљиво савладала Доминиканску Републику - 74:55.

Ипак, остаје жал за одлуком у арбитара у финишу утакмице са Француском, која је онемогућила ову одличну селекцију да се нада пласману у четвртфинале.

Литванци су водили од старта меча, а двоцифрену залиху стекли су већ током прве четвртине. Какав-такав отпор Доминикана је пружала све до последње четврте, када је у потпуности превагнуо квалитет Адомаитисовог тима, а предност отишла на недостижну.

Најбољи актер меча био је Јонас Валанчијунас, који је остварио дабл-дабл учинак са 19 поена и 10 скокова, а изузетно важан допринос слављу дао је и Лукас Лекавичијус са 19 постигнутих поена. Са друге стране, најјачи отпор квалитетнијем противнику пружили су Ригоберто Мендоза и Садијел Ројас. Први је постигао 14, а други 11 поена.

Литванци су превагу направили шутом из игре, пре свега за два поена, где су били на одличних 65 посто. Играчи Доминиканске Републике су покушали да парирају већом енергијом и брзим нападима, али им то није донело жељени резултат.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар