"Zeleni" zauzeli crveni tepih na festivalu

Nekoliko stotina ljudi, demonstriralo je na crvenom tepihu filmskog festivala u Veneciji, zahtevajući akciju u borbu protiv klimatskih promena i zabranu ulaska kruzera u Venecijansku lagunu.

Region 07.09.2019 | 15:52
"Zeleni" zauzeli crveni tepih na festivalu
Grupa od oko 300 ljudi, za revolt je iskoristila festivalski crveni tepih, po kome su ranije prošetale filmske zvezde poput Breda Pita i Skarlet Johanson. 

Okupljeni nose transparente na kojima piše „Naš dom gori“ i „Ne kruzerima“. Okruženi su policijom.  

„Želimo da se bavimo temom klimatske krize, mislimo da je to sada važnije od bilo čega. Tražimo od zvezda i poznatih da zauzmu stav. Mi ostajemo ovde na crvenom tepihu, neka nam se pridruže. Mi ćemo protestovati i na drugim mestima tokom celog dana“, rekla je Kjara Burati, članica Venecijanskog komiteta za borbu protiv kruzera u laguni.



Subota, sedmi septembar, je poslednji dan festivala a dobitnik nagrade Zlatni lav, biće objavljen u večernjim satima.

Među demonstrantima su i učesnici kampa posvećenog borbi protiv klimatskih promena.

Inače, demonstranti, među kojima su, pored Italijana, i oni iz drugih država, su se u Veneciji okupili na petodnevnom kampu, manifestaciji posvećenoj borbi protiv klimatskih promena.

„Klimatska kriza nema granice, ne možemo samo delovati u okruženju u kome živimo. Svi aktivisti se moraju boriti zajedno i moraju biti povezani“, rekla je Sina Rajš iz Nemačke.

UNESKO je Veneciju i njenu lagunu uvrstio u svetsku baštinu.

RTS, REUTERS

Komentari / 0

Ostavite komentar