Битка за Шангај: Дуел „орлова“ и „фурије“

Битка за Шангај. Пред кошаркашима Србије је испит зрелости – Шпанија.  Кошаркаши Србије и Шпаније састају се у борби за прво место у Групи Ј на Светском првенству у Кини. Утакмица почиње у 14. 30

Србија 08.09.2019 | 13:12
Битка за Шангај: Дуел „орлова“ и „фурије“
Иако је Италија одлична селекција, ипак је Шпанија први врхунски ривал с којим ће се наша репрезентација сусрести у Кини.

"Црвена фурија" није моћна као раније, нити има толико звучних имена у саставу као пре, али је и даље један од најбољих тимова света.

Откако је постао селектор Србије, један од главних циљева Александра Ђорђевића је био да оконча доминацију Шпаније.

То је донекле и успео, јер смо били испред њих на претходна три велика турнира, а надиграли смо их у групној фази Евробаскета 2015.

Међутим, окршај у Вухану је специфичан – као прво, у питању је Светско првенство, као друго, победа умногоме олакшава пут ка завршници у Пекингу.

Пре свега што ће бољи тим из овог меча у четвртфиналу играти у Шангају, до кога је лакше стићи и касније из њега наставити за престоницу, него се враћати на југ у Донгуан који је удаљен скоро 1.900 километара.



"Доста је лакши одлазак у Шангај. Организационо, то је један аеродром, краћи је лет, нема претерано дуге вожње аутобусом. Осим тога, прво место је прво место. А и ми не калкулишемо, идемо да победимо", каже капитен Мирослав Радуљица.

У центру пажње на овом мечу биће и дуел двојице селектора који се знају 25 година. Серђо Скариоло је био тренер Ђорђевићу у италијанској Болоњи и шпанском Реал Мадриду.

Шпански медији изузетно поштују Ђорђевићеву филозофију игре, а посебно стрепе од српских центера истичући да имамо "џиновску висину" са просечних 2.05 метара.

"Ђорђевић је вратио класичну кошарку. "Ниска постава кад год губиш. Четворка игра петицу, тројка четворку..." Изградио је селекцију којој је понекад приоритет шутирање тројки. Нашао је и спонтану генерацију дивовских звезда, а истовремено може да вас уништи са спољних позиција", пише о Ђорђевићу шпански лист "АС".

С друге стране, искусни Скариоло није имао тако широк избор, морао је да интелигентно склопи тим чија су кичма неконстантни Рики Рубио, ровити Серхио Љуљ, те како Шпанци кажу "лењи" Марк Гасол.

Међутим, "Фурија" има једну од најбољих дефанзивних постава на турниру, коју предводе Виктор Клавер и Руди Фернандес.

"Сачекаћу да видим шта ће Скариоло да изведе на терен па ћу да се прилагодим", каже Ђорђевић.



У недељу од 14.30 нас очекује дуел две тима која су у досадашњим мечевима играла потпуно другачијим стилом. Србија је добила свих 16 четвртина и ривале побеђивала са просеком од 40 поена разлике, док су Шпанци играли на изузетно мали број поена.

До кључне победе за пласман у четвртфинале, над Италијом 77:70, стигли су захваљујући импресивној одбрани у последњих 195 секунди утакмице. При вођству "Азура" 56:52 направили су серију 10:0, на "крилима" ветерана са ЕП 2009. Рубија, Љуља, Фернандеса, Клавера и Гасола.

Одушевио се и сам Скариоло који је ову дефанзивну деоницу сврстао међу три најбоље током свог седмогодишњег мандата на клупи Шпаније (у два термина).

"Не могу ме преварити. Изузетно су искусни, када је битно знају како да одиграју", истакао је Ђорђевић.

Србија и Шпанија састају се у недељу од 14.30 у Вухану, у трећем колу Групе Ј друге фазе Мундобаскета.

Победник ће играти у Шангају са пораженим из дуела између Аргентине и Пољске, а поражени иде у Донгуан на бољи од две наведене екипе.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар