Šarović Realna opcija da se proglasi neuspjeh

- Vrijeme je da ova većina, koja je imala najviše šansi da formira izvršnu vlast, kaže da nisu uspjeli, i da prepuštaju da se pokuša formirati nova većina. Imali su mogućnost, nisu uspjeli, ušli su u rovove koji su postali dublji. Alternativa je ta da možda imaju šanse i neki drugi, manje ima prepreka za tako nešto i u ovom trenutku je možda realna opcija da se proglasi neuspjeh, da se odredi prelazni period u kojem bi institucije radile i da se ide ka vanrednim izborima 2020. godine, kazao je za N1 ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Bosna i Hercegovina 09.09.2019 | 09:35
Šarović Realna opcija da se proglasi neuspjeh
Ministar Šarović smatra da je krajnje vrijeme da tri stranke koje pregovaraju i formalno priznaju da nisu uspjele da formiraju Savjet ministara.

"Bližimo se ranijim rekordima. Vrijeme je da ova većina, koja je imala najviše šansi da formira izvršnu vlast, kaže da nisu uspjeli, i da prepuštaju da se pokuša formirati nova većina. Imali su mogućnost, nisu uspjeli, ušli su u rovove koji su postali dublji. Alternativa je ta da možda imaju šanse i neki drugi, manje ima prepreka za tako nešto i u ovom trenutku je možda realna opcija da se proglasi neuspjeh, da se odredi prelazni period u kojem bi institucije radile i da se ide ka vanrednim izborima 2020. godine. To je inače ranije bila želja pojedinih političara da se spoje lokalni i parlamentarni izbori i to je po meni prava prilika. Mnogi su za to da se sve resetuje, to je bolja opcija od ove trakavica koja je iscrpljujuća za javnost. Čak mislim da se polako elektriše ta situacija. Za mene bi ovo bio izlaz", kazao je Šarović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u Novom danu govorio i o tome zašto dolazi do zastoja kada je riječ o izvozu mesa u Tursku, navodeći da je jedan od razloga taj što BiH nije ratifikovala sporazum o slobodnoj trgovini.

"Mi smo imali veliki zastoj od skoro devet mjeseci. To je loše uticalo na naš spoljnotrgovinski bilans sa ovom zemljom. Mislim da je ovo bio krajnji trenutak da se ugovori jedna količina od tri hiljade tona. To je oko 10 hiljada grla - bikova i mislim da je to dobra vijest, ali ovo pitanje sa Turskom treba još bolje treba da regulišemo. Ranije smo dogovorili osam hiljada tona. Ekipa koja je dobila posao danas dolazi u BiH. U ovakvoj političkoj situaciji nedefinisanoj i ovaj se trebao naći na Parlamentu. S druge strane, negdje se prepliću dva koncepta kada je u pitanju Turska. Najavljuje se koncept oko podrške malim farmama, i to je aranžman koji je zagovaran i ovdje prilikom posjete Erdogana BiH", kazao je", rekao je Šarović.

Na pitanje kako postići da postoji politička volja u parlamentima je odgovorio:

"Ja sam uvijek bio zagovornik toga da institucije funkciniošu a političari neka se dogovaraju o formiraju vlasti i krupnim stvarima. Obaveza svih nas je da poštujemo zakon, da ne uplićemo, da ne ucjenjujemo preko rada i funkcionisanja institucija. Često se zloupotrebljava potreba da institucije funkcnioišu u svakom trenutku radi građana. Nekada je u pitanju namjerna, svjesna opstrukcija i sa tim treba prestati. Iako sam jedan od učesnika u ovoj političkoj atmosferi, ja nikad nisam napuštao osnovni princip odnosno da radim svoj posao za koji primam platu".

Šarović je rekao i da je pitanje zastoja uvoza piletine iz Turske  uobičajen postupak Ministarstva i Kancelarije za veterinarstvo, i to ne samo sa Turskom.

Naveo je i kako je BiH ograničila i uvoz svinjskog mesa iz Srbije zbog svinjske kuge, a da je piletina iz Turske dobila zabranu uvoza u BiH samo iz pojedinih objekata koji nemaju dozvolu za izvoz pilećeg mesa.

Ministar Šarović je za N1 rekao i kako situacija u vezi sa carinom iz Kosova nije ništa kristalnija te da je uvoz i izvoz iz Kosova pao na najniže grane u istoriji.

"Za pola godine smo mislim izvezli 5 ili 6 miliona KM, a dramatično je pao i izvoz iz Kosova prema BiH, i ne iznosi ni dva miliona KM i to je možda onda odgovor onima zašto Kosovu ne uvedemo kontramjere - one su praktično uvedene. Mislim da to nije samo pitanje Kosova i Srbije, to je pitanje opstanka Cefte. Poslije izbora u Kosovu, najavljuje se da bi to bio pravi trenutak za ukidanje kosovskih carina. Cefta će doživjeti krah ako se to ne desi", mišljenja je Šarović.

Evropska komisija odobrila je Bosni i Hercegovini izvoz jaja za preradu na tržište Evropske unije, a Šarović nam je rekao koji je značaj te odluke za BiH.

"To su jaja B kategorije, odnosno jaja za preradu i koja idu u prehrambenu industriju, što je po meni veliki uspjeh. Mislim da ćemo kroz nekoliko mjeseci nakon monitoringa dobiti dozvolu i za konzumna jaja, a nakon toga nam je ostalo i crveno meso", rekao je.

Ministar je govorio i o sektoru s kojim nije zadovoljan, te istakao kako BiH zaostaje po pitanju energetike te da je to nedopustivo.

"Jedan od najpotencijalnijih sektora je u krizi. Vidimo da mnogi energetski projekti stoje, energetika je u krizi, sve je do nas. Mislim da je to nepopravljiva šteta a nekima možda ovakva situacija i odgovara", naveo je.

(BN/N1)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Najbolje

09.09.2019 07:43

Najbolje bi bilo izmjeniti izborni zakon , sacekati lokalne izbore i raspisati nove izbore na svim nivoima!

ODGOVORITE
Name

Sale

09.09.2019 08:37

Šaroviću ako si za formiranje vlasti onda reci podržavaš li slanje ANP-a?!

Name

re: Sale

09.09.2019 09:38

Nekakav "ANP" je sasvim sporedan u situaciji u kojoj se nalazi stanovnistvo BiH. Najprije posao i plata! Podrska gosp. Sarovicu!

Name

Rep Sale

09.09.2019 10:05

On po ustavu mora biti za slanje ANP -a , jer oni koji su dosli na tenkovima sfora na vlas i sa dva poslanika su to potpisali ANP ,a sad sto taj isti postase "veliki" Srbi to je nest drugo!!! Potpisali su ANP pa sada neka i salju... nadji druze gdije su Milokrad i onaj njegov clan presijednistva moliki da BiH udje u NATO!!! Nema sa njima reci pa slagati, kao sto lazu ovaj "ne pismeni" narod vise od decenije!!!

Name

re

09.09.2019 10:09

A šta očekujete 2020 nego reprizu izbora.

Name

Jug

09.09.2019 13:07

Šarović je narodni čovjek. Jedino njega se Baj boji. Mirko iz tebe je cijela Republika Srpska.

Name

xyx

09.09.2019 13:33

LJUDI MOJI MI ZBOG ANPa I SAVJETA MINISTARA ODOSMO U PROPAST.PA PRESEDAVAJUCI NE GLEDAJU NA NAROD ONI SAMO GLEDAJU SVOJU KORIST.TREBA IH SMJENITI JER 11 MIJESECI NAKON IZBORA NE MOGU SE DOGOVORITI A MI SVE VISE TONEMO I ISELJAVAMO SE.SVE JE OVO REŽIRANO.ONI SU DOBILI NOVAC ZA OVO.

Name

Vidi

09.09.2019 14:33

Mu facu,slika govori vise od hiljadu riječi....

Name

Re

09.09.2019 14:43

Naj vece zlo je komsic buljavi

Name

Osvit

09.09.2019 08:33

Vrijeme je gospodine Sarovicu da neko ponudi ovom narodu politicku platformu cijom realizacijom bi i BiH i Republika Srpska kao njen dio postali normalna zemlja pozeljna za zivot i dobru buducnost svojih naroda i gradana. Ako prepoznaju iskrenost i dobre namjere onih koji je predlaze ,budite uvjereni da ce se narod za nju izboriti ako treba i na ulici.Price bajnih politicara i iz pozicije i opozicije su davno izgubile svaki smisao a ova zemlja i nadu da ce ovdje biti bolje.

ODGOVORITE
Name

Da

09.09.2019 09:57

Da!

Name

Dijasporac

09.09.2019 12:05

J..... ANP. Samp dokument o saradnji sa NATOM-om koja se vec desava decenijama. ANP niti je zahtjev za clanstvo niti garantuje clanstvo...vec onako, malo cemo da saradjujemo, Posaljite taj ANP da se onaj dvojac "usreci". Pa da krenemo dalje, nadam se sa konkrentnim poslom.

Name

ŠIPOVO

09.09.2019 08:59

jedino i najbolje riješenje je objediniti opštinske, entitetske i državne izbore u jedan termin. predhodno se mora promjeniti izborni zakon u smislu da mandat pripada stranci a ne izabraniku, uz skeniranje glasačkih listića, video nadzor, i bez mogućnosti uvođenja baba i didova i gladanja za njih mimo njihove volje i želje.

ODGOVORITE
Name

Da

09.09.2019 09:51

Sve ste dobro rekli, međutim problem je u neažurnosti spiskova stanovnika BiH, njihovoj neusaglašenosti, brojčano i sadržajno. Drugim riječima, opet mogu raditi malverzacihe, sa umrlim i davno i nedavno, sa izbjeglim na zapad, ... To je najviši problem ovdašnjih izbora.

Name

055

09.09.2019 10:03

Dok se ne riješi problem izborne krađe,kupovine,ucjene,zastrašivanja,papkarenja, izbori nemaju smisla.Mi smo malobrojni i vlast uzimanjem jednog kredita riješava problem glasova.Konkretan primer je Milo u Crnoj gori.Čovjek i ne vodi kampanju,kupi glasače i pojavi se u izbornoj noći kao pobjednik,eto samo bez kravate! Tu smo i mi i još uz svaku podršku od strane Vučića

Name

Jovo

09.09.2019 13:18

Za malverzacije sa umrlim licima rijesenje je uvodjenje elektronskog otiska prsta koji smo deponovali prilikom izdavanja licne karte, pa neka mafija razmislja kako i ovo da preskoci na birackom mjestu.

Name

re: Jovo

09.09.2019 14:19

Za ovaj posao "digitalizacije izbora" predlazem firmu "Prointer"!

Name

mico

09.09.2019 10:43

U svakoj normalnoj zemlji se kada postoji kriza većine za formiranje vlasti raspisuju vanredni izbori. Ovdje očigledno nema drugog rješenja. Ukoliko ne postoji neka druga većina, a to nije izgledno, jer ni SDS ne prihvata ANP. Dodik se popeo na glavu svakome normalnom, osim njegovim slijepim sljedbenicima koji bi i u propast za njim.

ODGOVORITE
Name

Sigurno

09.09.2019 11:37

Bi , Mirkane , ukoliko bi nazovi izbori provedeni po sadasnjem izbornom zakonu , koji legalizuje otimanje glasova , stampanje onoliko bjanko listica , koliko je sadasnjem rezimu potrebno i mnogo drugih lopovluka , bili jos drasticnije pokradeni u odnosu na poslednje .

ODGOVORITE
Name

Kakav narod takva vlast

09.09.2019 12:29

Bolje staviti Zmaja od Sipova da vodi ovaj narod, bori se vise za svoje krave, nego vlast koja se bori samo za fotelje i pare, a ovce od naroda samo bleje i biraju iste cobane.

ODGOVORITE
Name

Rijaliti

09.09.2019 14:19

BIH JE RIJALITI DRZAVA ...LIJEPA ZEMLJA ..TUZNO I ŽALOSNO...KOLIKO MOZGOVA ODLAZI DOK SU NA VLASTI SVA TRI NARODA OLOSI PROFITERI ..I OSTALA BAGRA...

Name

I Sarajevo

09.09.2019 14:00

Godine su cudo javite dedi da je izgubio izbore a navalio da ostane u vlasti.

ODGOVORITE
Name

Ludi Milojko

09.09.2019 15:01

Najbolje je da tehničari ostanu ministri do kraja života. Samo u BiH manjina handri većinu.

ODGOVORITE
Name

Noćna ptica

10.09.2019 08:10

Šarovicu samo mudro, nastavi tako, kod njih je panika.

ODGOVORITE