Саудијски министар спорта, два прелазна рока у једном...

. . . тројица Срба и цех од 20. 000. 000 евра у Сегунди! Алмерија је овог лета била једна од најлуђих прича у Шпанији овог лета.

Фудбал 06.09.2019 | 23:30
Саудијски министар спорта, два прелазна рока у једном...
Пиринеји су тог 2. авгута брујали о вести са југа земље. Турки Ал-Шеик, некадашњи министар спорта у Влади Саудијске Арабије, купио је Алмерију за 20.000.00 евра. Са њим у пакету дошао је и Мохамед Ел Аси, нови генерални директор, те Дарио Друди на функцију спортског директора.

Преко ноћи, Алмерија је постала прича лета на Пиринејима.

Одмах је постало јасно да ће се ситуација радикално заокренути. До тог дана Андалужани су већ довели осморицу играча, редом: Тано Бонин, Симон Морено, Јанис Рахмани, Хуан Ибица, Нкака, Ђани Родригез, Гонзало Буено и Метју Пеберне. Приде је промовицан и нови шеф струке Оскар Фернандез.

Пет дана након доласка Ал-Шеика кренуло је лудило. Оскар Фернандез је после само месец дана на клупи добио отказ. Није био једини. Саудијски милијардер је за тренера именовао Педра Емануела из Анголе. И одрадио још један прелазни рок. Од осморице играча које је Алмерија већ промовисала у нове првотимце остао је само “преживео“ је само Хуан Ибица. Сви остали су отпуштени. зато што је Ал-Шеик са сарадницима проценио да није мудро доводити играче на позајмицу ако већ немаш права да их откупиш, а већина их је стигла по том моделу. О судбини Симона Морена, коме су шеици упропастили годину, већ смо вам писали.

Кажу ипак да у бизнису нема емоција, Ал-Шеик се није обазирао на примедбе да је немилосрдан. Он је већ добро познато лице у свету фудбала. Својевремено је сипао новац и у египатски Пирамидс илити афрички Манчестер Сити како су га медији прозвали пошто је у сезони 2018/2019 потрошио више од 50.000.000 евра на појачања што је апсолутно ненормална сума за Црни континент. Изнервирало га је то што га навијачи Ал Ахлија нису хтели у најпопуларнијем египатском клубу. Мало се изиграо, одлазио, па се враћао... Од колега из Египта начули смо да човек једноставно воли да буде у центру пажње.

Са егзбиционизмом је наставио и у Шпанији. После свих силних отказа довео је још 13 (?!) играча, међу којима и тројицу Сбина и једног Хрвата, приде смо начули да је нудио и 1.200.000 евра за Самјуела Овусуа из Чукаричког, али је он на крају завршио на Блиском истоку. Али зато су стигли Никола Мараш, Радосав Петровић и Драган Росић. Неки је наш менаџер очигледно пронашао “златну жицу“. Поред њих стигли су и Иван Балију, Џонатан Силва, Хосе Карлос Лазо, Валентин Џејмс, Валентин Вада, Анте Чорић, Дарвин Нуњез, Исах Алију, Арвин Апија и Хуан Муњоз.

Или млади играчи који су потписали дугорочне уговоре или нешто старији који су дошли на позајмице са правом откупа. Било је ту и неких звучних трансфера. Дарвин Нуњез је према специјализованом сајту Трансфермаркт стигао за 8.000.000 евра, али шпански медији пишу да је Алмерија Пењаролу за 20-годишњег нападача платила чак 8.000.000 евра. За Арвина Апију, 18-годишње десно крило Нотингем Фореста, Ал-Шеик је издвојио 8.800.000 евра и победио конкуренцију у виду ни мање ни више него Манчестер јунајтеда. Апија је хтео одмах у сениорски фудбал, никакве позајмице, Алмерија га је учинила најскупљим играчем у историји Сегунде.

Све скупа, Алмерија је на појачања потрошила 20.000.000 евра. И приде обезбедила убедљиво највећи буџет за плате у Сегунди. Штавише, ни неки чланови Примере не издвајају толико за плате.

Амбициозан пројекат. Исплатиће се само ако се домогну елите. А Сегунду у Шпанији зову и – бунар. Јер кад неко испадне ђаволски је тешко вратити се. После свега је ипак јасно да Ал-Шеик неће трпети никакве изговоре. Већ је испланирао реконструкцију стадиона. И неће тек тако стати.

Бар док не му досади? Али док се то не деси, страховаће цела Сегунда.

Извор: моззартспорт

ФОТО: удалмериасад.ес

Коментари / 0

Оставите коментар