EP: "Azuri" penalom do pobjede, bruka Grka u Atini!

U mečevima odigranim od 20. 45 favoriti došli do očekivanih pobjeda, Skandinavci miroljubivo, Grci se obrukali. . .  Španija jednom nogom na EP, Finska izgubila od Italije, ali je utešio težak kiks Grčke.  Lihtenštajn odneo bod iz Atine (1:1)!

Fudbal 09.09.2019 | 09:16
EP: "Azuri" penalom do pobjede, bruka Grka u Atini!
Reprezentacija Italije slavila je na gostovanju Finskoj rezultatom 2:1 i tako dodatno potvrdila prvo mjesto u toj kvalifikacionoj grupi za EURO 2020.

Imali su Italijani inicijativu tokom čitavom prvog poluvremena. Igralo se više na polovini domaćina, ali nisu uspjeli da realizuju šanse.

Emerson Palmieri je već u osmom minutu morao da napusti teren zbog povrede, ušao je Alesandro Florenci pa se ništa nije promijenilo u formaciji Manćinijeve selekcije. Ćiro Imobile i Stefano Sensi su imali najbolje prilike za "azure", a fudbaler Intera je bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu.

Uprkos ofanzivi gostiju, taj dio meča završen je vez golova. Od početka drugog dijela igre Italija je nastavila sa napadima, a poslije sat vremena igre postigli su i pogodak koji im je donio prednost.

Federiko Kijeza je dobro probio po desnom boku i uputio dobar centaršut, defanzivac Finske je blago kačio loptu glavom i podigao je za Imobilea, koji se odlično snašao i glavom postao loptu u gornji lijevi ugao gola.

Samo devet minuta kasnije, jedan potez promijenio je situaciju na terenu.

Temu Puki je ponovo pokazao zašto se o njemu toliko piše i priča, probio je po desnom boku, a zatim je srušen u šesnaestercu rivala. Sudija je pokazao na penal, pa je isti igrač preuzeo odgovornost i bio precizan za izjednačenje svog tima.

Deset minuta je prošlo do novog uzbuđenja, a onda opet – penal! Ali ovaj put na drugoj strani...

Nikolo Barela je šutirao sa desetak metara udaljenosti, pogodio protivničkog defanzivca u ruku, a glavni arbitar je opet uperio ruku ka bijeloj tački. Žoržinjo je bio izvođač, a na svoj karakterističan način uspio je da pogodi i vrati svoj tim u vođstvo.

Uspjeli su nakon toga "azuri" da sačuvaju prednost i približe se nadomak zvaničnog plasmana na Evropski šampionat.

Finska: Hradecki - Granlund, Toivio, Arajuri, Vaisanen, Uronen - Lod, Šuler, Kamara, Lapalainen - Puki

Italija: Donaruma - Ico, Bonući, Aćerbi, Emerson - Sensi, Žoržinjo, Barela - Kijeza, Imobile, Pelegrini

U isto vreme Španija je nastavila sa svojim pobjedničkim nizom, ali do ubjedljivog trijumfa došli su u zaključnim momentima susreta.

Oni su pobijedili Farska Ostrva na domaćem terenu rezultatom 4:0 i tako zacementirali prvo mjesto u kvalifikacionoj grupi F.

Do prednosti su došli već u 13. minutu, strijelac je bio Rodrigo na asistenciju Mikela Ojarzabala, a domaći su nastavili sa kontrolom utakmice i nakon pogotka. Igralo se samo ispred gola Farana, nizala je "furija" šanse, ali nije uspjela da poveća prednost.

Španci su početkom drugog poluvremena primijenili isti recept kao i s početka prvog, u 50. minutu ponovo je pogodio isti fudbaler i duplirao prednost. Domaći su ponovo propustili mnogo šansi, a konačan rezultat postavio je rezervista Pako Alkaser golovima u 90. i 93. minutu, te donio očekivano veliku pobedu.

Promjene u istoj grupi desile su se i usljed skandinavskog derbija između Švedske i Norveške, koji je završen neriješeno 1:1.

Gosti su bili bolji rival tokom prvih 45 minuta, a potvrdu takvog stanja na terenu dobili su u posljednjim trenucima tog dela igre. Uspjeli su da postignu gol preko Stefana Johansena, on je ispratio dobru kontru svog tima i lagano pogodio mrežu domaćina nakon što je ostao sam na desnoj strani šesnaesterca.

Ipak, drugo poluvrijeme promijenilo je sliku na terenu, a poslije 13 minuta igre u nastavku uslijedilo je izjednačenje domaćih. Do kraja se igralo bez većih prilika pa je utakmica između komšija završena "miroljubivim" remijem.

Sljedeći internacionalni prozor donijeće i nove utakmice unutar ove grupe, Norvežani će biti domaćini prvoplasiranim Špancima, Malta će ugostiti Švedsku, dok će posljednji meč odigrati Farani i Rumuni, na Ostrvima.

U posljednjoj utakmici odigranoj u ovom terminu, Grci nisu uspjeli da opravdaju ulogu favorita odigravši neriješeno sa Lihtenštajnom 1:1. Strijelac je bio Georgios Macuras u 33. minutu, a iznenađenje u gostima obezbijedio je Denis Salanović golom u 85. minutu.

Šanse Grčke za prolaz sada su minimalne i sigurno je da će se truditi da što prije zaborave ovaj kvalifikacioni ciklus.

Oni će naredni duel igrati u oktobru sa Italijanima, dok će ekipa Lihtenštajna dočekati Jermeniju. U posljednjem meču te grupe, Finci će putovati u BiH gdje će ih dočekati "zmajevi" sa novim čovjekom na klupi, s obzirom da je Robert Prosinečki danas podnio ostavku na mjesto selektora.

Jednom nogom je reprezentacija Španije već na Evropskom prvenstvu. Posle šestog odigranog kola u kvalifikacijama Crvena furija je upisala šestu pobedu, ovog puta protiv Farskih Ostrva (4:0) i već je dobrano odmakla rivalima. Međutim, dok teorija ne potvrdi...

Istina, nije težak posao imala Španija večeras u Hihonu. Farska Ostrva su se držala do 13. minuta, kada je Rodrigo pogodio za 1:0, a isti igrač je povisio na 2:0 u 50. minutu. Usledio je mirniji deo meča, u kojem je domaćin potpuno kontrolisao događaje na terenu, mada su i Farani imali šansu posle solo prodora Bjartalida, koji je odbranio De Hea. I na samom kraju, Pako Alkaser se dva puta upisao u strelce i pečatirao pobedu Španije.

Sve je bliže i Finska istorijskom plasmanu na Evropsko prvenstvo! Nedodirljiva Italija gostovala je u Tampereu i upisala i šestu pobedu u šest mečeva kvalifikacija - 2:1. Azuri Roberta Manćinija su maltene već završili sav posao. Međutim, imaju razloga i Finci za zadovoljstvo, iako su izgubili i to golom iz  penala, jer ih je obradovao Lihtenštajn, koji je odneo bod iz Grčke (1:1).

Vodeći gol za Italiju u Tampereu postigao je Ćiro Imobile, a izjednačenje je doneo Temu Puki iz penala, koji je skrivio Stefano Sensi. I onda - hladan tuš. Lopta je pogodila u ruku Vaisanena, koji je uklizao da izblokira šut, a sudija Meden iz Škotske je pokazao na penal. Žoržinjo je bio precizan izvođač, za novi trijumf Azura.

Za Grčku su kvalifikacije praktično završene, jer je kiksom kod kuće protiv Lihtenštajna (1:1) na čak sedam bodova manje od drugoplasirane Finske, koja drži drugo mesto u grupi.

Veliki nordijski derbi igrali su Švedska i Norveška. Pratio se sa interesovanjem ovaj meč i u Srbiji, jer bi Norvežani trebalo da budu rival našim Orlovima u polufinalu završnog turnira Lige nacija. Osim ako se direktno ne plasiraju kroz grupu.

I malo je nedostajalo da se probiju na drugo mesto, jer su poveli u Stoholmu golom Johansena u 45. minutu, ali je Forsberg u 60. pogodio za 1:1 i sačuvao selekciju Tri krune na drugoj poziciji.

Kvalifikacije za EURO 2020, šesto kolo:

nedelja:

Grupa D:

Gruzija – Danska 0:0

Švajcarska – Gibraltar 4:0
Zakarija 37, Mehmedi 43, Rodriges 45+4, Gavranović 87

Grupa F:

Rumunija – Malta 1:0
Puškaš 47

Španija – Farska Ostrva 4:0 (1:0)
(Rodrigo 13,50; Alkaser 90, 93)

Švedska – Norveška 1:1 (0:1)
(Forsberg 60 -- Johansen 45)

Grupa J:

Jermenija – Bosna i Hercegovina 4:2 (1:1)
(Mhitarjan 3, 66; Hambardumjan 77 -- Džeko 13, Gojak 70)

Finska – Italija 1:2 (0:0)
(Puki 72p -- Imobile 59, Žoržinjo 79p)

Grčka – Lihtenštajn 1:1 (1:0)
(Masuras 33 -- Salanović 85)

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar