"Зелени" заузели црвени тепих на фестивалу

Неколико стотина људи, демонстрирало је на црвеном тепиху филмског фестивала у Венецији, захтевајући акцију у борбу против климатских промена и забрану уласка крузера у Венецијанску лагуну.

Регион 07.09.2019 | 15:52
"Зелени" заузели црвени тепих на фестивалу
Група од око 300 људи, за револт је искористила фестивалски црвени тепих, по коме су раније прошетале филмске звезде попут Бреда Пита и Скарлет Јохансон. 

Окупљени носе транспаренте на којима пише „Наш дом гори“ и „Не крузерима“. Окружени су полицијом.  

„Желимо да се бавимо темом климатске кризе, мислимо да је то сада важније од било чега. Тражимо од звезда и познатих да заузму став. Ми остајемо овде на црвеном тепиху, нека нам се придруже. Ми ћемо протестовати и на другим местима током целог дана“, рекла је Кјара Бурати, чланица Венецијанског комитета за борбу против крузера у лагуни.



Субота, седми септембар, је последњи дан фестивала а добитник награде Златни лав, биће објављен у вечерњим сатима.

Међу демонстрантима су и учесници кампа посвећеног борби против климатских промена.

Иначе, демонстранти, међу којима су, поред Италијана, и они из других држава, су се у Венецији окупили на петодневном кампу, манифестацији посвећеној борби против климатских промена.

„Климатска криза нема границе, не можемо само деловати у окружењу у коме живимо. Сви активисти се морају борити заједно и морају бити повезани“, рекла је Сина Рајш из Немачке.

УНЕСКО је Венецију и њену лагуну уврстио у светску баштину.

РТС, РЕУТЕРС

Коментари / 0

Оставите коментар