SP: Ispali Janis i Grčka, nastavlja se san Češke!

Košarkaši Grčke uspeli su da pobede Češku rezultatom 84:77 ali ne i da se kvalifikuju za četvrtfinale Mundobasketa.  Kako Janis MVP pored ovakvog Satoranskog? Česi zatvorili Adetokunba i bacili ključ, Grci bez četvrtfinala! Čeka se meč Brazil – SAD. . .

Košarka 09.09.2019 | 13:42
SP: Ispali Janis i Grčka, nastavlja se san Češke!
Grčka je pobedila Češku, ali ne sa 12 razlike koliko im je bilo potrebno da u eventualnom trouglu sa Česima i Brazilcima izbiju na vrh.

Češka i Grčka posle ovog meča imaju 3 pobede i 2 poraza, a toliko će imati i Brazil ukoliko od 14.30 očekivano izgubi od SAD.

Jedini način da sa drugog mesta Grupe K u četvrtfinale Svetskog prvenstva ne plasiraju Česi je da tim koji predvodi hrvatski selektor Aco Petrović napravi senzaciju i pobedi Amerikance.

Ukoliko se čudo ne desi, Česi će u četvrtfinalu igrati sa pobednikom duela Francuske i Australije (14.00), dok će se sa gubitnikom tog okršaja sastati SAD.

Izabranici Tanasisa Skurtopulosa su kao treći u svojoj grupi druge grupne faze zauzeli neku od pozicija između 9. i 12. mesta na Svetskom prvenstvu 2019. u Kini.

Grčku je najviše poremetio Janis Adetokumbo, koji je ispod prosečne partije, u četvrtoj četvrtini dobio i petu ličnu grešku, posle faula u napadu.

On je time postao jedini igrač na ovom prvenstvu koji je na dva meča (Češka i Brazi) dobio pet ličnih grešaka.

Iako je Grčka odlično počela desio se nagli pad u igri. Vođstvo od +9 sa starta druge četvrtine ubrzo se pretvorilo u minus, pa je Češka vodila na poluvremenu.

Janis zbog tri faula nije ni počeo drugo poluvreme, a kada je ušao na parket, par minuta kasnije, odmah je dobio četvrtu ličnu.

Napadi Grka nisu bili plodni i do poena su dolazili putem ofanzivnih skokova ili "na gurku". Češka je odlično igrala, ali se Grcima vratila nada serijom kojom su došli do 57:48 na kraju treće deonice.

Tokom četvrte četvrtine Grci su imali i preko potrebnih +12. Ipak, tu nije bio kraj i Česi se nisu predavali, kao ni u prethodnim mečevima.

Bohačik i Hruban su ponovo bili sjajni pokazavši da im mesto definitivno nije u češkoj ligi, a doprinos je dao i Tomaš Satoranski.

Tokom poslednjeg dela igre Balvin je iznudio faul u napadu Janisa, kojem je to bila peta lična greška. Grci su se žalili na tu situaciju, možda i opravdano, ali promene odluke nije bilo.

Nedugo zatim Češka se spustila na -2 i iako je Grčka uspela da prednost vrati na +9 u poslednjem minutu, realne nade za +12 nije bilo.

Bohačik je na kraju imao 25 poena, Auda i Satoranski su dodali po 13, a bek Čeha je bio i blizu tripl-dabla sa osam skokova i devet asistencija. Hruban je završio sa 11 poena i pet uhvaćenih lopti.

Janis je za 23 minuta na parketu upisao 12 poena i devet skokova, a njegov brat Tanasis je imao poen manje. Najefikasniji bio je Kalates sa 27 poena (6sk, 6as), dok je Slukas dodao 16.

Računica je bila jasna, pobeda i to samo ona sa 12 ili više razlike vredela je Grcima. U svakoj drugoj opciji ekipa koju su zbog Janisa Adetokunba, MVP-a prošle sezone u NBA lige ligi, svi videli kao ozbiljnog kandidata za medalje ostala bi kratkih rukava. I upravo se to na kraju desilo, pošto je Adetokunbozakazao u najbitnijoj utakmici prvenstva za Grke. Čak i bez očekivanog košgeterskog učinka Tomaša Satoranskog u prvom delu utakmice - pronašao je on druge načina da bude koristan - Češka je Grcima dozvilila samo Pirovu pobedu od 84:77. pa joj sada samo preostaje da sačeka poslednji meč Grupe K i nada se očekivanom trijumfu SAD nad Brazilom, jer bi joj on i definitivno potvrdio plasman u četvrtfinale.

I ne bi bilo nezasluženo, pre svega s obzirom na raspodiju protiv Brazila i rudarski posao obavljen protiv Grka. Pre svega na Adetokunbu, uoči početka turnira najvećem favoritu za priznanje za najboljeg igrača Mundobasketa. Ta je priča danas i definitivno pala u vodu, pošto su ga Česi zaključali i bacili ključ. Brzo su Česi prvu zvezdu Grčke uveli u problem sa ličnim greškama, pa je Janis odigrao samo 23 minuta i za to vreme upisao 12 poena i devet skokova. Premalo za igrača takvog renomena. Ili je možda taj renome previše naduvan?

Kako bilo, kad su izbacili Adetokunba iz igre Česi su imali olakšan posao, pošto su u tom Janisovom forsiranju u prvoj fazi takmičenja ostali izgubili šuteve i ispali iz ritma. Nik Kalates je vukao koliko je mogao, sa dve trojke povukao Grčku do prednosti od 10:2. Plej Panatinaikosa je do kraja utakmice ubacio sve skupa 27 poena, imao četiri skoka i pet asistencija, ali nije imao podršku saigrača, osim na početku Janisevu, a u trećoj četvrtinu Tanasisa Adetokunba, koji je svih 11 koševa ubacio u toj deonici.

Dvocifren je sa 16 bio i Kostas Slukas, ali uz silovanje šuta – ubacio je samo pet od 13 iz igre.

Grčka je ipak hodala po ivici uspeha, sve dok u poslednjoj četvrtini nije sve sama upropastilo. Prvo na 12 poena razlika tehnička greška za klupu, slobodno bacanje i trojka Jaromira Bohačika 57:65, a onda i faul u napadu Janisa Adetokunba i njegova peta lična greška pet minuta i 32 sekunde pre kraja.

Bez Janisa, Grčka se pogubila, pa je na trenutak delovalo da bi Česi mogli i do pobede koja bi značila da idu dalje bez obzira na ishod meča SAD i Brazila. Čini se ipak da su i ovako zadovoljni.  

Dodaćemo samo još da je Bohačik bio najefikasniji u češkom timu sa 25 poena, dok je Satoranski uprkos sporom početku, dobacio do 13, ali je zato sve nadoknadio svestranom igrom. Imao je i osam skokova i devet asistencija što će reći da mu je tripl-dabl, tako retko pojava u košarci sa Fifinim pravilima, za dlaku izmakao.

Pored takvog Satoranskog, te našeg Bogdana Bogdanovića, neozbiljno zvuče sve te priče o Adetokunbukao MVP-u. Krivica je i do Grka. Nije to ona ratnička ekipa iz ranijih godina.

Prva pobeda Crne Gore za kraj Mundobasketa! Košarkaška reprezentacija Crne Gore uspela je da ostvari pobedu na Svetskom prvenstvu. Sokolovi trijumfom odleteli sa Mundobasketa! Crna Gora slavila nad Japanom sa 80:65.

Crnogorci su u poslednjem meču na turniru savladali Japan rezultatom 85:60 i ostvarili prvi trijumf posle četiri neuspeha zaredom.

Japan je dobro parirao ali na kraju nije imao odgovor za raznovrsnu igru Crne Gore, koja je iskoristila odsustvo najboljeg igrača azijskog tima Ruija Hačimure.

Izabranici Zvezdana Mitrovića dobro su otvorili meč i imali dvocifrenu prednost posle prvih deset minuta, ali je njihova igra bila sve lošija i lošija.

Jute Vatanabe bio je nezaustavljiv i na poluvremenu imao 20 poena, a Japan je uhvatio potpuni priključak tokom treće deonice.

Crnogorci, predvođeni Vučevićem, su ipak uspeli da se vrate u ritam i da ponovo odu na +10 pred ulazak u poslednji kvartal.

Tu prednost nisu ispustili do kraja, pa su zasluženo trijumfovali, a na kraju se mogla "izvući" zanimljiva statistika da Japan nije pogodio nijednu trojku na meču – 0/16.

Vučević je uz 18 poena dodao i sedam skokova, Nikola Ivanović 12, a po deset poena su imali Milko Bjelica i Bojan Dubljević. Derik Nidam nije pogađao (2/9) iz igre, ali je imao osam asistencija.

Fantastični Juta Vatanabe je na kraju završio sa 34 poena i devet skokova, dok su uz njega dvocifreni bili samo Nik Fzekas sa deset i Judai Baba sa 11 poena.

Crna Gora, debitant na prvenstvu, je trećom pozicijom u Grupi O klasifikacije zaslužila plasman od 21-24. pozicije na Mundobasketu u Kini.

Selekcija najmanje države koja je ikada učestvovala na svetskim košarkaškim prvenstvima, Crna Gora uspela je da na samom kraju takmičenja zabeleži prvu i jedinu pobedu u Kini. Pred Hrabrom sokolovima nakon četiri poraza na Mundobasketu 2019 pala je oslabljena ekipa Japana rezultatom 80:65 u meču za plasman.

Meč je bio veoma kompetitivan i interesantan, te su Japanci, koje sa klupe vodi legendarni Bogdan Tanjević, a koji nisu mogli da računaju na ovom prvenstvu na svog najboljeg igrača, povređenog Ruija Hačimuru u nekoliko navrata opasno pripretili našim južnim susedima i braći.

Selekcija selektora Zvezdana Mitrovića imala je velikih problema da zaustavi Jutu Vatanbea koji je izbrojao čak 34 poena i devet skokova, u jednoj od najkvalitetnijih predstava uopšte na celom šampionatu stigavši do koeficijenta 36. U ekipi Crne Gore očekivano najbolji je sa 18 poena i sedam uhvaćenih lopti bio NBA as Nikola Vučević, 12 poena postigao je Nikola Ivanović, a po 10 Milko Bjelica i Bojan Dubljević.

Pirova pobeda Litvanije pred odlazak iz Kine. Košarkaši Litvanije pobedom protiv Dominikanske Republike su se oprostili od Svetskog prvenstva. Ponosna Litvanija se časno oprostila sa Mundobasketa, ostaje žal zbog sudijskih grešaka... Slavlje seleckije Dainijusa Adomaitisa u poslednjem kolu druge faze takmičenja.

Litvanci su savladali Dominikansku Republiku rezultatom 74:55, osvojili treće mesto u grupi i zauzeli 9-12. pozicije u konačnom plasmanu.

Litvanije je ostala bez šanse za medaljom porazom od Francuske, kada su ih sudije oštetile u neizvesnoj završnici prethodnog kola.

Litvanci su dominirali od početka do kraja i pitanje pobednika se ni u jednom trenutku nije dovodilo u pitanje.

Domantas Sabonis nije igrao na ovom meču, a priliku su, posebno u drugom poluvremenu, dobili neki igrači koji su manje nastupali u prethodnim mečevima.

Po 19 poena postigli su Jonas Valančunas (10sk) i Lukas Lekavičus, dok je Mindaugas Kuzminskas imao 12.

Na drugoj strani najefikasniji bio je Rigoberto Mendosa sa 14.

Iznenađujuću pobedu ostvario je Jordan, koji je posle neizvesne zavšrnice savladao Senegal rezultatom 79:77.

Jordance je do pobede vodio nezaustavljivi Dar Taker sa 34 poena, a otpor na drugoj strani pružao je Jusufa Ndoje sa 22.

Litvanija je pokazala još jednom da je ponosna košarkaška nacija. Selekcija Dainijusa Adomaitisa časno se oprostila sa Mundobasketa, pošto je u poslednjem kolu Grupe L ubedljivo savladala Dominikansku Republiku - 74:55.

Ipak, ostaje žal za odlukom u arbitara u finišu utakmice sa Francuskom, koja je onemogućila ovu odličnu selekciju da se nada plasmanu u četvrtfinale.

Litvanci su vodili od starta meča, a dvocifrenu zalihu stekli su već tokom prve četvrtine. Kakav-takav otpor Dominikana je pružala sve do poslednje četvrte, kada je u potpunosti prevagnuo kvalitet Adomaitisovog tima, a prednost otišla na nedostižnu.

Najbolji akter meča bio je Jonas Valančijunas, koji je ostvario dabl-dabl učinak sa 19 poena i 10 skokova, a izuzetno važan doprinos slavlju dao je i Lukas Lekavičijus sa 19 postignutih poena. Sa druge strane, najjači otpor kvalitetnijem protivniku pružili su Rigoberto Mendoza i Sadijel Rojas. Prvi je postigao 14, a drugi 11 poena.

Litvanci su prevagu napravili šutom iz igre, pre svega za dva poena, gde su bili na odličnih 65 posto. Igrači Dominikanske Republike su pokušali da pariraju većom energijom i brzim napadima, ali im to nije donelo željeni rezultat.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar