ЕП: Судар титана, финале прије финала - Србија или Италија?!

Нека се понови Јокохама! У полуфиналу Европског првенства за одбојкашице у Анкари гледаћемо репризу прошлогодишње борбе за светску круну у Јапану када је наша селекција стигла до премијерне титула првака планете. Изабранице селектора Зорана Терзића једине без пораза на шампионату у Турској. У другом полуфиналу домаћин фаворит против Пољске.

Остали спортови 07.09.2019 | 14:20
ЕП: Судар титана, финале прије финала - Србија или Италија?!
Кажу да је лакше да се освоји него да се одбрани. Пре две године у Бакуу одбојкашице Србије су доминантно стигле до титуле шампиона Европе, друге у историји. Од тог финала и победе против Холандије после четири сета, траје златни низ изабраница селектора Зорана Терзића.

Прошле године је освојена премијерна круна најбоље селекције на свету у епском финалу против Италије. Јокохама и 20. октобар 2018. године биће уписани златним словима у историји српске одбојке. Побеђене су Италијанке са 3:2, иако је наша селекције губила у финалу са 1:0 и 2:1 у сетовима. У кључном петом сету било је 15:12. Мање од годину дана касније – нови судар титана, две најбоље не само европске него и светске репрезентације. Овога пута неће одлучити о круни, али хоће о финалу. Победник данашњег (16.00, РТС 1) полуфиналног меча Европског првенства у Анкари биће велики фаворит за злато у недељу на истом месту. Није чудо што сви овај меч најављују као финале пре финала.

И пре почетка шампионата знало се да су Српкиње и Италијанке најјаче, да су највећи ривали за наслов шампиона Европе. Селекција са Апенина није била на крову Старог континента пуну деценију. Стасала је нова генерација италијанских одбојкашица која је жељне освете, желе да скину Србију са пиједестала.

Србија је једина репрезентација на овом шампионату која има свих седам победа. Лагано, са пола снаге, без много неизвесности наша селекције је стигла до борбе за медаљу. Изгубљена су три сета у групној фази. Селектор Србије Зоран Терзић, који је већ 17 година на кормилу репрезентације, могао је да дозволи тај лускуз да у осмини финала против Румуније игра без МВП ЕП 2017. и СП 2018. године Тијане Бошковић. Већ од четвртфинала није било места за калкулисање, кренуо је наш златни селектор са најјачим снагама. Бугарска је добијена без изгубљеног сета.

С друге стране, Италијанке су имале много тежи задатак против Русије. Зборнаја предвођена Наталијом Кончаровом пружила је жесток отпор, на крају је ипак квалитет светских вицешампионки дошао до изражаја за тријумф од 3:1. Италија је у групној фази у Лођу поражена од домаћина Пољске са 3:2.

Биће то дуел две најбоље коректорке планете, Тијане Бошковић и Паоле Егону, али неће само њихов учинак да одлучи победника. Имају обе репрезентације и остале адуте. Очекује се да Терзић на терен изведе најјачу поставу са техничарком Мајом Огњеновић, примачима сервиса Бранкицом Михајловић и Бианком Бушом, средњим блокерима Стефаном Вељковић и Мином Поповић, коректорком Тијаном Бошковић, док ће либеро да буде Силвија Поповић.

На другој страни, у стартној постави Италије играће чак четири одбојкашице које пореклом нису са Апенина, а то су: Паола Егону, Фатима Мирјам Сила, Индре Соракаите и техничарка Офелија Малинова. Најјачу поставу попуњавају и Кристина Кирикела и Рафаела Фоли, док је на месту либера Моника де Ђенаро.

Прошле године на Светском првенству у Јапану, Србија је била најбоља, али је у идеалној постави имала само Милену Рашић, која ове године прескаче репрезентативне обавезе. МВП је била Тијана Бошковић, док су чак четири Италијанке изабране у најбољи тим шампионата, а то су: коректорка Паола Егону, примач сервиса Мирјам Сила, техничарка Офелија Малинова и либеро Моника де Ђенаро.

Осим Егону, највећа опасност по нашу селекцију прети од још једне тамнопуте Италијанке, Мирјам Силе, примача сервиса италијанског првака и европског вицешампиона Конељана. Она је у четвртфиналу против Русије имала скоро 50 одсто успешности напада (48.06%) и била је „икс“ фактор у тријумфу селекције са Апенина. Трио – Егону, Сила и Соракаите узео је чак 81.9 одсто лопти (118 од 144) у мечу против Русије. Код Србије, два најбоља нападача су Тијана Бошковић и Бранкица Михајловић. На њих две је ишло 63.44 одсто напада (59 од 93) у победи против Бугарске.

Селектор Терзић је доста мењао у групној фази, одмарао Тијану и Бранкицу, па њих две по броју поена нису ни близу врха. Бранкица Михајовић је сакупила 100 поена (4,76 по сету), док је Бошковићева стигла до 97 (5,39 по сету).

Још мало о статистичким подацима - Србија је изгубила три сета на шампионату, Италијанке један више. Италија има чак 56 поена после асова, наспрам само 29 директних поена Србије, али и више греше од наше селекције из сервиса – 85:70. Италија има 2.3 аса по сету, а Србија само 1.2. Италијанке имају 71 поен из блока, наспрам 67 наше селекције. По сету, селекција са Апенина осваја тачно три поена из блока, а Србија 2,8.

Нашој репрезентацији је ово шесто полуфинале Европског првенства, а пето узастопно. Тас на ваги могла би да буде искусна Маја Огњеновић. Техничарка Србије је као вино, што старија то боља. Вратила се у репрезентацији прошле године пред СП у Јапану. Узела је паузу после изгубљеног финала Олимпијског игара против Кине 2016. године у Рију. Није играла на ЕП пре две године када је Србија постала шампион у Бакуу. Данас ће одиграти 285. меч у дресу репрезентације. Дебитовала је на великим такмичењима на ЕП у Загребу давне 2005. године. Иако има 35 година и даље је једна од најјбољих на свету на том позицији. Није чудо што ју је најбогатији клуб планете, турски Вакифбанк овог лета довео у своје редове.

"Не волим да кажем, али мислим да је ово финале пре финала. Поштовање Пољској и Турској, али наша утакмица је јача по квалитету и неизвеснија. Италија нам је стари познаник, верујем да ћемо одиграти нашу најбољу партију на турниру“, рекла је Огњеновићева.

У табору Италије оптимизам. Верују да је коначно дошло време да се скине Србија са трона.

„Имамо велику жељу да тестирамо своје могућности против Србије. Оно што сам рекао девојкама да је кључно да задржимо идентитет у игри. Против Рускиња смо превише размишљали о њховој игри, а не о нашој. Најважније је да имамо чист ум, да искуство примењено претходних година сада искористимо у овом полуфиналу“, припрема и психолошки за овај дуел своје одбојкашице селектор Давиде Мацанти.

Ове године, ове две селекције су се састале у Лиги нација. Италија је била боља са 3:1 на свом терену, али наша селекција је ово такмичење искористила да шансу пружи млађим играчицама да стичу искуство. Непосредно пред старт првенства Србија је славила у пријателсјком сусрету са 3:0.

На великим такмичењима последних неколико година, Србија је доминантна против Италије. Тај психолошки моменат био могао да буде веома важан. Осим победе прошле гоидне у финалу СП са 3:2, изабранице Зорана Терзића су и у трећој рунди СП победиле великог ривала са 3:1. На Олимпијским играма у Рио де Жанеиру пре три године у групној фази било је 3:0 за Србију. Италија се тада није ни пласирала у четвртфинале, била је тек пета у групи.

Последњи пут ове селекције су се састале на Европским првенствима 2013. године и тада је било убедљивх 3:0 за Србију (25:16, 28:26, 25:18) у четвртфиналу. Последња велика победа Италије над Србијом била је на ЕП пре десет година када је освојена последња златна медаља за селекцију са Апенина.

У другом полуфиналном пару, Турска има улогу фаворита протов Пољске. Изабранице италијанског стручњака Ђованија Гуидетија имаће ветра у леђа од стране 10.400 гледалаца колики је капацитет дворане у престоници Турске. Домаћина Европског првенства предводи сјајна Еда Ердем Дундар која је сакупила досад 114 поена. Млада коректорка Ебрар Каракурт је експлодирала прошле сезоне у дресу Вакифбанка. С друге стране, репрезентаија Пољска, која се сели из Лођа где је играла досад, највеће наде полаже у коректорку Малвину Смаржек која је сакупила на шампионату 135 поена и то из само из шест утакмица.

Традиција је на страни Турске која је добила четири последња међусобна дуела, а ове године је било 3:2 у Лиги нација. Туркиње су разбиле Холанђанке у четвртфиналу са максималних 3:0, док је Пољска одиграла драматичан сусрет на свом терену у Лођу и успела да слави против Немачке после пет сетова.

Извор: моззартспорт

Фото: ЦЕВ

Коментари / 0

Оставите коментар