Бахами: Доријан направио хаос, људи у паници

Разорни ураган Доријан који је погодио Бахаме иза себе је оставио људе у паници који у недостатку хране и воде посежу за насиљем како би преживјели.

Свијет 06.09.2019 | 20:58
Бахами: Доријан направио хаос, људи у паници
Службени извјештаји засад говоре о 30 страдалих особа, иако се очекује да ће тај број расти. Стотине људи воде се као нестале на острвима Абакос и Гранд Бахами, што је број који ће вјероватно прерасти у хиљаде, јавља ББЦ.

Истовремено, ураган Доријан стигао је на источну обалу САД-а, али ослабио је на олују прве категорије. 

Највећу је штету направио на Бахамима, које је претворио у хаос.

Влада је на погођена подручја послала патологе и 200 врећа за лешеве. "Јавност мора знати да ће број мртвих и ниво људског страдања бити незамисливо велики", рекао је министар здравства Дуејн Сендс. 

Међународни Црвени крст страхује да је 45 одсто домова на острвима погођеним ураганом тешко оштећено или потпуно уништено. Велики дијелови два острва остали су поплављени услијед јаких киша, а једини међународни аеродром на острву Гранд Бахама такође је био разорен, што је онемогућило евакуацију преживјелих и примање хуманитарне помоћи. 

"Немогуће је да ће се сви успјети спасити", рекла је Алисија Кук, жена која је преживјела ураган. 

"Све је у потпуности уништено. Ураган је с лица земље избрисао куће, банке, бензинске станице Људи почињу паничарити, пљачкају и убијају једни друге како би дошли до хране и воде", додала је. 

"Ово је ужасно искуство, посљедња 24 сата још су била добра будући да сам с породицом био на сигурном мјесту, другом спрату зграде који је остао читав. Прошли смо све могуће врсте урагана и олуја, али никада нисмо доживјели овакво нешто, као да смо стајали усред океана", изјавио је други преживјели, Боб Цорнеа.  

Међународни спасилачки тимови пристигли су на отоке Абакос и Гранд Бахаму у протеклих неколико дана. Америчка обална стража службено је објавила да је успјела спасити 201 особу. 

Авиони и хеликоптери облијећу два острва како би снабдјели 76.000 људи који су остали без хране и крова над главом. 

УН су издвојиле 5,4 милиона долара помоћи својој агенцији за храну која би на подручју Бахама требала дјеловати сљедећа три мјесеца. 

Хуманитарне организације попут Црвеног крста и Црвеног полумјесеца међутим тврде да велика оштећења која су претрпјеле саобраћајнице и инфраструктура на отоцима битно отежавају њихова настојања.  

(Индеx.хр)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Стана

06.09.2019 20:07

Узас и страхота! Јадни народ , ни крив ни дузан, ста га снаде.

ОДГОВОРИТЕ