ЕП: "Азури" пеналом до побједе, брука Грка у Атини!

У мечевима одиграним од 20. 45 фаворити дошли до очекиваних побједа, Скандинавци мирољубиво, Грци се обрукали. . .  Шпанија једном ногом на ЕП, Финска изгубила од Италије, али је утешио тежак кикс Грчке.  Лихтенштајн однео бод из Атине (1:1)!

Фудбал 09.09.2019 | 09:16
ЕП: "Азури" пеналом до побједе, брука Грка у Атини!
Репрезентација Италије славила је на гостовању Финској резултатом 2:1 и тако додатно потврдила прво мјесто у тој квалификационој групи за ЕУРО 2020.

Имали су Италијани иницијативу током читавом првог полувремена. Играло се више на половини домаћина, али нису успјели да реализују шансе.

Емерсон Палмиери је већ у осмом минуту морао да напусти терен због повреде, ушао је Алесандро Флоренци па се ништа није промијенило у формацији Манћинијеве селекције. Ћиро Имобиле и Стефано Сенси су имали најбоље прилике за "азуре", а фудбалер Интера је био један од најбољих појединаца на терену.

Упркос офанзиви гостију, тај дио меча завршен је вез голова. Од почетка другог дијела игре Италија је наставила са нападима, а послије сат времена игре постигли су и погодак који им је донио предност.

Федерико Кијеза је добро пробио по десном боку и упутио добар центаршут, дефанзивац Финске је благо качио лопту главом и подигао је за Имобилеа, који се одлично снашао и главом постао лопту у горњи лијеви угао гола.

Само девет минута касније, један потез промијенио је ситуацију на терену.

Тему Пуки је поново показао зашто се о њему толико пише и прича, пробио је по десном боку, а затим је срушен у шеснаестерцу ривала. Судија је показао на пенал, па је исти играч преузео одговорност и био прецизан за изједначење свог тима.

Десет минута је прошло до новог узбуђења, а онда опет – пенал! Али овај пут на другој страни...

Николо Барела је шутирао са десетак метара удаљености, погодио противничког дефанзивца у руку, а главни арбитар је опет уперио руку ка бијелој тачки. Жоржињо је био извођач, а на свој карактеристичан начин успио је да погоди и врати свој тим у вођство.

Успјели су након тога "азури" да сачувају предност и приближе се надомак званичног пласмана на Европски шампионат.

Финска: Храдецки - Гранлунд, Тоивио, Арајури, Ваисанен, Уронен - Лод, Шулер, Камара, Лапалаинен - Пуки

Италија: Донарума - Ицо, Бонући, Аћерби, Емерсон - Сенси, Жоржињо, Барела - Кијеза, Имобиле, Пелегрини

У исто време Шпанија је наставила са својим побједничким низом, али до убједљивог тријумфа дошли су у закључним моментима сусрета.

Они су побиједили Фарска Острва на домаћем терену резултатом 4:0 и тако зацементирали прво мјесто у квалификационој групи Ф.

До предности су дошли већ у 13. минуту, стријелац је био Родриго на асистенцију Микела Ојарзабала, а домаћи су наставили са контролом утакмице и након поготка. Играло се само испред гола Фарана, низала је "фурија" шансе, али није успјела да повећа предност.

Шпанци су почетком другог полувремена примијенили исти рецепт као и с почетка првог, у 50. минуту поново је погодио исти фудбалер и дуплирао предност. Домаћи су поново пропустили много шанси, а коначан резултат поставио је резервиста Пако Алкасер головима у 90. и 93. минуту, те донио очекивано велику победу.

Промјене у истој групи десиле су се и усљед скандинавског дербија између Шведске и Норвешке, који је завршен неријешено 1:1.

Гости су били бољи ривал током првих 45 минута, а потврду таквог стања на терену добили су у посљедњим тренуцима тог дела игре. Успјели су да постигну гол преко Стефана Јохансена, он је испратио добру контру свог тима и лагано погодио мрежу домаћина након што је остао сам на десној страни шеснаестерца.

Ипак, друго полувријеме промијенило је слику на терену, а послије 13 минута игре у наставку услиједило је изједначење домаћих. До краја се играло без већих прилика па је утакмица између комшија завршена "мирољубивим" ремијем.

Сљедећи интернационални прозор донијеће и нове утакмице унутар ове групе, Норвежани ће бити домаћини првопласираним Шпанцима, Малта ће угостити Шведску, док ће посљедњи меч одиграти Фарани и Румуни, на Острвима.

У посљедњој утакмици одиграној у овом термину, Грци нису успјели да оправдају улогу фаворита одигравши неријешено са Лихтенштајном 1:1. Стријелац је био Георгиос Мацурас у 33. минуту, а изненађење у гостима обезбиједио је Денис Салановић голом у 85. минуту.

Шансе Грчке за пролаз сада су минималне и сигурно је да ће се трудити да што прије забораве овај квалификациони циклус.

Они ће наредни дуел играти у октобру са Италијанима, док ће екипа Лихтенштајна дочекати Јерменију. У посљедњем мечу те групе, Финци ће путовати у БиХ гдје ће их дочекати "змајеви" са новим човјеком на клупи, с обзиром да је Роберт Просинечки данас поднио оставку на мјесто селектора.

Једном ногом је репрезентација Шпаније већ на Европском првенству. После шестог одиграног кола у квалификацијама Црвена фурија је уписала шесту победу, овог пута против Фарских Острва (4:0) и већ је добрано одмакла ривалима. Међутим, док теорија не потврди...

Истина, није тежак посао имала Шпанија вечерас у Хихону. Фарска Острва су се држала до 13. минута, када је Родриго погодио за 1:0, а исти играч је повисио на 2:0 у 50. минуту. Уследио је мирнији део меча, у којем је домаћин потпуно контролисао догађаје на терену, мада су и Фарани имали шансу после соло продора Бјарталида, који је одбранио Де Хеа. И на самом крају, Пако Алкасер се два пута уписао у стрелце и печатирао победу Шпаније.

Све је ближе и Финска историјском пласману на Европско првенство! Недодирљива Италија гостовала је у Тампереу и уписала и шесту победу у шест мечева квалификација - 2:1. Азури Роберта Манћинија су малтене већ завршили сав посао. Међутим, имају разлога и Финци за задовољство, иако су изгубили и то голом из  пенала, јер их је обрадовао Лихтенштајн, који је однео бод из Грчке (1:1).

Водећи гол за Италију у Тампереу постигао је Ћиро Имобиле, а изједначење је донео Тему Пуки из пенала, који је скривио Стефано Сенси. И онда - хладан туш. Лопта је погодила у руку Ваисанена, који је уклизао да изблокира шут, а судија Меден из Шкотске је показао на пенал. Жоржињо је био прецизан извођач, за нови тријумф Азура.

За Грчку су квалификације практично завршене, јер је киксом код куће против Лихтенштајна (1:1) на чак седам бодова мање од другопласиране Финске, која држи друго место у групи.

Велики нордијски дерби играли су Шведска и Норвешка. Пратио се са интересовањем овај меч и у Србији, јер би Норвежани требало да буду ривал нашим Орловима у полуфиналу завршног турнира Лиге нација. Осим ако се директно не пласирају кроз групу.

И мало је недостајало да се пробију на друго место, јер су повели у Стохолму голом Јохансена у 45. минуту, али је Форсберг у 60. погодио за 1:1 и сачувао селекцију Три круне на другој позицији.

Квалификације за ЕУРО 2020, шесто коло:

недеља:

Група Д:

Грузија – Данска 0:0

Швајцарска – Гибралтар 4:0
Закарија 37, Мехмеди 43, Родригес 45+4, Гаврановић 87

Група Ф:

Румунија – Малта 1:0
Пушкаш 47

Шпанија – Фарска Острва 4:0 (1:0)
(Родриго 13,50; Алкасер 90, 93)

Шведска – Норвешка 1:1 (0:1)
(Форсберг 60 -- Јохансен 45)

Група Ј:

Јерменија – Босна и Херцеговина 4:2 (1:1)
(Мхитарјан 3, 66; Хамбардумјан 77 -- Џеко 13, Гојак 70)

Финска – Италија 1:2 (0:0)
(Пуки 72п -- Имобиле 59, Жоржињо 79п)

Грчка – Лихтенштајн 1:1 (1:0)
(Масурас 33 -- Салановић 85)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар