EP: Srbija brani titulu - pala i Italija za finale!

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije plasirala se u finale Evropskog prvenstva, pošto je posle četiri seta pobedila selekciju Italije.  Srbija pobedila Italiju u polufinalu Evropskog prvenstva u Ankari 3:1. Zlato brani u nedelju protiv boljeg iz meča Turska – Poljska.  Nepobedive su naše odbojkašice! Zlatna generacija Srpkinja ide po još jedno zlato! Italija pobeđena u polufinalu, sutra za odbranu titule.

Ostali sportovi 07.09.2019 | 18:39
EP: Srbija brani titulu - pala i Italija za finale!
Naše dame slavile su rezultatom – 25:22, 25:21, 21:25, 25:20, i u velikom finalu igraće protiv Turske ili Poljske, čiji je meč na programu od 18.30.

Srbija će braniti titulu osvojenu pre dve godine, a da li će i odbraniti videćemo u nedelju od 18.30 kada je zakazano finale.

Aktuelne svetske i evropske šampionke predvodila je Tijana Bošković sa 22 poena, a pratile ju je Brankica Mihajlović sa 13.

Kod Italije najefikasnija bila je Paola Egonu 24 poena, ali je zato odbojkašice Koneljana dosta i grešila.

Naše dame nešto slabije su otvorile meč i to su njihove rivalke iskoristile. Međutim, kako je prolazio set, tako je rasla i naša igra.

U završnici prvog seta Srbija dolazi do prvog vođstva, a potom i do prednosti do 1-0 (25:22).

Dobru igru s kraja prvog seta ekipa Zorana Terzića prenosi u drugi. Srbija ovaj period igre dobija sa 25:21.

Činilo se da će Srbija potpuno slomiti otpor protivnika u trećem setu, međutim razigrala se Paola Egonu, a i aktuelnim šampionkama je popustio prijem, i Italija smanjuje zaostatak (21:25).

U četvrtom setu Srbija je delovala dominantno na terenu. Od starta ovog perioda naše dame su dominirale, u jednom trenutku imale su šest poena prednosti, međutim Italija je uspela da smanji na -2. To nije omelo naše devojke, koje dobijaju set rezultatom 25:20.

BRAVO, SRBIJO!

Ogromno bravo za naše odbojkašice, koje će u nedelju od 18.30 igrati još jedno finale na najvećim takmičenjima i protiv pobednika meča Turska – Poljska pokušati da odbrane evropsko zlato osvojeno pre dve godine.

Srbija je u subotu u Ankari u izvanrednom meču pobedila Italiju 25:22, 25:21, 21:25 i 25:20 za 102 minuta igre.

Bila je to peta uzastopna pobeda tima Zorana Terzića protiv Italije na evropskim, svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Najefikasnija u selekciji Srbije bila je Tijana Bošković sa 22 poena, dok je Brankica Mihajlović upisala 13.

Reprezentaciju Italije predvodila je Paola Egonu sa 26 poena, koja je ujedno napravila i veliki broj grešaka.

Posle lošeg početka prvog seta i zaostatka od četiri poena, ekipa Zorana Terzića podigla je nivo igre i u završnici uspela da dođe do preokreta kojim su došle do vođstva od 1:0.

Drugi set igrao se u serijama na obe strane, ali je ponovo u finišu seta Srbija bila bolji rival za vođstvo od 2:0.

Treći set pripao je Italijankama, iako je Srbija bila bolji rival na početku tog perioda, da bi ekipa aktuelnih šampionki sveta i Evrope u četvrtom setu bez većih problema došla do trijumfa.

Evropske i svetske šampionke idu po još jedno zlato! Treće u poslednje tri godine! Kakva je ovo čudesna generacija srpskih odbojkašica... Nema im ravnih, niko na svetu ne igra odbojku tako dobro kao one. Deluju nepobedivo. 

Srbija je u finalu Evropskog prvenstva za odbojkašice u Turskoj posle sjajne partije u polufinalu protiv Italije i pobede 3:1 (25:22, 25:21, 21:25, 25:20). Moglo je da bude i maksimalnih 3:0, ali su Italijanke uspele da osvoje treći set. Nezavisno od  brojki i rezultata, najvažnije je što je Srbija u skoro svakom trenutku meča delovala kao bolja i stabilnija ekipa koja ne brine za konačan ishod. Uz sav kvalitet, taj pobednički mentalitet je razlika koja odvaja ovu generaciju Srbije i od najkvalitetnijih protivnika poput Italije.

Srpske odbojkašice će sutra od 18.30 časova braniti evropsku titulu protiv boljeg iz drugog polufinalnog duela između domaćina Turske i Poljske. Ali posle ovakve partije danas protiv Italije, ko god da izađe Srpkinjama na crtu, neće mu biti lako i biće autsajder. Čak i Turkinje pred 12.000 svojih navijača. Novo zlato, treće u poslednje tri godine na velikim takmičenjima, je nadohvat ruke srpskim odbojkašicama.

Očekivalo se danas protiv Italije finale pre finala, repriza dramatičnog finala Svetskog prvenstva od prošle godine, derbi okršaj dve najbolje evropske selekcije... Ali Srbija je pokazala da je i dalje klasa iznad Italije. Srbija je odigrala fantastičnu partiju, pokazala da je pravi tim koji igra raznovrsnu odbojku i da ima mnogo više kvaliteta i vrlina u igri od protivnika. Šampionke su poručile da su i dalje na vrhuncu slave i da će izazivači morati mnogo više da se pomuče i da skinu Srbiju sa odbojkaškog trona  

Tijana Bošković je sa 22 osvojena poena bila najbolja u timu Srbije. Uz procenat uspešnosti u napadu od 45 odsto. Nadvisila je italijansku zvezdeu Paolu Egonu u direktnom duelu. Egonu je osvojila 26 poena, ali uz 38 odsto uspešnosti u napadu i čak 10 grešeka više od Tijane (16:6). Brankica Mihajlović je osvojila 13 poena, a pravo otkrovenje takmičenja i naše tajno oružje danas je bila sjajni srednjak Mina Popović koja je osvojila 12 poena. Opet je odlična bila i Stefana Veljković koja je dodala 10 poena od kojih su neki bili od ogromne važnosti. Velike česttitke zaslužuje i Bjanka Biša koja je bila meta Italijanski na prijemu i sjajno im je odgovorila. 

Bolje je Italija otvorila meč i povela sa 3:0. Mnogo bolje je funkcionisao prijem Italijanki na početku dok se Srbija mučila i u odbrani, i u napadu. Održavale su Italijanke prednost od tri-četiri poena razlike, Tijana Bošković je prvi poen osvojila tek za 3:7. Na drugoj strani su sve lopte išle na Egonu koja je pogađala iz svih pozicija, dok je naša reprezentacija grešila neubičajeno puno. Vodila je Italija 10:7, 13:9, 14:10, a samo je Tijana Bošković uspevala da prođe napad u reprezentaciji Srbije u tim trenucima. 

A onda na scenu stupa genijalnost Maje Ognjenović.

Kapiten Srbije je počela da izvlači trikove kao iz šešira. Menjala je akcije, razigravala saigračice, potpuno poremetila italijansku odbranu koja nije uspevala da pročita gde će Maja dići loptu. Dok su Italijanke forsirale Egonu i slale svaku loptu na nju, Ognjenovićeva je dozirala lopte za Tijanu, razigravala blokere i primače... Raznovrsnom igrom, Srbija je počela da topi prednsot. Mnogo važan as je pogodila Bianka Buša za 13:14, Stefana Veljković je pogodila neke sjajne napade, proradili su prijem i blok, a Egonu je poečla da greši... Igralo se poena za poen do 20:20, a onda je Tijana Bošković pogodila, a Egonu promašila i bilo je dva razlike za Srbiju. Stefana Veljković je vezala dva odlična servisa i Srbija je došla do tri set lopte. Iskoristila je drugu i povela.

I drugi set je počeo na sličan način, boljom igrom Italijanki, ali je ovoga puta preokret Srbije bio još brži i brutalniji nego u prvom. Vodila je Italija 9:6 u prvom setu, a onda kreće serija svetskih i evropskih šampionki na servis Bjanke Buše! Majino majstorsko kuvanje, Stefanin blok, Brankicin blok jedan na jedan protiv Egonu i preokret na 11:9. Italijankesu uspele nekako da prekinu seirju, ali su usledili napadi Tijane i Brankice i vođstvo 16:12. Koliko se Srbija podizala i igrala sve bolje, toliko je Italija zapadala u probleme. Forsiranje Egonu se pretvorilo u samoubistvo. Mlada Italijanka je ušla u seriju grešaka, Tijana i Brankica su pogađale i greškom Egonu je Srbija došlo do 2:0 u setovima. Egonu je set završila sa sedam osvojenih poena, ali i procentom relaizacije od očajnih 10 odsto. Kod Srbije su poeni bili ravnomernije raspoređeni, Bošković je imala 100 odsto uspešnosti u napadu, Mina Popović i Stefana Veljković takođe...

Treći set je Srbija otvorila mnogo bolje nego prva dva i povela 8:5. Usledila je miniserija Italijanki koje su preokrenule i povele, a Egonu je izašla iz kontraritma i počela da pogađa. Vodila je Italija 15:13 kada je usledila serija Tijane Bošković. Strašan napad, pa dva as servisa za preokret i vođstvo 16:15. Ipak, Italijanke se nisu predavale. Sorokaite je bila faktor preokreta posle 18:18 i serije od 5:0 za Italiju kojom su Azurine prelomile set u svoju korist.

Izgubljen set je bio poziv na alarm Zoranu Terziću i srpskim odbojkašicama. Maksimalno ozbiljno i sa maksimalnom koncentracijom su ušle u četvrti set. Posle izjednačenja (9:9), Srbija je zaigrala na onom svom navišem nivou. Blistale su Tijana, Maja, Brankica, Stefana i serijom od 6:1 je Srbija došla do velikih 15:10. Održavala je Srbija prednost od četiri-pet poena do kraja meča, Tijana i Brankica su fantatsično napadale i overen je plasman u finale.

Ko god da sutra bude rival, Srbija je favorit za još jedno zalto. Ova generacija ne gubi finala.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE – POLUFINALE (ANKARA)

Subota

Srbija – Italija 3:1 (25:22, 25:21, 21:25, 25:20)

18.30: Turska - Poljska

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar