U banjalučkoj livnici uništeno hiljadu pušaka

Oko 2. 100 komada malog oružja i lakog naoružanja uništeno je danas u Livnici čelika “Jelšingrad” u Banjaluci. Uništeno je više od 1. 350 komada pušaka i pištolja te više od 750 dijelova oružja i prateće opreme.

Republika Srpska 07.09.2019 | 15:36
U banjalučkoj livnici uništeno hiljadu pušaka
Akciju uništavanja oružja organizovao je Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) i Centrom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Predsjedavajući Koordinacionog odbora Ermin Pešto pojasnio je novinarima da se radi o oružju koje su mahom oduzele policijske agencije u BiH ili su ga građani dobrovoljno predali. Istakao da je ovo nastavak napora na smanjenju rizika od zloupotrebe malog i lakog oružja.

– U posljednje četiri godine ukupno smo uništili oko 18.000 komada oružja i dijelova oružja – pojasnio je Pešto i naglasio da u tim aktivnostima učestvuju gotove sve policije agencije u BiH.

Odbacio je kao netačne neke navode da je u BiH oko 750.000 komada ilegalnog oružja, ističući da postoji problem ilegalnog oružja i nadležne agencije preduzimaju mjere na njegovom suzbijanju. 
 


– U posljednje vrijeme u BiH se provode brojne aktivnosti borbe protiv ilegalne trgovine oružjem, a jedna od tih aktivinosti i današnje uništavanje oružja – rekao je Pešto.

Tomislav Ćurić iz Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH je rekao da je ova aktivnost veoma važna u konteksu bezbjednosti građana BiH te pridruživanja BiH EU.

– Kontrola oružja i suzbijanje svakog vida kriminaliteta u vezi s oružjem je vrlo visoko na bezbjednosnoj agendi EU i to je jasno rečeno kroz nedavno usvojenu strategiju EU u toj oblasti, koja ukazuje na problematiku ilegalnog oružja i na zapadnom Balkanu – rekao je Ćurić i dodao da EU cijeni napore domaćih snaga na jačanju zakonodavnog strateškog okvira i operativni rad na suzbijanju svakog vida nezakonite trgovine i posjedovanja oružja.

Šef Odsjeka za pravdu i bezbjednost u UNDP BiH Slobodan Tadić je rekao da već godinama podržavaju ove aktivnosti te zajedno s EU rade na implementaciji direktive koja se tiče kontrole naoružanja u jugozapadnom Balkanu.

(Fena)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Realitic

07.09.2019 16:41

Ahaaaaa bas da povjerujem....

ODGOVORITE
Name

Palamud

07.09.2019 16:48

Ha ja... Nama rigorozna kontrola ličnog oružja, a bebi u Teksasu, za rođenje poklone 45-icu. I opet smo mi ti, koji nisu normalni.

ODGOVORITE
Name

Asd

07.09.2019 21:59

Sine nismo mi nenormalni mi smo totalni idioti.