У бањалучкој ливници уништено хиљаду пушака

Око 2. 100 комада малог оружја и лаког наоружања уништено је данас у Ливници челика “Јелшинград” у Бањалуци. Уништено је више од 1. 350 комада пушака и пиштоља те више од 750 дијелова оружја и пратеће опреме.

Република Српска 07.09.2019 | 15:36
У бањалучкој ливници уништено хиљаду пушака
Акцију уништавања оружја организовао је Координациони одбор за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ, у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација у БиХ (УНДП БиХ) и Центром за контролу малог оружја и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи (СЕЕСАЦ).

Предсједавајући Координационог одбора Ермин Пешто појаснио је новинарима да се ради о оружју које су махом одузеле полицијске агенције у БиХ или су га грађани добровољно предали. Истакао да је ово наставак напора на смањењу ризика од злоупотребе малог и лаког оружја.

– У посљедње четири године укупно смо уништили око 18.000 комада оружја и дијелова оружја – појаснио је Пешто и нагласио да у тим активностима учествују готове све полиције агенције у БиХ.

Одбацио је као нетачне неке наводе да је у БиХ око 750.000 комада илегалног оружја, истичући да постоји проблем илегалног оружја и надлежне агенције предузимају мјере на његовом сузбијању. 
 


– У посљедње вријеме у БиХ се проводе бројне активности борбе против илегалне трговине оружјем, а једна од тих активиности и данашње уништавање оружја – рекао је Пешто.

Томислав Ћурић из Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ је рекао да је ова активност веома важна у контексу безбједности грађана БиХ те придруживања БиХ ЕУ.

– Контрола оружја и сузбијање сваког вида криминалитета у вези с оружјем је врло високо на безбједносној агенди ЕУ и то је јасно речено кроз недавно усвојену стратегију ЕУ у тој области, која указује на проблематику илегалног оружја и на западном Балкану – рекао је Ћурић и додао да ЕУ цијени напоре домаћих снага на јачању законодавног стратешког оквира и оперативни рад на сузбијању сваког вида незаконите трговине и посједовања оружја.

Шеф Одсјека за правду и безбједност у УНДП БиХ Слободан Тадић је рекао да већ годинама подржавају ове активности те заједно с ЕУ раде на имплементацији директиве која се тиче контроле наоружања у југозападном Балкану.

(Фена)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реалитиц

07.09.2019 14:41

Ахааааа бас да повјерујем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паламуд

07.09.2019 14:48

Ха ја... Нама ригорозна контрола личног оружја, а беби у Тексасу, за рођење поклоне 45-ицу. И опет смо ми ти, који нису нормални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асд

07.09.2019 19:59

Сине нисмо ми ненормални ми смо тотални идиоти.