Слиједи период стагнације и политичких сукоба

Почасни предсједник ПДП-а и бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, због политичке кризе, у наредним мјесецима очекује стагнацију у стварном животу и реалним реформама, али и период политичких сукоба, међусобног оптуживања о томе ко је крив што се власт на нивоу БиХ не формира.

Босна и Херцеговина 07.09.2019 | 10:19
Слиједи период стагнације и политичких сукоба
- БиХ очекује даља стагнација. Мислим да се ништа озбиљно неће десити у наредних неколико мјесеци и да ће стање остати какво је данас. Коалиција СНСД - СДА - ХДЗ БиХ постоји, јер је то врло јасно показано код избора за Представнички дом Парламента БиХ, а поготово за Дом народа БиХ. СДА је својим гласом СНСД-у омогућила четвртог делегата у Клубу Срба и тиме му дала потпуну снагу и власт да управља свим процесима у БиХ. Показало се једнако да је СНСД то њима вратио задржавајући потпредсједника Народне скупштине РС, те оспоривши захтјев опозиције да се он промијени", казао је у разговору за портал Вијести.ба.

Иванић каже да коалиција постоји, али очито није у стању да ријеши суштински проблем, односно питање АНП-а.

"Да ли ће се ту нешто промијенити? Сумањам. Мислим да су се сви играчи блокирали до те мјере да ту компромиса нема. Истовремено сматрам да формирање неке друге парламентарне већине не долази у обзир, прије свега, због тога што СНСД захваљујући СДА-у контролише све процесе", рекао је Иванић.

Сматра да је крајњи резултат да ће стање остати какво јесте, односно да предстоји период стагнације у стварном животу и реалним реформама, а да истовремено слиједи период политичких сукоба, међусобног оптуживања о томе ко је крив што се власт на нивоу БиХ не формира.

- Коме одговара овакво стање, грађанима сигурно не, Иванић каже да то вјероватно одговара кључним играчима који праве имиџ јединих бранилаца националних интереса народа које заступају.

"То је концепт у којем сукоб значи стварање легитимитета, кредибилитета и очито да то њима одговара. Јасно је да опозиција и у РС и у ФБиХ томе не доприноси, него да је то послљедица њиховог интерног односа и међусобног тестирања снаге и моћи", каже Иванић и додаје да је БиХ постала глобални проблем, јер се сада, како каже, преко нас бије битка великих играча, а локални играчи постају све мање важни.

"Ово почиње да превазилази њихове реалне домете и реалну снагу, а полако постаје битка великих, на што сам својевремено упозоравао. Кад се велики играчи бију на простору малих, малима сигурно неће бити добро", навео је Иванић.

Коментаришући најаве Додика и СНСД-а да ће ускратити сагласност на постојање заједничких институција у БиХ, као и ублажавање тих ставова уз најаву да ће донијети у НСРС мјере због блокаде на  нивоу БиХ, Иванић каже да је евидентно да је дошло до промјене у ставовима СНСД-а - од жестоког наступа, који је био оног дана када је било јасно да неће бити именован мандатар за сазив новог Савјета министара БиХ, до посљедњих реакција.

"Сада је тај став пуно блажи, мада нико не зна шта ће они заправо урадити. Рано је за шпекулације о томе шта ће бити њихов потез. Потребно је сачекати и видјети шта ће бити њихов приједлог.

Сматрам да је до ублажавања става дошло из неколико разлога. Првенствено што ни великим играчима који учествују у ПИЦ-у не треба баш одмах одмјеравање снага, нису на то спремни. Евидентно је да међу њима постоји сукоб, али још нису одлучили да тај сукоб до краја прикажу. Зато мислим да је дошло до смиривања реторике када је у питању СНСД".

Шта би за РС значило повлачење њених политичких представника из институција на нивоу БиХ, Иванић каже да је против тога, као и ПДП.

"Познато је да је ПДП инсистира да се Парламент активира. У Парламенту БиХ на чекању је мноштво споразума, посебно финансијских, који су у вези са изградњом аутопутева, те заобилазнице око Добоја, затим наставком изградње Коридора 5 Ц... То је штетно.

Нема потребе за повлачењем из заједничких институција, јер не треба институционализовати сукоб владајућих. Владајући су у свом сукобу, односно постоји сукоб у коалицији, која је дефинисана. Не видим разлог зашто би се у то увлачила РС у цјелини. Нека се они међусобно договоре, јер када су већ били у стању да расподијеле функције, могу договорити и остале ствари. У коначници, то је њихова главна обавеза. Повлачење из заједничких институција било би штетно за РС и то никада не бих заговарао", рекао је Иванић.

Када је у питању улога америчког дипломате Метју Палмера на Балкану, Иванић сматра да је за САД далеко важније питање Косова, те да ће се Палмет више тиме бавити.

"То је већи приоритет САД-у у односу на БиХ. У БиХ је стагнација реалност коју треба очекивати, не бих рекао да ће бити претјерано велике кризе. Но, ако их буде, то ће аутоматски значити да ће БиХ постати фокус интереса и да ће Палмер бавити овом земљом више него што је планирао", навео је Иванић у разговору за портал вијести.ба.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Јебогавраг

07.09.2019 08:22

А ја мислио након толико година долази период развоја и просперитета! Јебогавраг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

07.09.2019 10:05

Народ је " убијен " у мозак и мисли да га баја "чува " од друга два народа и обрнуто , а не види властиту пропаст , нема нам спаса - ко још може нека бјежи од будала !

Name

разумио

07.09.2019 15:38

Народи у БиХ су се вец развили колико су могли. Био је то њихов максимум! Али сто је мало, мало је!

Name

Скептик

07.09.2019 08:38

Зар ти ниси био предсједник владе када је бањалучка Витаминка продата хрватско-швајцарској фурми за 200 000 КМ? За те паре су купци добили још већ упаковану робу вриједности 3 милона КМ и неупаковане робе вриједности од 2 милона КМ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Скептика

07.09.2019 08:53

Кад тако бараташ цифрама ,колики је био тадашњи дуг Витаминке ?

Name

Ре

07.09.2019 15:43

Витаминка и даље ради а рафинерија у Броду , јуче акције пале за 16,5% , срећа па данас Бањал. берза неради , све и једна фирма за вријеме Додика уништене чак и оне које је и влада откупљивала.

Name

Нада

07.09.2019 08:44

наредних неколико мјесеци....е камо среће да су мјесеци....године прије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже сачувај!

07.09.2019 08:51

Јао, овога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

07.09.2019 09:31

И тако до сљедећи избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брут

07.09.2019 09:53

Професоре, политицки си истросен остави да ми младји одлуцујемо о насој сутрасњици. И ти си кривицно одговарао у афери суме. Према томе истим сии се стварима слузио као Додик. Мени треба и само мени. Имо си сансу, иди у пензију. Брзо цемо.се ми.младји изборити са Додиком. његовом хоботницом. ФБИ има доказе. Брзо долази са њима у тузиластво. Нека је срамота вас олитицара колико сте опљацкали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

07.09.2019 12:04

Добат коментар,слазем с !

Name

Цццц

07.09.2019 09:57

Зар ви нисте против градње аутопутева, што вас то онда мучи што је блокирано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аурелија

07.09.2019 10:42

Тај период стагнације није поцео него није никада ни престајао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стагнација

07.09.2019 12:00

Период стагнације или пада у провалију откад су се на политицкој сцени појавиле сотоне какаве су сада на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

07.09.2019 12:21

Тако је господине. Док си нас ти водио текло је мед и млијеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МЕ

07.09.2019 13:31

Хахахахаха, ова ти је добра, текли мед и млеко...

Name

Ух

09.09.2019 16:18

стагнација од рата до данас! само дзепови политицара и њијових таајкуна не стагнирају све веци и веци свјетских домена на опљацканом народу! срамота и погиције и опозиције!