Slijedi period stagnacije i političkih sukoba

Počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, zbog političke krize, u narednim mjesecima očekuje stagnaciju u stvarnom životu i realnim reformama, ali i period političkih sukoba, međusobnog optuživanja o tome ko je kriv što se vlast na nivou BiH ne formira.

Bosna i Hercegovina 07.09.2019 | 10:19
Slijedi period stagnacije i političkih sukoba
- BiH očekuje dalja stagnacija. Mislim da se ništa ozbiljno neće desiti u narednih nekoliko mjeseci i da će stanje ostati kakvo je danas. Koalicija SNSD - SDA - HDZ BiH postoji, jer je to vrlo jasno pokazano kod izbora za Predstavnički dom Parlamenta BiH, a pogotovo za Dom naroda BiH. SDA je svojim glasom SNSD-u omogućila četvrtog delegata u Klubu Srba i time mu dala potpunu snagu i vlast da upravlja svim procesima u BiH. Pokazalo se jednako da je SNSD to njima vratio zadržavajući potpredsjednika Narodne skupštine RS, te osporivši zahtjev opozicije da se on promijeni", kazao je u razgovoru za portal Vijesti.ba.

Ivanić kaže da koalicija postoji, ali očito nije u stanju da riješi suštinski problem, odnosno pitanje ANP-a.

"Da li će se tu nešto promijeniti? Sumanjam. Mislim da su se svi igrači blokirali do te mjere da tu kompromisa nema. Istovremeno smatram da formiranje neke druge parlamentarne većine ne dolazi u obzir, prije svega, zbog toga što SNSD zahvaljujući SDA-u kontroliše sve procese", rekao je Ivanić.

Smatra da je krajnji rezultat da će stanje ostati kakvo jeste, odnosno da predstoji period stagnacije u stvarnom životu i realnim reformama, a da istovremeno slijedi period političkih sukoba, međusobnog optuživanja o tome ko je kriv što se vlast na nivou BiH ne formira.

- Kome odgovara ovakvo stanje, građanima sigurno ne, Ivanić kaže da to vjerovatno odgovara ključnim igračima koji prave imidž jedinih branilaca nacionalnih interesa naroda koje zastupaju.

"To je koncept u kojem sukob znači stvaranje legitimiteta, kredibiliteta i očito da to njima odgovara. Jasno je da opozicija i u RS i u FBiH tome ne doprinosi, nego da je to poslljedica njihovog internog odnosa i međusobnog testiranja snage i moći", kaže Ivanić i dodaje da je BiH postala globalni problem, jer se sada, kako kaže, preko nas bije bitka velikih igrača, a lokalni igrači postaju sve manje važni.

"Ovo počinje da prevazilazi njihove realne domete i realnu snagu, a polako postaje bitka velikih, na što sam svojevremeno upozoravao. Kad se veliki igrači biju na prostoru malih, malima sigurno neće biti dobro", naveo je Ivanić.

Komentarišući najave Dodika i SNSD-a da će uskratiti saglasnost na postojanje zajedničkih institucija u BiH, kao i ublažavanje tih stavova uz najavu da će donijeti u NSRS mjere zbog blokade na  nivou BiH, Ivanić kaže da je evidentno da je došlo do promjene u stavovima SNSD-a - od žestokog nastupa, koji je bio onog dana kada je bilo jasno da neće biti imenovan mandatar za saziv novog Savjeta ministara BiH, do posljednjih reakcija.

"Sada je taj stav puno blaži, mada niko ne zna šta će oni zapravo uraditi. Rano je za špekulacije o tome šta će biti njihov potez. Potrebno je sačekati i vidjeti šta će biti njihov prijedlog.

Smatram da je do ublažavanja stava došlo iz nekoliko razloga. Prvenstveno što ni velikim igračima koji učestvuju u PIC-u ne treba baš odmah odmjeravanje snaga, nisu na to spremni. Evidentno je da među njima postoji sukob, ali još nisu odlučili da taj sukob do kraja prikažu. Zato mislim da je došlo do smirivanja retorike kada je u pitanju SNSD".

Šta bi za RS značilo povlačenje njenih političkih predstavnika iz institucija na nivou BiH, Ivanić kaže da je protiv toga, kao i PDP.

"Poznato je da je PDP insistira da se Parlament aktivira. U Parlamentu BiH na čekanju je mnoštvo sporazuma, posebno finansijskih, koji su u vezi sa izgradnjom autoputeva, te zaobilaznice oko Doboja, zatim nastavkom izgradnje Koridora 5 C... To je štetno.

Nema potrebe za povlačenjem iz zajedničkih institucija, jer ne treba institucionalizovati sukob vladajućih. Vladajući su u svom sukobu, odnosno postoji sukob u koaliciji, koja je definisana. Ne vidim razlog zašto bi se u to uvlačila RS u cjelini. Neka se oni međusobno dogovore, jer kada su već bili u stanju da raspodijele funkcije, mogu dogovoriti i ostale stvari. U konačnici, to je njihova glavna obaveza. Povlačenje iz zajedničkih institucija bilo bi štetno za RS i to nikada ne bih zagovarao", rekao je Ivanić.

Kada je u pitanju uloga američkog diplomate Metju Palmera na Balkanu, Ivanić smatra da je za SAD daleko važnije pitanje Kosova, te da će se Palmet više time baviti.

"To je veći prioritet SAD-u u odnosu na BiH. U BiH je stagnacija realnost koju treba očekivati, ne bih rekao da će biti pretjerano velike krize. No, ako ih bude, to će automatski značiti da će BiH postati fokus interesa i da će Palmer baviti ovom zemljom više nego što je planirao", naveo je Ivanić u razgovoru za portal vijesti.ba.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Jebogavrag

07.09.2019 08:22

A ja mislio nakon toliko godina dolazi period razvoja i prosperiteta! Jebogavrag.

ODGOVORITE
Name

sRBIN

07.09.2019 10:05

Narod je " ubijen " u mozak i misli da ga baja "čuva " od druga dva naroda i obrnuto , a ne vidi vlastitu propast , nema nam spasa - ko još može neka bježi od budala !

Name

razumio

07.09.2019 15:38

Narodi u BiH su se vec razvili koliko su mogli. Bio je to njihov maksimum! Ali sto je malo, malo je!

Name

Skeptik

07.09.2019 08:38

Zar ti nisi bio predsjednik vlade kada je banjalučka Vitaminka prodata hrvatsko-švajcarskoj furmi za 200 000 KM? Za te pare su kupci dobili još već upakovanu robu vrijednosti 3 milona KM i neupakovane robe vrijednosti od 2 milona KM?

ODGOVORITE
Name

Za Skeptika

07.09.2019 08:53

Kad tako barataš ciframa ,koliki je bio tadašnji dug Vitaminke ?

Name

Ре

07.09.2019 15:43

Витаминка и даље ради а рафинерија у Броду , јуче акције пале за 16,5% , срећа па данас Бањал. берза неради , све и једна фирма за вријеме Додика уништене чак и оне које је и влада откупљивала.

Name

Nada

07.09.2019 08:44

narednih nekoliko mjeseci....e kamo sreće da su mjeseci....godine prije!

ODGOVORITE
Name

Bože sačuvaj!

07.09.2019 08:51

Jao, ovoga.

ODGOVORITE
Name

Q

07.09.2019 09:31

I tako do sljedeći izbora.

ODGOVORITE
Name

Brut

07.09.2019 09:53

Profesore, politicki si istrosen ostavi da mi mladji odlucujemo o nasoj sutrasnjici. I ti si krivicno odgovarao u aferi sume. Prema tome istim sii se stvarima sluzio kao Dodik. Meni treba i samo meni. Imo si sansu, idi u penziju. Brzo cemo.se mi.mladji izboriti sa Dodikom. njegovom hobotnicom. FBI ima dokaze. Brzo dolazi sa njima u tuzilastvo. Neka je sramota vas oliticara koliko ste opljackali.

ODGOVORITE
Name

Dragan Md

07.09.2019 12:04

Dobat komentar,slazem s !

Name

Cccc

07.09.2019 09:57

Zar vi niste protiv gradnje autoputeva, što vas to onda muči što je blokirano.

ODGOVORITE
Name

Aurelija

07.09.2019 10:42

Taj period stagnacije nije poceo nego nije nikada ni prestajao...

ODGOVORITE
Name

Stagnacija

07.09.2019 12:00

Period stagnacije ili pada u provaliju otkad su se na politickoj sceni pojavile sotone kakave su sada na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Me

07.09.2019 12:21

Tako je gospodine. Dok si nas ti vodio teklo je med i mlijeko.

ODGOVORITE
Name

Re ME

07.09.2019 13:31

Hahahahaha, ova ti je dobra, tekli med i mleko...

Name

Uh

09.09.2019 16:18

stagnacija od rata do danas! samo dzepovi politicara i njijovih taajkuna ne stagniraju sve veci i veci svjetskih domena na opljackanom narodu! sramota i pogicije i opozicije!