Анализа Ђорђевића: Разлози пораза?!

Десило се лоше вече. . . Да разбистримо главе и вратимо се одбрани! "Знамо где имамо предност, морамо да нађемо начин да лопта дође испод коша", указао је селектор после пораза од Шпаније, у коме су "орлови" шутирали тројке 3/19.  Невероватне грешке, превише изгубљених лопти, без снаге, концентрације, брзине. . .  “Ово нам је први пораз који смо доживели целог лета. Није дошао у најбољем тренутку. Знамо да смо и даље у турниру, али морамо да схватимо да треба да играмо заједно“.

Кошарка 09.09.2019 | 14:20
Анализа Ђорђевића: Разлози пораза?!
Шамарчина! Пораз какав је мало ко очекивао после свега што се догодило у уводне четири утакмице шампионата. Али, доказ да Србија има још много тога да превали преко својих леђа како би заиста била она права. 

Данас то никако није била... Штавише, Србија је изгледала, благо речено, изгубљено...

“Честитам Шпанији, дефинитивно су били бољи тим и искључили су потпуно наш план игре, где нисмо знали да одговоримо на прави начин. Правили смо невероватне грешке, имали превише изгубљених лопти, с таквим односом снага нисмо могли да играмо ни против кога, а не ривала какав је Шпанија. Десила се и непромишљена реакција једног од наших главних играча играча, који је требало да остане на терену и буде један од лидера, он је морао да напусти игру“, образлаже Александар Ђорђевић разлоге пораза и напомиње:

“Вратили смо се срцем, они су добро решавали ситуације, али наше грешке, нисмо смели то да дозволимо против екипе каква је Шпанија. Били су бољи и заслужили су да победе“.

Свестан је и селектор колико је пораз дошао као отрежњење...

“Сад морамо да пронађемо начин да се спустимо, да пронађемо заједништво и мир. Да потражимо и победу, не од 20 или 30 разлике. Читам шта се пише и свима се свиђа како они то замишљају, а ми морамо да будемо смирени и наставимо старим путем“.

Како ће екипа реаговати после овакве игре и пораза?

“Ово нам је први пораз који смо доживели целог лета. Није дошао у најбољем тренутку. Знамо да смо и даље у турниру, али морамо да схватимо да треба да играмо заједно, да смо много бољи када читамо утакмицу. Данас то нисмо били ми. Можда су неки хтели да преузму већу индивидуалну одговорност, што у суштини није добро, јер морамо да играмо нашу кошарку“.

Када је Србија кренула у погрешном смеру против Италије један тајм-аут променио је све, сада није помогло ништа - шта се променило?

“Два различита противника, за почетак. Понекад тајм-аут успе, некад не. У другој четвртини ништа није ишло у нашу корист, престали смо да играмо нашу игру. Почели смо превише да размишљамо, успорили смо се, нисмо били брзи, нисмо одговорили физички. Покушали смо да урадимо све да се вратимо, али нисмо успели. Морамо да подигнемо главу и идемо напред“.

Да ли ћете причати с Николом Јокићем о понашању на паркету и искључењу?

“Већ смо причали у свлачионици, немамо времена за дугачке састанке и приче. Он зна све, јак је клинац, потребан нам је на терену и треба нам на терену. Избацили су нам центра, није то изговор, јер смо ето изгубили без њега. Ово је епизода коју морамо да анализирамо и извучемо само оно најбоље. Искрено мислим да бисмо изгубили и да је наставио да игра, једноставно Шпанија је била много боља и то треба признати. Имају изузетно искусну екипу“.

Шта се десило у другој четвртини?

“Њихова промена одбране за коју смо знали да ће се догодити, били смо спремни, али ми смо стали, размишљали превише. Примили смо 32 поена, то је нешто што је њима дало снагу, имали смо и доста индивидуалних грешака у одбрани. Нисмо успели да реагујемо, да заградимо кош, давали смо им неколико пута и друге нападе. Подигли су нам ручну кочницу. Они су нас добили истим оружјем којим ми играмо. Ми смо превише држали лопту у рукама и размишљали, нисмо препознавали ситуације“.

Похвалио је Ђорђевић и шпанску селекцију.

“Одлична плејмејкерска рола Рикија Рубија, показао је зашто је тамо где јесте. Такође, одлична плејмејкерска рола и Марка Гасола. Сада сви знамо зашто су они ту где јесу и зашто је он НБА шампион. Када смо успевали да направимо притисак на њихове бекове Гасол је био тај који је у пик’н’попу искакао и успевао да смањи тај притисак“.

Још мало о разлозима пораза...

“Једноставно, на моменте нисмо имали среће, нисмо погађали ни неке зицере, нисмо користили ни ситуације када лопта дође до центара у рекету... Офанзивни скокови такође нису функционисали, а све те епизоде су нам одузеле шансу да нападнемо победу“.

Да ли је Шпанија најчвршћа екипа с којом се Србија састала од почетка припрема?

“Апсолутно. Па, погледајте колико дуго су заједно. Знају како се играју овакве утакмице. У овом тренутку дефинитивно. Десило нам се лоше вече, њима јако добро. Фалила је једна искра да преокрене нашу игру, али није се десила“.

Следећи противник је Аргентина, а утакмица се игра у уторак од 13 часова по времену у Србији.

“Морамо да играмо мирно, да вратимо смиреност, да играмо заједно, када лопта иде. У неколико ситуација рекао сам играчима да морају да верују у оног до себе, не само у себе, већ и да ће онај до њих пронаћи добро решење. То је била наша снага досад и мора да буде и даље“.

Мало и о центрима...

“Марјановића нисам могао да користим јер мислим да он не би могао да се уклопи у њихову брзину. Добра рола Милутинова на почетку, Радуљица је поново био добар, смирен, вратио нам је сигурност“.



Дуго репрезентација Србије није изгубила утакмицу на великом такмичењу. Још од финала Европског првенства против Словеније 2017. године.

Овог лета су "орлови" добрим играма и победама у припремном периоду, као и због индивидуалног квалитета Јокића, Богдановића, Бјелице и осталих, заслужили статус једног од главних фаворита Мундобаскета, а играма у Кини, уз "кашљуцање" Американаца, постали екипа коју и светска јавност "види" на првом месту.

Али, окршај са Шпанијом, за прво место у групи Ј друге фазе, показао је "орловима" да им се нико неће склонити са пута ка медаљи, да не говоримо о пехару. Има сасвим довољно квалитетних и озбиљних противника да је апсолутно све могуће, па и да уопште не дођемо до борби за медаље.

"Знали смо шта ће да се деси, били смо спремни, али једноставно смо стали и превише размишљали. Имали смо много изгубљених лопти баш у тој другој четвртини, која је припала Шпанцима 32:17. Имали смо доста индивидуалних грешака приликом преузимања, нисмо успевали да заградимо, давали смо им друге нападе и ту је међу наше играче ушла 'ручна кочница'", рекао је Александар Ђорђевић српским новинарима након последње утакмице у Вухану.

Селектор није тражио алиби у искључењу Николе Јокића средином треће деонице, при резултату 39:51.

"И да је он играо, мислим да бисмо опет изгубили утакмицу, јер је Шпанија данас била боља. Лопта им је ишла изузетно брзо, победили су нас игром коју иначе ми играмо. Одлична плејмејкерска рола Рикија Рубија, који је показао зашто је ту где јесте, као и Марка Гасола, НБА шампиона. Када смо успели да направимо притисак на њихове бекове, он је био тај који је чинио да тај притисак ослаби, пребацивао је лопту на другу страну и тиме су нас доста погодили... Друго полувреме смо одиграли срцем, али неке епизоде нам нису дозволиле да се вратимо у 'егал' завршницу".

Уместо селидбе у ближи Шангај, "орлови" у понедељак морају да се врате на југ Кине, у Донгуан, где ће се у уторак од 13.00 по средњеевропском времену састати са Аргентином у четвртфиналу.

"Само треба смирити главу и играти заједно. Ми смо добри када лопта иде, то сам рекао и играчима на неким тајм-аутима: имајте поверење у оног до себе, не само у себе. Знамо где имамо предност, морамо да нађемо начин да лопта дође испод коша. Данас у томе нисмо успели, Шпанија има играче који су снажни колико и наши, али морамо да схватимо да нам је то велика предност, тако да лопта наших спољних играча, као и 'четворки', мора мало више да иде ка унутра".

Једно од новинарских питања на које селектор није могао да пружи најпрецизнији одговор гласило је да ли су нам убедљиве победе у претходним мечевима "отупеле оштрицу"?

"Може бити... Мало су нас омеле и неке од повреда. Вероватно играчи траже начин да се врате кроз напад, а мислим да је то грешка, већ да одбрана треба поново да постане наш заштитни знак. Треба пре свега да разбистримо главу и да још жешће и са још већом одбрамбеном чврстином уђемо у дуел са Аргентином".

Немања Бјелица је један од реконвалесцената у тиму Србије, који након пропуштене премијере против Анголе игра по систему "топло-хладно". Против Шпаније је шутирао из игре 0/5.

"Неколико лопти му је ишло кратко, деси се такво вече. Погодиће на следећој утакмици", подржао га је Ђорђевић.

НИКО НЕ ТРЕБА ДА ПОБЕДИ САМ

Никола Јокић дошао је на Светски куп као најбољи центар НБА лиге у минулој сезони, али у недељу је други пут, после инцидента са Данијелом Хекетом, показао да није спреман да истрпи повишену агресивност одбрана и "ситне" ударце које судије толеришу.

Прошли пут се извукао са неспортском личном, овог пута је добио две техничке грешке једну за другом и завршио утакмицу у 24. минуту.

"Свако се индивидуално спрема на одређени начин. Ми можемо да урадимо многе ствари, али у неким тренуцима је потребно искуство, да се зна како да се одреагује. Ово је његово друго велико такмичење, очекивања су велика, али нико не треба да сам на себе преузима превелику одговорност. Сви смо ту заједно. Највећу одговорност треба да преузмем ја, поготово после оваквих пораза, а играч нам је потребан на терену. Он то зна, већ смо поразговарали", још једном је Ђорђевић прокоментарисао Јокићево искључење, али и његов шири статус на овом такмичењу.

"Морамо да вратимо мир у глави и заједништво које нас је красило, па да играмо нашу кошарку и да тражимо победу не са 20 разлике и не са 30, како видим да се пише. Ми морамо да спустимо ноге на земљу и поново из ровова да кренемо да тражимо победе".

Уместо на Пољску, идемо на Аргентину, па онда врло могуће на селекцију САД, која брани титулу. Ко зна због чега је то добро!

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар