Analiza Đorđevića: Razlozi poraza?!

Desilo se loše veče. . . Da razbistrimo glave i vratimo se odbrani! "Znamo gde imamo prednost, moramo da nađemo način da lopta dođe ispod koša", ukazao je selektor posle poraza od Španije, u kome su "orlovi" šutirali trojke 3/19.  Neverovatne greške, previše izgubljenih lopti, bez snage, koncentracije, brzine. . .  “Ovo nam je prvi poraz koji smo doživeli celog leta. Nije došao u najboljem trenutku. Znamo da smo i dalje u turniru, ali moramo da shvatimo da treba da igramo zajedno“.

  • Sport
  • Košarka


Šamarčina! Poraz kakav je malo ko očekivao posle svega što se dogodilo u uvodne četiri utakmice šampionata. Ali, dokaz da Srbija ima još mnogo toga da prevali preko svojih leđa kako bi zaista bila ona prava. 

Danas to nikako nije bila... Štaviše, Srbija je izgledala, blago rečeno, izgubljeno...

“Čestitam Španiji, definitivno su bili bolji tim i isključili su potpuno naš plan igre, gde nismo znali da odgovorimo na pravi način. Pravili smo neverovatne greške, imali previše izgubljenih lopti, s takvim odnosom snaga nismo mogli da igramo ni protiv koga, a ne rivala kakav je Španija. Desila se i nepromišljena reakcija jednog od naših glavnih igrača igrača, koji je trebalo da ostane na terenu i bude jedan od lidera, on je morao da napusti igru“, obrazlaže Aleksandar Đorđević razloge poraza i napominje:

“Vratili smo se srcem, oni su dobro rešavali situacije, ali naše greške, nismo smeli to da dozvolimo protiv ekipe kakva je Španija. Bili su bolji i zaslužili su da pobede“.

Svestan je i selektor koliko je poraz došao kao otrežnjenje...

“Sad moramo da pronađemo način da se spustimo, da pronađemo zajedništvo i mir. Da potražimo i pobedu, ne od 20 ili 30 razlike. Čitam šta se piše i svima se sviđa kako oni to zamišljaju, a mi moramo da budemo smireni i nastavimo starim putem“.

Kako će ekipa reagovati posle ovakve igre i poraza?

“Ovo nam je prvi poraz koji smo doživeli celog leta. Nije došao u najboljem trenutku. Znamo da smo i dalje u turniru, ali moramo da shvatimo da treba da igramo zajedno, da smo mnogo bolji kada čitamo utakmicu. Danas to nismo bili mi. Možda su neki hteli da preuzmu veću individualnu odgovornost, što u suštini nije dobro, jer moramo da igramo našu košarku“.

Kada je Srbija krenula u pogrešnom smeru protiv Italije jedan tajm-aut promenio je sve, sada nije pomoglo ništa - šta se promenilo?

“Dva različita protivnika, za početak. Ponekad tajm-aut uspe, nekad ne. U drugoj četvrtini ništa nije išlo u našu korist, prestali smo da igramo našu igru. Počeli smo previše da razmišljamo, usporili smo se, nismo bili brzi, nismo odgovorili fizički. Pokušali smo da uradimo sve da se vratimo, ali nismo uspeli. Moramo da podignemo glavu i idemo napred“.

Da li ćete pričati s Nikolom Jokićem o ponašanju na parketu i isključenju?

“Već smo pričali u svlačionici, nemamo vremena za dugačke sastanke i priče. On zna sve, jak je klinac, potreban nam je na terenu i treba nam na terenu. Izbacili su nam centra, nije to izgovor, jer smo eto izgubili bez njega. Ovo je epizoda koju moramo da analiziramo i izvučemo samo ono najbolje. Iskreno mislim da bismo izgubili i da je nastavio da igra, jednostavno Španija je bila mnogo bolja i to treba priznati. Imaju izuzetno iskusnu ekipu“.

Šta se desilo u drugoj četvrtini?

“Njihova promena odbrane za koju smo znali da će se dogoditi, bili smo spremni, ali mi smo stali, razmišljali previše. Primili smo 32 poena, to je nešto što je njima dalo snagu, imali smo i dosta individualnih grešaka u odbrani. Nismo uspeli da reagujemo, da zagradimo koš, davali smo im nekoliko puta i druge napade. Podigli su nam ručnu kočnicu. Oni su nas dobili istim oružjem kojim mi igramo. Mi smo previše držali loptu u rukama i razmišljali, nismo prepoznavali situacije“.

Pohvalio je Đorđević i špansku selekciju.

“Odlična plejmejkerska rola Rikija Rubija, pokazao je zašto je tamo gde jeste. Takođe, odlična plejmejkerska rola i Marka Gasola. Sada svi znamo zašto su oni tu gde jesu i zašto je on NBA šampion. Kada smo uspevali da napravimo pritisak na njihove bekove Gasol je bio taj koji je u pik’n’popu iskakao i uspevao da smanji taj pritisak“.

Još malo o razlozima poraza...

“Jednostavno, na momente nismo imali sreće, nismo pogađali ni neke zicere, nismo koristili ni situacije kada lopta dođe do centara u reketu... Ofanzivni skokovi takođe nisu funkcionisali, a sve te epizode su nam oduzele šansu da napadnemo pobedu“.

Da li je Španija najčvršća ekipa s kojom se Srbija sastala od početka priprema?

“Apsolutno. Pa, pogledajte koliko dugo su zajedno. Znaju kako se igraju ovakve utakmice. U ovom trenutku definitivno. Desilo nam se loše veče, njima jako dobro. Falila je jedna iskra da preokrene našu igru, ali nije se desila“.

Sledeći protivnik je Argentina, a utakmica se igra u utorak od 13 časova po vremenu u Srbiji.

“Moramo da igramo mirno, da vratimo smirenost, da igramo zajedno, kada lopta ide. U nekoliko situacija rekao sam igračima da moraju da veruju u onog do sebe, ne samo u sebe, već i da će onaj do njih pronaći dobro rešenje. To je bila naša snaga dosad i mora da bude i dalje“.

Malo i o centrima...

“Marjanovića nisam mogao da koristim jer mislim da on ne bi mogao da se uklopi u njihovu brzinu. Dobra rola Milutinova na početku, Raduljica je ponovo bio dobar, smiren, vratio nam je sigurnost“.Dugo reprezentacija Srbije nije izgubila utakmicu na velikom takmičenju. Još od finala Evropskog prvenstva protiv Slovenije 2017. godine.

Ovog leta su "orlovi" dobrim igrama i pobedama u pripremnom periodu, kao i zbog individualnog kvaliteta Jokića, Bogdanovića, Bjelice i ostalih, zaslužili status jednog od glavnih favorita Mundobasketa, a igrama u Kini, uz "kašljucanje" Amerikanaca, postali ekipa koju i svetska javnost "vidi" na prvom mestu.

Ali, okršaj sa Španijom, za prvo mesto u grupi J druge faze, pokazao je "orlovima" da im se niko neće skloniti sa puta ka medalji, da ne govorimo o peharu. Ima sasvim dovoljno kvalitetnih i ozbiljnih protivnika da je apsolutno sve moguće, pa i da uopšte ne dođemo do borbi za medalje.

"Znali smo šta će da se desi, bili smo spremni, ali jednostavno smo stali i previše razmišljali. Imali smo mnogo izgubljenih lopti baš u toj drugoj četvrtini, koja je pripala Špancima 32:17. Imali smo dosta individualnih grešaka prilikom preuzimanja, nismo uspevali da zagradimo, davali smo im druge napade i tu je među naše igrače ušla 'ručna kočnica'", rekao je Aleksandar Đorđević srpskim novinarima nakon poslednje utakmice u Vuhanu.

Selektor nije tražio alibi u isključenju Nikole Jokića sredinom treće deonice, pri rezultatu 39:51.

"I da je on igrao, mislim da bismo opet izgubili utakmicu, jer je Španija danas bila bolja. Lopta im je išla izuzetno brzo, pobedili su nas igrom koju inače mi igramo. Odlična plejmejkerska rola Rikija Rubija, koji je pokazao zašto je tu gde jeste, kao i Marka Gasola, NBA šampiona. Kada smo uspeli da napravimo pritisak na njihove bekove, on je bio taj koji je činio da taj pritisak oslabi, prebacivao je loptu na drugu stranu i time su nas dosta pogodili... Drugo poluvreme smo odigrali srcem, ali neke epizode nam nisu dozvolile da se vratimo u 'egal' završnicu".

Umesto selidbe u bliži Šangaj, "orlovi" u ponedeljak moraju da se vrate na jug Kine, u Donguan, gde će se u utorak od 13.00 po srednjeevropskom vremenu sastati sa Argentinom u četvrtfinalu.

"Samo treba smiriti glavu i igrati zajedno. Mi smo dobri kada lopta ide, to sam rekao i igračima na nekim tajm-autima: imajte poverenje u onog do sebe, ne samo u sebe. Znamo gde imamo prednost, moramo da nađemo način da lopta dođe ispod koša. Danas u tome nismo uspeli, Španija ima igrače koji su snažni koliko i naši, ali moramo da shvatimo da nam je to velika prednost, tako da lopta naših spoljnih igrača, kao i 'četvorki', mora malo više da ide ka unutra".

Jedno od novinarskih pitanja na koje selektor nije mogao da pruži najprecizniji odgovor glasilo je da li su nam ubedljive pobede u prethodnim mečevima "otupele oštricu"?

"Može biti... Malo su nas omele i neke od povreda. Verovatno igrači traže način da se vrate kroz napad, a mislim da je to greška, već da odbrana treba ponovo da postane naš zaštitni znak. Treba pre svega da razbistrimo glavu i da još žešće i sa još većom odbrambenom čvrstinom uđemo u duel sa Argentinom".

Nemanja Bjelica je jedan od rekonvalescenata u timu Srbije, koji nakon propuštene premijere protiv Angole igra po sistemu "toplo-hladno". Protiv Španije je šutirao iz igre 0/5.

"Nekoliko lopti mu je išlo kratko, desi se takvo veče. Pogodiće na sledećoj utakmici", podržao ga je Đorđević.

NIKO NE TREBA DA POBEDI SAM

Nikola Jokić došao je na Svetski kup kao najbolji centar NBA lige u minuloj sezoni, ali u nedelju je drugi put, posle incidenta sa Danijelom Heketom, pokazao da nije spreman da istrpi povišenu agresivnost odbrana i "sitne" udarce koje sudije tolerišu.

Prošli put se izvukao sa nesportskom ličnom, ovog puta je dobio dve tehničke greške jednu za drugom i završio utakmicu u 24. minutu.

"Svako se individualno sprema na određeni način. Mi možemo da uradimo mnoge stvari, ali u nekim trenucima je potrebno iskustvo, da se zna kako da se odreaguje. Ovo je njegovo drugo veliko takmičenje, očekivanja su velika, ali niko ne treba da sam na sebe preuzima preveliku odgovornost. Svi smo tu zajedno. Najveću odgovornost treba da preuzmem ja, pogotovo posle ovakvih poraza, a igrač nam je potreban na terenu. On to zna, već smo porazgovarali", još jednom je Đorđević prokomentarisao Jokićevo isključenje, ali i njegov širi status na ovom takmičenju.

"Moramo da vratimo mir u glavi i zajedništvo koje nas je krasilo, pa da igramo našu košarku i da tražimo pobedu ne sa 20 razlike i ne sa 30, kako vidim da se piše. Mi moramo da spustimo noge na zemlju i ponovo iz rovova da krenemo da tražimo pobede".

Umesto na Poljsku, idemo na Argentinu, pa onda vrlo moguće na selekciju SAD, koja brani titulu. Ko zna zbog čega je to dobro!

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: MN Press

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.