Шаровић Реална опција да се прогласи неуспјех

- Вријеме је да ова већина, која је имала највише шанси да формира извршну власт, каже да нису успјели, и да препуштају да се покуша формирати нова већина. Имали су могућност, нису успјели, ушли су у ровове који су постали дубљи. Алтернатива је та да можда имају шансе и неки други, мање има препрека за тако нешто и у овом тренутку је можда реална опција да се прогласи неуспјех, да се одреди прелазни период у којем би институције радиле и да се иде ка ванредним изборима 2020. године, казао је за Н1 министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 09.09.2019 | 09:35
Шаровић Реална опција да се прогласи неуспјех
Министар Шаровић сматра да је крајње вријеме да три странке које преговарају и формално признају да нису успјеле да формирају Савјет министара.

"Ближимо се ранијим рекордима. Вријеме је да ова већина, која је имала највише шанси да формира извршну власт, каже да нису успјели, и да препуштају да се покуша формирати нова већина. Имали су могућност, нису успјели, ушли су у ровове који су постали дубљи. Алтернатива је та да можда имају шансе и неки други, мање има препрека за тако нешто и у овом тренутку је можда реална опција да се прогласи неуспјех, да се одреди прелазни период у којем би институције радиле и да се иде ка ванредним изборима 2020. године. То је иначе раније била жеља појединих политичара да се споје локални и парламентарни избори и то је по мени права прилика. Многи су за то да се све ресетује, то је боља опција од ове тракавица која је исцрпљујућа за јавност. Чак мислим да се полако електрише та ситуација. За мене би ово био излаз", казао је Шаровић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ је у Новом дану говорио и о томе зашто долази до застоја када је ријеч о извозу меса у Турску, наводећи да је један од разлога тај што БиХ није ратификовала споразум о слободној трговини.

"Ми смо имали велики застој од скоро девет мјесеци. То је лоше утицало на наш спољнотрговински биланс са овом земљом. Мислим да је ово био крајњи тренутак да се уговори једна количина од три хиљаде тона. То је око 10 хиљада грла - бикова и мислим да је то добра вијест, али ово питање са Турском треба још боље треба да регулишемо. Раније смо договорили осам хиљада тона. Екипа која је добила посао данас долази у БиХ. У оваквој политичкој ситуацији недефинисаној и овај се требао наћи на Парламенту. С друге стране, негдје се преплићу два концепта када је у питању Турска. Најављује се концепт око подршке малим фармама, и то је аранжман који је заговаран и овдје приликом посјете Ердогана БиХ", казао је", рекао је Шаровић.

На питање како постићи да постоји политичка воља у парламентима је одговорио:

"Ја сам увијек био заговорник тога да институције функциниошу а политичари нека се договарају о формирају власти и крупним стварима. Обавеза свих нас је да поштујемо закон, да не уплићемо, да не уцјењујемо преко рада и функционисања институција. Често се злоупотребљава потреба да институције функцниоишу у сваком тренутку ради грађана. Некада је у питању намјерна, свјесна опструкција и са тим треба престати. Иако сам један од учесника у овој политичкој атмосфери, ја никад нисам напуштао основни принцип односно да радим свој посао за који примам плату".

Шаровић је рекао и да је питање застоја увоза пилетине из Турске  уобичајен поступак Министарства и Канцеларије за ветеринарство, и то не само са Турском.

Навео је и како је БиХ ограничила и увоз свињског меса из Србије због свињске куге, а да је пилетина из Турске добила забрану увоза у БиХ само из појединих објеката који немају дозволу за извоз пилећег меса.

Министар Шаровић је за Н1 рекао и како ситуација у вези са царином из Косова није ништа кристалнија те да је увоз и извоз из Косова пао на најниже гране у историји.

"За пола године смо мислим извезли 5 или 6 милиона КМ, а драматично је пао и извоз из Косова према БиХ, и не износи ни два милиона КМ и то је можда онда одговор онима зашто Косову не уведемо контрамјере - оне су практично уведене. Мислим да то није само питање Косова и Србије, то је питање опстанка Цефте. Послије избора у Косову, најављује се да би то био прави тренутак за укидање косовских царина. Цефта ће доживјети крах ако се то не деси", мишљења је Шаровић.

Европска комисија одобрила је Босни и Херцеговини извоз јаја за прераду на тржиште Европске уније, а Шаровић нам је рекао који је значај те одлуке за БиХ.

"То су јаја Б категорије, односно јаја за прераду и која иду у прехрамбену индустрију, што је по мени велики успјех. Мислим да ћемо кроз неколико мјесеци након мониторинга добити дозволу и за конзумна јаја, а након тога нам је остало и црвено месо", рекао је.

Министар је говорио и о сектору с којим није задовољан, те истакао како БиХ заостаје по питању енергетике те да је то недопустиво.

"Један од најпотенцијалнијих сектора је у кризи. Видимо да многи енергетски пројекти стоје, енергетика је у кризи, све је до нас. Мислим да је то непоправљива штета а некима можда оваква ситуација и одговара", навео је.

(БН/Н1)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Најбоље

09.09.2019 07:43

Најбоље би било измјенити изборни закон , сацекати локалне изборе и расписати нове изборе на свим нивоима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

09.09.2019 08:37

Шаровићу ако си за формирање власти онда реци подржаваш ли слање АНП-а?!

Name

ре: Сале

09.09.2019 09:38

Некакав "АНП" је сасвим споредан у ситуацији у којој се налази становниство БиХ. Најприје посао и плата! Подрска госп. Саровицу!

Name

Реп Сале

09.09.2019 10:05

Он по уставу мора бити за слање АНП -а , јер они који су досли на тенковима сфора на влас и са два посланика су то потписали АНП ,а сад сто тај исти постасе "велики" Срби то је нест друго!!! Потписали су АНП па сада нека и саљу... надји друзе гдије су Милокрад и онај његов цлан пресиједниства молики да БиХ удје у НАТО!!! Нема са њима реци па слагати, као сто лазу овај "не писмени" народ висе од деценије!!!

Name

ре

09.09.2019 10:09

А шта очекујете 2020 него репризу избора.

Name

Југ

09.09.2019 13:07

Шаровић је народни човјек. Једино њега се Бај боји. Мирко из тебе је цијела Република Српска.

Name

xyx

09.09.2019 13:33

ЉУДИ МОЈИ МИ ЗБОГ АНПа И САВЈЕТА МИНИСТАРА ОДОСМО У ПРОПАСТ.ПА ПРЕСЕДАВАЈУЦИ НЕ ГЛЕДАЈУ НА НАРОД ОНИ САМО ГЛЕДАЈУ СВОЈУ КОРИСТ.ТРЕБА ИХ СМЈЕНИТИ ЈЕР 11 МИЈЕСЕЦИ НАКОН ИЗБОРА НЕ МОГУ СЕ ДОГОВОРИТИ А МИ СВЕ ВИСЕ ТОНЕМО И ИСЕЉАВАМО СЕ.СВЕ ЈЕ ОВО РЕЖИРАНО.ОНИ СУ ДОБИЛИ НОВАЦ ЗА ОВО.

Name

Види

09.09.2019 14:33

Му фацу,слика говори висе од хиљаду ријечи....

Name

Ре

09.09.2019 14:43

Нај веце зло је комсиц буљави

Name

Освит

09.09.2019 08:33

Вријеме је господине Саровицу да неко понуди овом народу политицку платформу цијом реализацијом би и БиХ и Република Српска као њен дио постали нормална земља позељна за зивот и добру будуцност својих народа и градана. Ако препознају искреност и добре намјере оних који је предлазе ,будите увјерени да це се народ за њу изборити ако треба и на улици.Прице бајних политицара и из позиције и опозиције су давно изгубиле сваки смисао а ова земља и наду да це овдје бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

09.09.2019 09:57

Да!

Name

Дијаспорац

09.09.2019 12:05

Ј..... АНП. Самп документ о сарадњи са НАТОМ-ом која се вец десава деценијама. АНП нити је захтјев за цланство нити гарантује цланство...вец онако, мало цемо да сарадјујемо, Посаљите тај АНП да се онај двојац "усреци". Па да кренемо даље, надам се са конкрентним послом.

Name

ШИПОВО

09.09.2019 08:59

једино и најбоље ријешење је објединити општинске, ентитетске и државне изборе у један термин. предходно се мора промјенити изборни закон у смислу да мандат припада странци а не изабранику, уз скенирање гласачких листића, видео надзор, и без могућности увођења баба и дидова и гладања за њих мимо њихове воље и жеље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

09.09.2019 09:51

Све сте добро рекли, међутим проблем је у неажурности спискова становника БиХ, њиховој неусаглашености, бројчано и садржајно. Другим ријечима, опет могу радити малверзацихе, са умрлим и давно и недавно, са избјеглим на запад, ... То је највиши проблем овдашњих избора.

Name

055

09.09.2019 10:03

Док се не ријеши проблем изборне крађе,куповине,уцјене,застрашивања,папкарења, избори немају смисла.Ми смо малобројни и власт узимањем једног кредита ријешава проблем гласова.Конкретан пример је Мило у Црној гори.Човјек и не води кампању,купи гласаче и појави се у изборној ноћи као побједник,ето само без кравате! Ту смо и ми и још уз сваку подршку од стране Вучића

Name

Јово

09.09.2019 13:18

За малверзације са умрлим лицима ријесење је уводјење електронског отиска прста који смо депоновали приликом издавања лицне карте, па нека мафија размисља како и ово да прескоци на бирацком мјесту.

Name

ре: Јово

09.09.2019 14:19

За овај посао "дигитализације избора" предлазем фирму "Проинтер"!

Name

мицо

09.09.2019 10:43

У свакој нормалној земљи се када постоји криза већине за формирање власти расписују ванредни избори. Овдје очигледно нема другог рјешења. Уколико не постоји нека друга већина, а то није изгледно, јер ни СДС не прихвата АНП. Додик се попео на главу свакоме нормалном, осим његовим слијепим сљедбеницима који би и у пропаст за њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигурно

09.09.2019 11:37

Би , Миркане , уколико би назови избори проведени по садасњем изборном закону , који легализује отимање гласова , стампање онолико бјанко листица , колико је садасњем резиму потребно и много других лоповлука , били јос драстицније покрадени у односу на последње .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав народ таква власт

09.09.2019 12:29

Боље ставити Змаја од Сипова да води овај народ, бори се висе за своје краве, него власт која се бори само за фотеље и паре, а овце од народа само блеје и бирају исте цобане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ријалити

09.09.2019 14:19

БИХ ЈЕ РИЈАЛИТИ ДРЗАВА ...ЛИЈЕПА ЗЕМЉА ..ТУЗНО И ЖАЛОСНО...КОЛИКО МОЗГОВА ОДЛАЗИ ДОК СУ НА ВЛАСТИ СВА ТРИ НАРОДА ОЛОСИ ПРОФИТЕРИ ..И ОСТАЛА БАГРА...

Name

И Сарајево

09.09.2019 14:00

Године су цудо јавите деди да је изгубио изборе а навалио да остане у власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

09.09.2019 15:01

Најбоље је да техничари остану министри до краја живота. Само у БиХ мањина хандри већину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноћна птица

10.09.2019 08:10

Шаровицу само мудро, настави тако, код њих је паника.

ОДГОВОРИТЕ