ЕП: Србија брани титулу - пала и Италија за финале!

Женска одбојкашка репрезентација Србије пласирала се у финале Европског првенства, пошто је после четири сета победила селекцију Италије.  Србија победила Италију у полуфиналу Европског првенства у Анкари 3:1. Злато брани у недељу против бољег из меча Турска – Пољска.  Непобедиве су наше одбојкашице! Златна генерација Српкиња иде по још једно злато! Италија побеђена у полуфиналу, сутра за одбрану титуле.

Остали спортови 07.09.2019 | 18:39
ЕП: Србија брани титулу - пала и Италија за финале!
Наше даме славиле су резултатом – 25:22, 25:21, 21:25, 25:20, и у великом финалу играће против Турске или Пољске, чији је меч на програму од 18.30.

Србија ће бранити титулу освојену пре две године, а да ли ће и одбранити видећемо у недељу од 18.30 када је заказано финале.

Актуелне светске и европске шампионке предводила је Тијана Бошковић са 22 поена, а пратиле ју је Бранкица Михајловић са 13.

Код Италије најефикаснија била је Паола Егону 24 поена, али је зато одбојкашице Конељана доста и грешила.

Наше даме нешто слабије су отвориле меч и то су њихове ривалке искористиле. Међутим, како је пролазио сет, тако је расла и наша игра.

У завршници првог сета Србија долази до првог вођства, а потом и до предности до 1-0 (25:22).

Добру игру с краја првог сета екипа Зорана Терзића преноси у други. Србија овај период игре добија са 25:21.

Чинило се да ће Србија потпуно сломити отпор противника у трећем сету, међутим разиграла се Паола Егону, а и актуелним шампионкама је попустио пријем, и Италија смањује заостатак (21:25).

У четвртом сету Србија је деловала доминантно на терену. Од старта овог периода наше даме су доминирале, у једном тренутку имале су шест поена предности, међутим Италија је успела да смањи на -2. То није омело наше девојке, које добијају сет резултатом 25:20.

БРАВО, СРБИЈО!

Огромно браво за наше одбојкашице, које ће у недељу од 18.30 играти још једно финале на највећим такмичењима и против победника меча Турска – Пољска покушати да одбране европско злато освојено пре две године.

Србија је у суботу у Анкари у изванредном мечу победила Италију 25:22, 25:21, 21:25 и 25:20 за 102 минута игре.

Била је то пета узастопна победа тима Зорана Терзића против Италије на европским, светским првенствима и Олимпијским играма.

Најефикаснија у селекцији Србије била је Тијана Бошковић са 22 поена, док је Бранкица Михајловић уписала 13.

Репрезентацију Италије предводила је Паола Егону са 26 поена, која је уједно направила и велики број грешака.

После лошег почетка првог сета и заостатка од четири поена, екипа Зорана Терзића подигла је ниво игре и у завршници успела да дође до преокрета којим су дошле до вођства од 1:0.

Други сет играо се у серијама на обе стране, али је поново у финишу сета Србија била бољи ривал за вођство од 2:0.

Трећи сет припао је Италијанкама, иако је Србија била бољи ривал на почетку тог периода, да би екипа актуелних шампионки света и Европе у четвртом сету без већих проблема дошла до тријумфа.

Европске и светске шампионке иду по још једно злато! Треће у последње три године! Каква је ово чудесна генерација српских одбојкашица... Нема им равних, нико на свету не игра одбојку тако добро као оне. Делују непобедиво. 

Србија је у финалу Европског првенства за одбојкашице у Турској после сјајне партије у полуфиналу против Италије и победе 3:1 (25:22, 25:21, 21:25, 25:20). Могло је да буде и максималних 3:0, али су Италијанке успеле да освоје трећи сет. Независно од  бројки и резултата, најважније је што је Србија у скоро сваком тренутку меча деловала као боља и стабилнија екипа која не брине за коначан исход. Уз сав квалитет, тај победнички менталитет је разлика која одваја ову генерацију Србије и од најквалитетнијих противника попут Италије.

Српске одбојкашице ће сутра од 18.30 часова бранити европску титулу против бољег из другог полуфиналног дуела између домаћина Турске и Пољске. Али после овакве партије данас против Италије, ко год да изађе Српкињама на црту, неће му бити лако и биће аутсајдер. Чак и Туркиње пред 12.000 својих навијача. Ново злато, треће у последње три године на великим такмичењима, је надохват руке српским одбојкашицама.

Очекивало се данас против Италије финале пре финала, реприза драматичног финала Светског првенства од прошле године, дерби окршај две најбоље европске селекције... Али Србија је показала да је и даље класа изнад Италије. Србија је одиграла фантастичну партију, показала да је прави тим који игра разноврсну одбојку и да има много више квалитета и врлина у игри од противника. Шампионке су поручиле да су и даље на врхунцу славе и да ће изазивачи морати много више да се помуче и да скину Србију са одбојкашког трона  

Тијана Бошковић је са 22 освојена поена била најбоља у тиму Србије. Уз проценат успешности у нападу од 45 одсто. Надвисила је италијанску звездеу Паолу Егону у директном дуелу. Егону је освојила 26 поена, али уз 38 одсто успешности у нападу и чак 10 грешека више од Тијане (16:6). Бранкица Михајловић је освојила 13 поена, а право откровење такмичења и наше тајно оружје данас је била сјајни средњак Мина Поповић која је освојила 12 поена. Опет је одлична била и Стефана Вељковић која је додала 10 поена од којих су неки били од огромне важности. Велике честтитке заслужује и Бјанка Биша која је била мета Италијански на пријему и сјајно им је одговорила. 

Боље је Италија отворила меч и повела са 3:0. Много боље је функционисао пријем Италијанки на почетку док се Србија мучила и у одбрани, и у нападу. Одржавале су Италијанке предност од три-четири поена разлике, Тијана Бошковић је први поен освојила тек за 3:7. На другој страни су све лопте ишле на Егону која је погађала из свих позиција, док је наша репрезентација грешила неубичајено пуно. Водила је Италија 10:7, 13:9, 14:10, а само је Тијана Бошковић успевала да прође напад у репрезентацији Србије у тим тренуцима. 

А онда на сцену ступа генијалност Маје Огњеновић.

Капитен Србије је почела да извлачи трикове као из шешира. Мењала је акције, разигравала саиграчице, потпуно пореметила италијанску одбрану која није успевала да прочита где ће Маја дићи лопту. Док су Италијанке форсирале Егону и слале сваку лопту на њу, Огњеновићева је дозирала лопте за Тијану, разигравала блокере и примаче... Разноврсном игром, Србија је почела да топи преднсот. Много важан ас је погодила Бианка Буша за 13:14, Стефана Вељковић је погодила неке сјајне нападе, прорадили су пријем и блок, а Егону је поечла да греши... Играло се поена за поен до 20:20, а онда је Тијана Бошковић погодила, а Егону промашила и било је два разлике за Србију. Стефана Вељковић је везала два одлична сервиса и Србија је дошла до три сет лопте. Искористила је другу и повела.

И други сет је почео на сличан начин, бољом игром Италијанки, али је овога пута преокрет Србије био још бржи и бруталнији него у првом. Водила је Италија 9:6 у првом сету, а онда креће серија светских и европских шампионки на сервис Бјанке Буше! Мајино мајсторско кување, Стефанин блок, Бранкицин блок један на један против Егону и преокрет на 11:9. Италијанкесу успеле некако да прекину сеирју, али су уследили напади Тијане и Бранкице и вођство 16:12. Колико се Србија подизала и играла све боље, толико је Италија западала у проблеме. Форсирање Егону се претворило у самоубиство. Млада Италијанка је ушла у серију грешака, Тијана и Бранкица су погађале и грешком Егону је Србија дошло до 2:0 у сетовима. Егону је сет завршила са седам освојених поена, али и процентом релаизације од очајних 10 одсто. Код Србије су поени били равномерније распоређени, Бошковић је имала 100 одсто успешности у нападу, Мина Поповић и Стефана Вељковић такође...

Трећи сет је Србија отворила много боље него прва два и повела 8:5. Уследила је минисерија Италијанки које су преокренуле и повеле, а Егону је изашла из контраритма и почела да погађа. Водила је Италија 15:13 када је уследила серија Тијане Бошковић. Страшан напад, па два ас сервиса за преокрет и вођство 16:15. Ипак, Италијанке се нису предавале. Сорокаите је била фактор преокрета после 18:18 и серије од 5:0 за Италију којом су Азурине преломиле сет у своју корист.

Изгубљен сет је био позив на аларм Зорану Терзићу и српским одбојкашицама. Максимално озбиљно и са максималном концентрацијом су ушле у четврти сет. После изједначења (9:9), Србија је заиграла на оном свом навишем нивоу. Блистале су Тијана, Маја, Бранкица, Стефана и серијом од 6:1 је Србија дошла до великих 15:10. Одржавала је Србија предност од четири-пет поена до краја меча, Тијана и Бранкица су фантатсично нападале и оверен је пласман у финале.

Ко год да сутра буде ривал, Србија је фаворит за још једно залто. Ова генерација не губи финала.

ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО ЗА ОДБОЈКАШИЦЕ – ПОЛУФИНАЛЕ (АНКАРА)

Субота

Србија – Италија 3:1 (25:22, 25:21, 21:25, 25:20)

18.30: Турска - Пољска

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар